5 entry daha
  • yersizdir. ahlakı temellendirebilseler ateisti, müslümanı, hristiyanı, kalmayacak bu işin zaten. herkes kendine göre eğip büküyor. ahlak diye bir kavram yok. ahlak felsefesi vardır. dinlere bağlı olmayan toplumsal kurallardır. dinler bu kuralları savunuyor gözüküyor diye, ahlak dinle nasıl bütünleştirilebilir anlamıyorum. ahlak üzerinden kavram yaratmaya çalışanlar var. onlar çok sonuçsuz kalıyorlar.

    ahlak ile ilgili tartışmalarda bir tane doğru düzgün ahlakı tanımlayan insan evladı görmedim. en genel olanı toplumsal kurallar bütünüdür. o da ahlakın statüsünü niteliyor. ahlak kavramsal olarak yine yok ortada. o kurallar nedir? kime göre, neye göredir? müslümanlara göre kadına şiddet ahlaki, ateistlere göre değil. bu toplumsal kurallar bütünüyse, böyle tehlikeli bir sonuç çıkıyor. her müslüman karısını dövüyor mu hayır? savunan ve karşı çıkan müslümanlar var mı? var. karısını döven ateist yok mudur? var. o zaman ahlak da dinler de kendi içlerinde bölünmüş, parçalanmış.

    insanda vicdan vardır. gerisi yalandır. insan vicdanını nasıl rahat tutuyorsa o yalana inandırır kendini. ahlak olur, din olur, hastalık olur, her şey olur... insanlar kendiyle ve gerçeklerle yüzleşmekten kaçtığı sürece tüm dünya ahlaksız kalmaya devam edecek zaten. temelini falan siktir et...

    bu da referans olsun:
    (bkz: #30493524)
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap