181 entry daha
  • toscana başkenti nam-ı diğer firenze. öncelikle türkiye kaynaklı italya gezilerinin popülariteye göre 1. segmentteki şehridir. ne demek bu?

    1. segment: roma, venedik, floransa
    2. segment: napoli, milano
    3. segment: la spezia, verona, bologna
    4. segment: sicilya ve diğerleri

    tabi bu segmentleme işi tamamen kişiseldir ve her daim çürütülebilir.

    aşağıda bahsedilecek tutarlar 2012 yazındaki tutarlardır. floransa 350bin nüfusu ile küçük bir şehir. müzelere girmediğinizi farz edersek bu şehri gezmek için 1 gün yeterlidir. aslında floransa'da müzelere girmemek özellikle galleria degli uffizi'ye girmemek ayıptır. bu ayıbı işledik. suçluyum hakim bey! siz o sebeple 1,5 gün ayırın.

    muhtemelen bu tarihi şehre gelişiniz roma'dan tren ile olacaktır. bu sebeple kalacağınız otelin santa maria novella merkez istasyonuna yakın olması yararınızadır. hatırlatmakta fayda var; roma - floransa arası tren ile yolculuk ediyorsanız yolculuk esnasında sakız çiğneyin. basınç, basınç, basınç!

    gezelim/görelim:

    - via de tornabuoni: aristokrat floransa salonu adıyla anılırmış. eski rönesans evleriyle sokak şahane görünüyor hem de markalar mağazalar cafcaflı.

    - palazzo davanzati: 15.-16. yy.larda tacirlerin gündelik hayatını gösteren örnek ev.

    - mercate centralo: etrafında bir sürü derici dükkanlarının olduğu ortada koca bir hal içinde her çeşit sakatat, meyve, sebze, et, makarna, çiçek vb. envai çeşit ürünün satıldığı bir çarşı.

    - san lorenzo ve palazzo medici ricardi: aynı bölgede içinde michalengelo'nun davud heykelinin olduğu bir de galleria dell accademia mevcut.

    - santa croce: bazalika için floransa'nın pantheon'u diyorlarmış. machiavelli ve michelangelo'nun mezarları burada. buraya girmek için kadınların biraz kapalı olması gerekiyor(her yer toleranslı burası nazlı).

    arno nehri'ni geçip forte di belvedere'ye gidebilirsiniz. çetin bir yol tırmanıp giardino bardini'ye ulaştığınızda kapıdaki görevli hem bahçeler için hem de forte di belvedere için ayrı ayrı ücret olduğunu ve bu da iki kişi için 20 avro gibi bir şey olduğundan bahsederse sinirlenmeyin.

    biz? sinirlendik via bardi den aşağıya şehre doğru inmeye başladık. yolun sonunda meşhur ponte vecchio.

    - ponte vecchio: köprü, arno'nun üzerinde. etrafında kuyumcular var ağırlıklı olarak. ve restaurant ve kafeler. köprüden karşıya geçtiğinizde asıl floransa merkez meydanına(o nasıl bir tabir?) giriş yapmış oluyorsunuz.

    - galleria degli uffizi: müzenin girişi çok ama çok kalabalıktı. italyan resminin en önemli temsilcilerinin olduğu çok önemli dünya çapında bir müze. müzenin olduğu alan heykellerle süslenmiş, her tarafta sokak ressamlarının olduğu çok güzel bir yer.

    - palazzo vechio: 13.yy.da hükümet binası olarak yapılmış şimdi de belediye binası. içi, dışı ayrı bir güzellik.

    - piazza della signoria: acayip güzel bir meydan dört tarafı harika binalarla çevrili, ortasında heykelleri ve çeşmesi- iki tane su içilen çeşme. birinden normal su diğerinen maden suyu akıyor. meydanın etrafında yine cefeler, restaurantlar ve lüks mağazalar var.

    - duomo: piazza della signoria'dan via dei calzaiuli'yi takip edince karşınıza bir şaheser çıkıyor. büyük muhteşem bir katedral. özellikle dışı, süslemeleri, büyüklüğü, heykelleri, görkeminin tarifi gerçekten zor. hemen yanında da çan kulesi- campanile. ikisi birbirini tamamlamış. duomo'nun içi dışına göre oldukça sade kalmış.

    ne yiyelim?

    da nerbone: mercato centrale içerisinde. çok salaş bir yer. aynı masada 5-10 kişi sıkışarak yanyana yemek yiyiyor. yemekler çok ucuz ve lezzetli. et, sakatat, lazanya, sosis tarzı birşey ve 2 kadeh de kendi üretimleri şarap 20 avro. çok steril bir yer değil, titiz olanlar uzak dursun.

    rosso pomodoro: napoli merkezli pizza zinciri. hatta istanbul'da da şubeleri varmış. tiella, san marzano, spagetti pomodor ve içeceklerle beraber 35 avro tuttu. yemekleri damak testini geçememiştir.

    değerlendirme: floransa küçük ama güzel bir şehir. sanatçı ruhlu adamlar için de muhtemelen harika bir şehirdir. sonuçta ortaçağın karanlığını bitiren insanlığa sıçrama yaşatan milat şehir. bugün ekşi'ye bile birşeyler yazıyorsak (bilgisayar, internet, fiber) bu şehrin katkısı büyüktür. gidiniz görünüz efendim.

    edit: italya için faydalı olabilecek diğer entriler:

    istanbul'un bacısı roma - (bkz: #31302638)
    italya rivierası ligurya - (bkz: #33244979)
    ligurya merkez üssü la spezia - (bkz: #31300246)
    puzzle aleminin ekmeğini çokça yediği cinque terre - (bkz: #31299854)
    i found my love in portofino - (bkz: #31167831)
    modamania milano - (bkz: #33041063)
    aşıklar şehri verona - (bkz: #33176933)
    garip venedik - (bkz: #33082321)
    italya içerisinde huzurlu transferin tek adresi trenitalia - (bkz: #31324482)
484 entry daha
hesabın var mı? giriş yap