3 entry daha
  • halkı bilinçlendirmemektir. bugün asgari ücret alan bir insan, orhan pamuk'un 600 küsür sayfalık cevdet bey ve oğulları'na nasıl verebilir 33.50tl? burada devletin koyduğu vergilendirme sistemi ön plana çıkmaktadır. devlet istese kitaplardan aldığı vergiyi indirebilir. ama indirmemektedir, çünkü mevcut siyasi iktidar bundan çok güzel nemalanmaktadır. buradan çıkarılmaması gereken yorum, vergi kaldırılırsa muhalefetin oyları toplayacağıdır. zaten adam gibi kitap okuyan bir insan yorumlar, sistemi eleştirir, etrafa şüpheyle yaklaşır. nihayetinde, düşüncesinin yattığı yöne doğru hayat yatırımlarını yapar. bu siyasi de olur, kültürel de.

    velhasıl, eleştirel düşünüşün temelinde kitaplar yatar. bu, genç yaşta aşılanması gereken en önemli unsurlardan biridir. gel gör ki bizim zorunlu eğitim çağımızda okutulan kitaplar ile, ütopyamızdaki okutulması gereken kitapların ikisi de kitap olarak algılanıyorsa; topluma afyon çoktan karıştırılmıştır...

    edit: editör arkadaşları olan bir yazar uyardı, kitapların son kullanıcıya kadar ulaşan maliyetleri 10-12 civarındaymış en fazla, üzerine kendi fiyatlarını koyuyormuş yayınevleri.

    öncelikle elimizde resmi bir dayanak olmadan buna inanmadığımı belirtirim. eğer gerçekten öyleyse de suç yine devlete düşüyor, çünkü üst fiyat limitini belirleyip piyasaların tekelleşmesini ve kartelleşmesini önlemesi gerekir. bizzat anayasanın 167. maddesinin 1. fıkrasında da bu yazmaktadır.

    edit 2: diğer düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar da devlet zoruyla fiyatları indirebilir ve vatandaşının sosyal ve kültürel hayatının niteliğini arttırabilir.

    eğer firmalar zarar ediyorlarsa yeri geldiğinde devlet bütçesinden zarar edenlere destek yapabilir.
1321 entry daha
hesabın var mı? giriş yap