130 entry daha
  • makyaj konusunda ipuçları, tutorial önerileri diye uzuuun uzuun yazayım dedim. fakat sahiden ansiklopedi kıvamına gelmeye başlayınca ayırmak mantıklı göründü.

    makyaj 101 - temel bilgiler

    - "çok para harcamanıza gerek yok" duruma göre büyük bi palavra da olabilir, doğru da olabilir. nasıl bişi beklediğinize bağlı. eğer hafif bişi yapmak istiyorsanız düzgün bi bb cream, ucuz göz kalemi, ucuz bi maskara ve renkli ucuz chapstick iş görür.

    - full makyaja girecekseniz kesin para harcamanız lazım da, servet niteliğinde olması şart olmayabilir.
    bi çok üründe ucuzlar çok dandik, 'yapmasan daha iyi' kıvamında olabiliyor. ama ucuz olup çok kaliteli ürünleri olan markalar da var. baya avcılık, dedektiflik.

    - yaşınız küçükse uzak durun diyenleri siktir edin. 25 yaşına gelip eyeliner çekemeyen insan olmak istiyorsanız başka tabii. ironi yapmıyorum. cidden o insan olmayı tercih edebilirsiniz.
    ama makyajla ilgili ciddi bi arzunuz ve merakınız varsa direkt başlayın. ama dikkat, gözünüzü çıkarmayın.

    - cildinize iyi bakmaya çalışın. spor, düzgün beslenme, su en önemli faktörler.

    - asla asla asla makyajla uyumayın, yok mineralmiş bilmem ne diye kendinizi kandırmayın. onlar da mahveder.
    diğer yandan düzgün temizlediğinizde normalde fondoten ve benzeri hiç bi ürünün sivilce falan yapmaz. yapıyorsa hemen bırakın, size özel bi alerjik reaksiyonu var. ya başka marka ya bu dertli ciltler için özel serileri deneyin.
    egzaması olan ve makyaj yapan insan biliyorum, yani yapasın varsa yaparsın. (yap demiyorum... istiyorsan yani.)

    - temiz ve nemlendirilmiş bi cilde makyaj yapmanız önemli olduğu gibi, uyumlu malzemeler kullanmanız da önemlidir.
    yani yağ bazlı bi nemlendirici/makyaj bazı* üzerine su bazlı fondoten sürerseniz 1 saat sonra o fondoten kayar, çizgi çizgi olur, iğrenç bi hal alır.

    - cildiniz diyince dudaklarınızı da unutmayın lütfen. onları da nemlendirin. hatta birkaç saat önce nemlendirici sürüp sonra çıkarıp ruju öyle bile sürebilirsiniz.

    - ten renginizden koyu ya da açık fondoten, bb cream, pudra falan kullanmayın.
    eğer doğal bi şekilde bronzlaşmış veya olduğunuzdan açık falan görünmek istiyorsanız onun için ayrıca işlemler var.
    yok eğer sahiden başka renkte gözükmek istiyorsanız görünen tüm teninizi (kol, boyun, bacak vs) koyulaştırmanız/açmanız lazım. o noktada yüzde açık veya koyu fondoten ok. ama günlük çekilecek dert değil be kuzularım.

    - eğer yüzünüz, boynunuz ve degajeniz farklı renklerdeyse rengi eşitleyeceğiniz yer degajeniz. çünkü karşıdan bakıldığında aynı renkte görünmeniz lazım. uygun kıyafet giyerken boynunuza da fondoten vs sürebileceğinizi unutmayın.
    fakat elinizi kolunuzu falan da hesaba katın. elinizi yüzünüze götürdüğünüzde 8 ton farklılık olmasın.

    - "açık tenliyseniz şu rengi kullanmayın, koyu tenliyseniz bilmem ne rengi yakışmaz" vs diyenler muhtemelen atıyor. onlar beğenmeyebilir, siz kötü uyguluyor olabilirsiniz. ama muhtemelen profesyonel düzeyde bi olayı bi oluru vardır.

    mesela atıyorum kırmızı ruj seviyorsunuzdur, bi zenciye yakışacak tonla doğal redheade yakışacak ton aynı olmayabilir, veya aynı ruju kullanırsanız tamamen farklı görünümler elde edebilirsiniz. (çok açık tonlar koyu ciltlerde görünmeyebiliyor, veya pigmenti yüksek ürünlerin açık renk ciltlerde minimal uygulanması gerekebiliyor. profesyonel olarak oluru vardırdan kastım bunlar, veya düzgün geçişler falan.)
    veya mor, yeşil far ıyy derler. değil. çok da güzel, çok da profesyonel uygulanabilir.

    - makyajınızı stilinize uydurun.
    "sadece doğal makyaj güzel rerörö" yapanları dinlemek durumunda değilsiniz. zevklerinize odaklanın, diğerlerine de göz atın.

    ben 'kusur'larımı düzeltmek için makyaj yapmıyorum, eğlenceli rengarek höeee diye makyaj yapıyorum. yapasım yoksa da uğraşmıyorum. (bkz: makyaj yapmak/@aphrael)

    stiliniz ne olursa olsun cildi olabildiğince pürüzsüz göstermek önemli çünkü kimsenin yüzünde topak topak pudra bilmem ne olmasını estetik bulacağını sanmam. ama diğer yandan cadı gibi yeşil veya geyşa gibi beyaz makyaj yapmak da çok eğlenceli. yeter ki o iğrenç topaklar olmasın.

    ha pürüzsüz derken duvar gibi olmasını beklemeyin. yapmayın hatta. hiçbir gözeneğiniz yokken cilt garip maske gibi sevimsiz bi hal alır. ucubik korkutucu oyuncak bebek makyajı falan yapmıyorsanız tüm gözenekleri kapatmayı hiç tavsiye etmem.

    - makyajın tek bi doğrusu yok. ürününe ve kişisel tercihe göre değişen şeyler var. kimi fondotenini sürer, üzerine kapatıcı ile sivilce vs düzeltmesi yapar. kimi önce kapatıcıları kullanır. kimi ilk göz makyajını yapar sonra cilde geçer vs vs.

    - yeni başlayan için en kolayı göz makyajını önce yapıp dökülen farı düzgün bi şekilde temizledikten sonra cilde geçmek. farklı far türleri (krem far, simli var...vs) farklı miktarlarda dökülür veya hiç dökülmez. bunlara alışıncaya kadar cildinizi sonraya bırakırsanız fondotenin üzerinden nasıl far çıkaracağım diye delirmezsiniz.
    (yaygın tavsiyelerden biri cildi önce yapıp göz altlarına bol bol pudra sürüp göz makyajı bittikten sonra pudrayı dağıtmak. bunu tavsiye etmiyorum. zaten eliniz alışkın değilse çok pudra sakat bi iş. yüzünde kalırsa iğrenç durur.)

    ama siz nasıl rahat ediyorsanız öyle yapın tabii. cakey, yağlı, fazla kuru... kötü. asla yapmayın.

    - makyaj sabitleyici sprey de güzel bişi.

    - göz altı kapatıcılarını sivilce kapatıcısı olarak kullanmayın. göz altı kapatıcısının idealinde hafif bi şeftali* ton olur. bu bülent ersoy'a dönüşmeden, gözlerinizin altı far gibi parlamadan o morlukların yokolmasını, cildinize yakın renkte görünmesini sağlar.
    sen alır da o şeftaliyi kırmızı sivilce üzerine koyarsan sivilceyi turuncuyla kapatmaya çalışmak gibi uygunsuz bi hareket yapmış olursun. yapma.

    - son olarak cruelty free ürünleri tercih edebildiğiniz noktada lütfen ona yönelin. şu an türkiye'de seçenekler çok az. ama avrupa birliği sonunda kendi içinde kuralları sıkılaştırdığı için artacaklarını umuyorum. yüzümüze iki boya süreceğiz diye tavşanların, hamsterların işkence görmesi olur şey değil. fırsatınız olursa da kozmetik markalarına carlayın. yapmasınlar. ayıp.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap