2 entry daha
  • reballing işleminde board uzerindeki arızalı olan entegre chipset bga rework istasyonu yardımıyla anlık ısı verilerek sökülür , chipset bacakları silinip sıfırdan yeniden yapılır ve yine aynı cihaz yardımıyla anakart üzerine tekrar ısıyla montajı saglanır .

    adından da anlasılacağı üzere reballing kısa tabirle yeniden bacak yapma işlemine verilen isimdir . ozellikle ekran kartı ve anakart kuzey köprüsü arızalarında bu işleme ihtiyaç duyulur . aşırı oyun yükünün getirdiği ısı deformasyonu veya genel ısınma problemi yaşayan cihazlarda bu entegre chipsetler bir süre sonra lehim çatlağı , ısıyla genleşen lehim ve çipin bacaklarında şekil bozuklukları yapmaya başlar . bu durumun neticesi olarak da pc ekranına hiç görüntü gelmemesi , çizgiler çıkması , sürekli kapanma , hiç açılmama gibi problemlerle karşılaşırsınız .

    reballing işlemi asla ısı verme , fırınlama gibi basit bir işlem değildir . işinin ehli insanlar tarafından yapılması gerekir . sökülen chipset bacakları tek tek temizlenip aynı soket aralığında özel bacak yapma filtreleri kullanılarak yeniden yapılır , bu iş eğer doğru uygulanırsa özellikle ekran kartlarında ilk alındığı günki temiz çalışmaya geri dönüş yaşanır yani chipset sıfırlanmış olur.

    reballing işleminden birkaç aşama ;

    bga rework cihazıyla söküm yapılan ilk an

    başka bir çıkarma işlemi

    bacak yapma islemi (reballing)

    uygulama sonrası chipset

    board uzerine tekrar yapistirma

    extra not / uyarı : bu islem asla ve asla (bkz: reflowing) yani türkçesiyle* fırınlama/ısıtma işlemiyle karşılaştırılmamalıdır . türkiye'de pek çok bilgisayarcı ekran kartını tamir ediyorum der ve chipsete çok basit airflow cihazlarıyla belirli bir periyot ısı vererek chipsetin yerine oturmasını sağlarlar . bu işlem özünde arıza tespiti için kullanılan bir geçici çözüm yoludur . reflowing yapıldıktan sonra chipset düzelmez sadece birkaç günlüğüne veya ısı yüküne bağlı olarak birkaç aylığına size problem çıkarmayacaktır . aynı işlemi çoğu donanım meraklısı kendi evlerinde anakartı söküp mutfaktaki fırınlarında ısıtmak suretiyle de yaparlar , eglenceli bir islemdir sorununuz çözüldü sanarsınız ama olan biten sadece ısı etkisiyle bacakların lehime gecici olarak tutunmasıdır . eger bir bilgisayarcı sizden ekran kartın yanmış bahanesiyle 6ayda bir para yoluyorsa yaptığı işlem budur , yapılması gerekense reballing işlemidir ve bunu türkiye'de profesyonel yapabilenlerin sayısı da bir elin parmaklarını geçmez .
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap