6 entry daha
  • ikinci dünya savaşını anlatan son derece gerçekçi bir alman dizisi.

    senaryo, her şeyden önce kurgusal, ama öyle gerçekçi şekilde yazılmış ki; tarih kitaplarından veya belgesellerden daha gerçekçi geliyor insana. bu, taşıdığı duygusal yön sayesinde böyle tabii ki. kesinlikle, gerçekçilik konusunda alanındaki diğer filmlerden ayrılıyor.

    müzik ve ses kullanımına ise tek kelimeyle hayran kaldım. oldukça kaliteli bir duruşu var yapımın. fatih akın filmlerinde de seslerle ilgilenen jörg krieger'in etkisi büyük bu noktada.

    sanat departmanında ise çok deneyimli isimler çıkıyor karşımıza: christoph kettenring ve peter naguib. bu ikiliyi daha önce the pianist ve inglourious basterds gibi filmlerde gördük. bu yapımda da gerçekten çok iyi iş çıkarmışlar. dizinin yarattığı gerçekçilikte en büyük pay muhtemelen bu ikilinin.

    "unsere mütter, unsere vater."

    türkçe'ye "annelerimiz, babalarımız" olarak çevriliyor sanırım. ama bence -ki dizinin çevirmeni de böyle düşünüyor- mütter ve vater, anne ve babadan çok motherland* ve fatherland*'yı temsil ediyor. ki bu isim çok daha akla yatkın çünkü dizinin konusunun merkezinde bu iki tarafın çatışması ve karakterlerin de bu iki taraf arasında yol bulmaya çalışması yatıyor. bir nevi ebeveyn kavgası resmediliyor.
310 entry daha
hesabın var mı? giriş yap