47 entry daha
  • yaklaşık 3 gün süren olay sırasında olayı aydınlatmada kilit öneme sahip entryler silindiği, capslar kurba olduğu için kronolojik olarak olayı bütünüyle anlatan bir entry kalmadı. haliyle bu 3 gün içerisinde sözlükte olmayanlar, olup da olaya orta yerinden dalanların kafalarında soru işaretleri kaldı. işte o soru işaretlerini gidermek adına, özet olmasa da hikayeyi kısaca, ama kayıtların uçması sebebiyle de kanıtsızca yazmaya çalışacağım.

    en başta gök yeleli bozkurt (gyb) vardı. sözlüğün iflah olmaz, ipe sapa gelmez, tüm değerlere hakaret eden troll'ü. efsaneye göre dallas'ta yaşayan yahudi bir aileden gelen çok zengin bir insandı kendisi. her şey twitter'dan "evimin kapılarını sizler için açıyorum" tweet'iyle başladı. bu noktadan sonra sözlükte gök yeleli malikane adı altında evinin içi ve dışını gösteren fotoğraflar koydu, yayımladı. koyduğu resimler birbirini tutmuyordu, özellikle farklı resimlerde görünen dış cephe farklıydı. bu durum evin gerçek olmadığını kanıtlamak üzere pek çok yazarın ilgisini çekti.

    ardından diesel1907 (dizel) çıktı ortaya. kendi iddiasına göre gyb'yi şahsen tanıyor ve dallas'ta aynı bölgede yaşıyorlardı. yine dizel'e göre gyb yakup isimli yahudi bir aileden gelen, baba parası yiyen ama ortalama bir işte çalışan, yaptığı trollükle eğlenen bir yazardı. dizel sık sık seyahate çıkması gerektiğinden evinin anahtarını gyb'ye bırakıyor, bu süre içerisinde dizel'in 2 köpeğini gyb besliyordu.

    gök yeleli malikane konusunda dizel'in iddiası şuydu: ev dizel'e aitti fakat gyb evde kaldığı sırada evin fotoğraflarını çekmiş ve kendisinin olduğunu söylemişti. dizel bu iddialarını belgeli kaynaklı gök yeleli bozkurt sikişi başlığı ile dile getirdi. evinden yeni fotoğraflar koydu, google map'ten referans verdi. insanlar araştırıp evin emlak kayıtlarında farklı kişiye ait olduğunu ortaya çıkarınca yetmedi, dizel evin mortgage ile alındığına dair dökümanları ve banka hesap hareketlerini paylaştı. artık kesindi, ev dizel'e aitti. fakat bir sorun akılları kurcalamaya başladı. bir ev derdinden dizel neden gyb'yi satmış, arkadaşı olduğunu iddia ettiği kişiyi yalancı konumuna düşürmüştü?

    bu sorular ile dizel ile gyb'nin aynı kişiler olduğu, olayın sırf ortalığı karıştırmak adına bir komplo olduğu ortaya atıldı. bunun üzerine dizel ve gyb arasındaki ilişki araştırmaya başlandı. dizel aynı kişi olduğu iddialarını şiddetle reddederken gyb bu konuda en baştan beri sessizdi. dizel'in iddialarına göre gyb 32 kendisi 28 yaşındaydı. yazım tarzları farklıydı. dizelfarklı kişiler olduğunu kanıtlamak üzere bu ve benzeri ispatlanmamış iddialar ortaya atıyordu ve bu arada önemli bir gelişme oldu.

    fileware (fw) nickli sözlük yazarı dizel-gyb ilişkisini en çok dillendirenlerden biriydi. sonunda bir takım belgelere ulaşmayı başardı. dizel'in entryleri arasından eskiden paylaşılmış bir facebook fotoğrafı ile dizel'in facebook profiline ulaştı. artık dizel'in ismini biliyordu ve bunu kendi dediğine göre özel mesajla birine paylaştıktan sonra bir anda yayıldı. artık dizel tam olarak ifşa olmuştu. bunun ardından ismi ve paylaşılan diğer bilgileri ile internette geniş çaplı bir araştırma sonucunda dizel'e ait her şey donuna kadar ortaya döküldü. tüm bunlar gok yeleli bozkurt olayının özeti isimli bu başlık altında fw tarafından servis edildi. fw bir troll'ü bitiren kahraman olarak ilan edildi.

    verilen isim ve bilgilere göre dizel abdullah dümenci adında biri olup kendi hakkındaki iddialarını doğrularcasına yunanistan'da doğmuş, psikoloji okuyan/okumuş, dallas'ta yaşayan, ismini alexander olarak değiştirmiş biriydi.

    tüm bunlar karşısında gyb ve dizel aynı kişiler olduklarını inkar etmeye devam ededursunlar, gyb en sonunda dizel'in gyb'nin bir parçası olduğunu söyledi. gyb'nin dediğine göre gyb hesabı 6 kişi tarafından yönetilmekteydi ve dizel de bu 6 kişiden biriydi. dizel'in gyb olduğuna çoktan inanmış olan sözlükçüler gyb'nin kendi ağzından dökülen bu itiraf karşısında başladılar yıllarca kendi değerlerine hakaret eden adamın isminin başlığında hakaretler yağdırmaya. gyb dizel'le yollarını ayırdığı, aralarına yeni bir yazar daha alacağı gibi kimsenin inanmadığı iddialar ortaya atarken gyb hakkında ortaya çıkan gerçekler karşısında hem dizel hem de gyb büyük bir panik yaşadılar. gyb kendi entrylerini silmeye başladı fakat 20 binden fazla entrysi olduğundan sil sil bitiremeyeceğini anlayınca hesabı toptan kapattı. bir efsane sona erdi.

    bu noktadan sonra dizel hala gyb hesabının kendinden başka kişilerce de kullanıldığını, değerlere hakaret eden entry'lerin kendisi tarafından yazılmadığını ileri sürse de inandırmada başarılı olamadı. ama en azından kendi yazdıkları hakkında uzun bir özür entry'si yayınladı. (bkz: #33489533)

    dizel özür bildirisinde karakteri kendi yaratmasına rağmen hala her şeyi kendisinin yazmadığını, gyb'nin birden fazla kişi olduğunu belirtti. başka sahte hesaplardan da bahsetti ve onları da açıkladı.

    insanlar bilinmeyen başka hesapların olması sonucunda paranoyaya bürünmeye başladı. olayları açıklığa kavuşturan fw de gyb'nin sahte hesabı olmakla itham edildi. bütün olayın aslında çok daha büyük bir trollemenin parçası olduğu komploları ortaya atıldıysa da fw başta olayı gırgıra aldı, olayı bilmeyenler tarafından bu gırgır ciddiye alındı. sonrasında gyb olmadığını bu sefer sert bir dille anlatmaya çalıştı.

    ortada kalan sorular şunlar:
    * gyb birden fazla hesapla mı yönetildi bunca yıl?
    - cevap muhtemelen hayır, tek sahibi dizeldi.
    * fw, gyb'nin bir başka sahte hesabı mı?
    - muhtemelen hayır.
    * gyb'nin bilinmeyen başka hesapları var mı?
    - bilinmiyor, ama bu ihtimal insanları paranoyaya sürükleyerek herkesi gyb olmakla yaftalamaya itiyor.

    konu hakkındaki önemli entryler ve caps'ler artık olmadığından yazıda kaynak yok, referans verilen başlıklardaki kritik entry'ler de artık mevcut değil. o nedenle artık alınan capsleri, bulunan kaynakları eklemek artık olayı takip eden siz diğerlerine düşüyor.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap