53 entry daha
  • giresun lu milli mücadele kahramanı.. atatürk'ün muhafız kıtasının komutanı. giresun çevresinden gönüllü 2 tane psikopat alay kurmuş, bir sürü yol teperek afyonkarahisar ve dumlupınar'da savaşmıştır. zira bölgede giresunlular şehitliği diye bir yer dahi vardır. adeta dönemin osman pamukoğlu sudur. karadeniz'de rum çetelerine karşı inanılmaz bir mücadele örneği göstermiştir. daha önceleri ise balkan savaşında dizine gelen bir şarapnel parçasıyla sakat kalarak topal lakabını almıştır. çok zengin bir ailenin çocuğu olarak tüm savaşlardan kaytarabilecekken cepheden cepheye koşmuştur.

    diğer yandan acımasız yöntemleri nedeniyle kıyasıya eleştirilir. bunda doğu karadeniz'de kurunun yanında yaşta yanar misali, yaşayan bir tane dahi rum bırakmaması etkilidir. evet bu bölgede zamanında bir rum devletinin yaşadığına inanmak artık zor.

    ankara'da atatürk'ün muhafızı olan birliğin komutanıyken atatürk'e sert muhalefet yapan trabzon milletvekili ali şükrü yü yine atatürk'ün emriyle dağa kaldırıp döve döve öldürmüştür. fakat daha sonra atatürk'ün muhalefetten çekinip sahip çıkmaması sonucu, hedef tahtasına konmuş ve güvenlik güçlerince uzun bir çatışmadan sonra öldürülmüştür. kafası kesilip ibret olsun diye bir müddet meclis önünde sergilenmiştir. daha sonraları naaşı giresun kalesinin en yüksek yerine nakledilmiştir. 1923 nisanında öldüğünde ise henüz 40 yaşındadır.

    giresun halkı atatürk'e bu konuda kırgındır. pek konuşmazlar bu konuyu, sineye çekerler. daha ziyade topal osman ağa nın milli mücadele dönemi öne çıkarılır. fakat şehirden çıkan bu büyük milli mücadele kahramanına bu sonun layık görülmesi herkesi rahatsız etmeye halen devam ediyordur.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap