44 entry daha
  • penisilinlerle ilgili bir hekim olarak alerji, tercih, risk, deri testi, güvenilirlik, uygulama gibi konularda kısaca ve herkesin anlayacağı şekilde bir takım öneri ve düzeltmelerde bulunmak isterim:

    hedefe uygun yeterli ve gerekli dozda verildiğinde penisilinler mükemmel tercihtir. eğer bilinen bir alerji öyküsü yoksa birçok bakteriyel enfeksiyonda ilk tercih ilaç olmalıdır, ancak kesinlikle abartılan bu penisilin korkusu yüzünden genellikle hekimler çok daha agresif tedavileri tercih etmektedirler. bunu daha somut örneklemek gerekirse, sineği basit bir sinek öldürücü zehir sıkıp öldürmek varken el bombası atarak öldürmek gibidir türkiye'de enfeksiyonlarla mücadele şekli. böyle yaparak; öldürmek istemeyeceğiniz birçok flora bakterisini de beraberinde öldürür, gereksiz yüksek tedavi maliyetlerine ve antibiyotik dirençlerine sebep olursunuz. böylece örneğin bir gün zatüre geçirdiğinizde sizi normalde sorunsuz tedavi edecek ilaçlar artık sizde işe yaramayacaktır. ayrıca kemik ve diğer birçok organa da kimi zaman kalıcı zararlar verebilirsiniz. fakat penisilinlerin yan etkileri sanılanın aksine çok daha azdır ve çok yüksek dozlara kadar toksik etki oluşturmazlar.

    alerji konusuna gelirsek diğer bütün ilaç kullanımlarında alerjiden ne kadar çekiniyorsanız penisilinlerden de o kadar çekinmelisiniz daha fazla değil. "penisilin çok ağır ilaçtır, alerjisi öldürür, her doz mutlaka hastanede yapılmalıdır, çok mecbur kalmadıkça kullanılmamalıdır vs vs..." türü şehir efsanelerine itibar etmeyiniz. enjekte edilecek penisilin formuyla deri testi yapmak da tamamen formalite ve tarihi bir uygulamadır. penisilin testi uygun şartlarda saf penisilin ile yapılır, ayrıca alerjik reaksiyon dozdan bağımsız bir durum olduğu için; test yapılırken de alerji gelişebileceğinden iğneyi yapmanızla testi yapmanız arasında risk olarak bir farklılık yoktur.

    "peki penisilin sonrası ağır alerjik reaksiyon gelişip ölen insanlar duyuyoruz": yaklaşık 100.000'de 1 olasılıktır. bu yüzden daha önce hiç penisilin kullanmamış hastalara ve alerjisi olup olmadığı bilinmeyen hastalara ilk dozun mutlaka hastane şartlarında uygulanması doğru olur. (farklı ilaçlar için de ilk kez kullanacak kişilerin yine ilk enjeksiyonlarının hastane koşullarında uygulanması doğru olacaktır.)

    ilk dozda alerji gelişmese de ilerleyen kullanımlarda gelişebilir. yani bir hasta 100 kez bir ilacı kullanır alerji gelişmez fakat 101. dozda gelişebilir, ancak sonraki dozlardan çok korkmak yersizdir. tekrarlayan kullanımlardaki alerjik yanıtlar sıklıkta kaşıntı, kızarıklık, döküntüler şeklinde olup ölümcül seyirler nadirdir. bu durum penisilinlere özgü olmayıp her ilaç için durum böyledir.

    birçok ilaç alerjisi gördüm en ağırlarından birkaçı yalnızca 1 adet hap alımı sonrası gelişmişti, üstelik penisilin grubu ilaçlar da değillerdi.

    "bu penisilin iğneleri çok fena canımı yakıyor" diyenlere de şunları söyleyeyim: klinik gözlemim lokal anesteziklerin penisilinleri bozduğu ve etkisini yok ettiği yönündedir. bu yüzden anestezik karıştırılmasını önermem. bunu üretici firmaların diğer flakon antibiyotiklere anestezik eklemişken, penisilinlere eklememiş olmasıyla da teyid edebiliriz, zira hasta ve ilaç firmaları arasında sado-mazoşist bir ilişki yoktur. sizin canınızın yanmasından mutlu olan bir kesim olduğunu düşünmeyiniz.

    verilen ilacın hastada alerjik reaksiyon oluşturması, hatta hastanın kaybedilmesi bir tedavi hatası, bir yanlış ilaç seçimi demek değildir. çünkü alerjiler öngörülebilir durumlar değildir. ilaç kullanımı sonrası ölümcül alejiler gelişebileceği gibi, bu durum yiyeceklerle de gelişebilir, böcek ve arı sokmalarıyla da yine gelişebilir.

    hülasa, antibiyotikleri hekiminiz önermedikçe kullanmaktan kaçınınız. şehir efsaneleri ve internetteki tıp dışı kişilerin yorumları yerine hekiminizin söylediklerine itibar ediniz.

    edit: bazı yorumlardan sıklıkla alerjiyle karıştırılan bir durumun da yaşandığı anlaşılmakta. alerjik reaksiyon tedaviye hemen başlansa dahi saniyeler içerisinde başlayıp biten bir süreç değildir. penisilin gibi uygulama esnasında can yakan enjeksiyonlar sırasında ve sonrasında, muhtemelen acı ve korkunun etkisiyle ciddi tansiyon düşmeleri görülebilir. (bkz: vazovagal senkop) karın açken ve normalde de tansiyon düşmeleri yaşayan kişilerde çok daha sıktır bu durum. kişide gözlerde kararma, baş dönmesi, fenalaşma, soğuk terleme, bayılma, nefes alma zorluğu ve geçici şuur kaybı görülebilir. bu durum hasta/hasta yakınları ve hatta sağlıkçılar tarafından alerjik reaksiyon olarak yorumlanabilir. alerji olmadığı halde yanlış tedavilere ve bilgilendirmelere de neden olabilir, tabloyu doğru yorumlamak önem taşır.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap