83 entry daha
  • sonuclari itiraza acik ihaledir. mantik guzeldi, bir arazi var, bu araziyi belli bir ise tahsis et, is hacmi yarat, bir de para kazan.arazinin kamu mali olmasi ve tahsinin dogrulugu tartisilir, ama hukumetin kendisini isveren olarak tanimlamamasi zekice bir hamleydi, o acidan sezar'in hakkini sezar'a vermek lazimdi. ama,

    sicagi sicagina, sektorun icinden bir yorumla, isin ozeti "siz buyrun, baslayin, taahhut ettiginiz kira bedeli de zaten havalimani bitince baslayacak, havalimani bitene kadar, her turlu destek bizden kanks" olmustur.

    firmalara is hacmi olarak bakildiginda, limak-kolin-cengiz-mapa-kalyon, birebir, bu havalimanini bitirmeye gucleri yetmez, hepsini toplasan, yine yetmez. bunun, en basinda, kredi bulma sureci var. bu firmalarin, odenmis sermayesi, kredi puani nedir allasen? sektorun bu kadar icindeyim, mapa insaat nedir? de ki, mng nin yan kurulusu... mng nedir, eti ne budu ne?

    bu tur bir havalimanin, yapim bedeli, en kaba rakamla, alt yapisi, pisti, kulesi, 10 milyar dolardan asagi mal olmaz. kuvvetle muhtemel teknik sartnamesi de, uygulanirsa sayet, oldukca sert olacaktir. bunu 4 senede bitireyim dersen, senede 2,5 milyar dolar dondurmen lazim bu santiyeye. cok uzun vadeli kredi anlasmalari o yuzden gerekiyor. bunu nasil bulacaklar? kuvvetle muhtemel, hasmetmahapimiz on ayak olacak. ne karsiliginda? orasi bizi a$ar.

    herseyi gectim, havaalani yapmak, ciddi bir istir. toki konutu yapmaya benzemez. bu ihaleye teklif veren bu 5 kardes, hukumetin bes atlisi, su haberi bir okusun:

    http://www.dailymail.co.uk/…hts-cost-4-000-day.html

    yani, almanlar, (das auto, ustun alman teknoloisi falan) bir havaalani yapiyor, ve bu havaalaninin bilgi islem sistemlerinin entegrasyonu, tabiri caizse, sictigi icin, su an tam olarak isletemiyorlar. gecmis olsun. peki ayni durum, almanlarin beceremedigi bu is, bizim bu "hallederiz abi, bas betonu ya, havaalani dedigin nedir, 2 beton 3 boya" adamlarinin yapmaya calistigi havalimaninda olursa ne olacak? ne olacagi mi var, hukumetimiz, hasmetmahaplarimiz bu 5 firmayi mamalayacak, koltuk cikacak. peki nasil koltuk cikacak? benzin 5 lirada geziyor. 6 lira olur. sikinti yok. adamlarin kafasi rahat ki, 22 milyar gibi rakamlara cikiyorlar. tav gibi profesyonel, tek is alani havalimani olan firma cekiliyor, rekabet edemiyor. hadi elinde su an abu dhabi havalimani var, ekipmani, gucu yetmedi diyelim, ama benim anladigim, bu 5 firmanin tek hesabi var, batarsak, yuzumuze gozumuze bulastirirsak, patlat bi ayran gundemi, nesemize bakalim!

    yani burada tutup da, bilgi sahibi olmadan, klasik, ideoloik acidan hukumete karsi oldugu icin negatif konusan insanlari ayri tutmak lazim. bizim konumuz bundan farkli. bu tur seylerde sadece teknik bilgi konusmali.

    oradaki zemin, sorunlu. havaalaninin alt yapisi ciddi bir surec, pist alt yapisi cok teknik bir is. simdi yine bu 5 firma, en ufak bir anlasmazlikta, claim yolunu arayacak. claim nedir? "sayin isveren, mucbir sebeplerden dolayi, falanca hak talebim olacaktir." bu hak talebi, genelde ya para, ya zaman olur. (dunurun kizini ortanca ogluna istemek bizim camiada pek hos karsilanmaz.)

    o yuzden, demem o ki, bu ihale sonucu daha cok su goturur. su goturdugu gibi, bu 5 firmayi, tikandigi yerde beslemek de, yine bize duser. ben en cok buna uzuluyor ve kiziyorum.

    bu ulkede ankara-gerede otoyolunu, bechtel-enka konsorsiyumu, olmasi gerekenden 3 sene gec, ulke ekonomisinin canina okuyarak bitirdi. otoyol bitti, ulke ekonomik krize girdi. bu tur buyuk olcekli projelerin altina imza atmak, o yuzden ciddi bir istir.

    yine de hayirlisi olsun diyelim, ama bu "bizim adam olsun, tanidik olsun" zihniyeti yine bir derece tutardi da, o "bizim adamlar, tanidik adamlar" bildigin, sark kurnazi, mahalle arasi muteahhiti tadinda, "hallederiz abicim, hele bir baslayalim da" mantigi ile bu projeyi yurutmeye kalkarsa, hepimize gecmis olsun. tikanacak delikleri acacak paralar bizden cikacak cunku.
5005 entry daha
hesabın var mı? giriş yap