• çok kullanışlı olmasına rağmen hakkında 1 tane entry olmasına şaşırdığım program.

    iki adet versiyonu var bunlardan ilki bedava olanı. bedava olanında harddiske, aynı ağdaki başka bir bilgisayara veya dünyanın herhangi bir yerindeki arkadaşınıznı bilgisayarına yedek alma şansınız var. yedekleriniz şifrelendiği için karşı taraftaki kişinin şifrenizi bilmeden dosyalarınıza erişme şansı yok. evdeki başka bir bilgisayara yedek almak için iki bilgisayara da crashplan yükleyip hesabınıza login olmanız gerekli, arkadaşınızın bilgisayarına yedek almak için ise yine iki bilgisayara da crashplan yükleyip arkadaşınızın size vereceği kodu girmeniz gerekli. programın en güzel özelliği eğer siz istemezseniz sildiğiniz dosyaları da bir süre daha (veya sürekli) yedek aldığınız bilgisayarda tutması. yani yanlışlıkla dosyayı silerseniz ya da lan 3 ay önce bir şey silmiştim keşke silmeseydim derseniz bilin ki o yedeğinizde duruyor. eğer yanılmıyorsam ücretsiz olan sürümde 24 saatte bir otomatik yedek alınıyor, eğer isterseniz manuel olarak istediğiniz an yedeği başlatabilirsiniz.

    gelelim paralı sürüme* , paralı sürümde birkaç tane seçenek var ve ücretsiz sürümden farkı dosyalarınızı crashplan serverlarına yedekleme imkanı sunması. onun haricinde ücretsiz sürüme ek olarak programda da bazı özellikler de açılıyor. karşılaştırmasını şuradan yapabilirsiniz. ücretli planlardan biri hariç diğerleri sınırsız kapasite sunuyor ve kimse size hop çok doldurdun sen burayı biraz daha para ver demiyor, ayrıca ücretsiz sürümde olduğu gibi bilgisayardan sildiğiniz dosyaların bile serverdan silinmemesi özelliği de bulunuyor. yedekleme sürekli olarak yapıldığından bir kere ayarladıktan sonra hiçbir şey yapmanıza gerek kalmıyor.

    diğer bir crashplan+ özelliği ise backup sets olarak adlandırdıkları özellik. bu özellik sayesinde birden fazla yedekleme ayarlayabiliyorsunuz. yani şu şu şu dosyaları crashplan serverına, şunları yan odadaki bilgisayara bunları da arkadaşıma yedekle diyebiliyorsunuz.

    eğer paralı sürümü alacaksanız her yıl şükran günününde*inanılmaz indirimler yapıyorlar, örneğin geçen sene ücretsiz olarak 1 yıllık üyelik verdiler. tabi burada mantık sizi bir kere üye yapmak ve dosyalarınızı onlara yüklemenizi sağlamak*, daha sonraki yıllar indirim filan yapmıyorlar size. en ucuz sınırsız üyelik $59, fakat sağda solda çok fazla indirim kuponu dolanıyor $49'a muhtemelen alırsınız 1 yıllık üyeliği.

    android ve ios için de programları var, eğer isterseniz server a yedeklediğiniz dosyaları oradan da görüp telefonunuza/tabletinize indirebiliyorsunuz.

    şimdi bazıları diyecek yav alırım harici hardiskime yedeğimi ****para filan da vermem ne gerek var böyle şeylere. doğru diyorsun öyle de yedek alınır da eve hırsız girerse ya da yangın filan çıkarsa bilgisayarlar beraber o yedek aldığın harddisk te gideceğinden çocuğunun bebeklik fotoğrafları, düğün fotoğrafların vb. de uçup gider. ek olarak bunu her gün yapmayacağından son birkaç ayda yapmış olduğun şeyler de gidebilir. para vermek istemiyorsan en azından arkadaşına filan anlaş da o sana yedek alsın sen ona.

    tabi hiç bi sıkıntı olan kötü yönü yok diyeceksiniz gelelim onlara,

    - öncelikle ülkemizin gururu ttnetçoğu kullanıcıya 0.68mbps uploadı layık gördüğünden benim gibi 200gb dosyayı upload etmeniz (arkadaşınıza veya crashplan serverna farketmez) 2-3 ay kadar sürüyor. tabi bunda adamların suçu yok, hatta bazı ülkelerde eğer çok fazla veriniz varsa yedeklenmesi gereken size harddisk gönderip ona yedek almanızı sağlıyorlar, daha sonra o harddiski onlara gönderiyorsunuz ve serverlarına yüklüyorlar. tabi tahmin edeceğiniz gibi bizim için yok öyle bir hizmetleri.

    - programı java tabanlı. millet forumunda kıçını yırtıyor bırakın şu javayı diye de pek takmıyorlar. java tabanlı olması hantal bir program olmasına neden oluyor. neyse ki bir kere ayarlarını yaptıktan sonra programla muhattap olmuyorsunuz bir daha.

    - windows altında nas cihazlarına yedek alamıyorsunuz. bunun ile ilgili kendileri bunun windowstan kaynaklandığını söyleyip dolambaçlı bir yol tarif ediyor bunu yapabilmeniz için fakat çalışmazsa biz sorumlu değiliz diyorlar.

    - nas cihazlarına (arm tabanlı olanlara) crashplan yükleyemiyorsunuz. yani en azından resmi olarak yapamıyorsunuz, tabi yapmanın yolları var. ben raspberry pi ye yüklemeyi başardım sorunsuz olarak çalışıyor.

    - o yaptıkları indirimlerden bir kere üye olduysanız bir daha faydalanamıyorsunuz. hehe türküm ben beleşçi adamım yeni üyelik açarım öyle kullanırım diyen zeki arkadaşlara uploadlarının büyük ihtimalle 0.68mbps olduğunu ve yeniden üye olurlarsa o dosyaları yeniden yüklemeleri gerektiğini hatırlatırım.

    alternatif olarak carbonite var fakat en ucuz sürümünde video dosyalarını otomatik yedeklemiyor, harici harddiske yedek aldırtmıyor. crashplanda dosya formatı sıkıntısı filan yok her şeyi yedekliyor otomatik olarak, artı bırakın harici harddiski ücretsiz olarak yukarıda bahsettiğim yerlere yedek almaya imkan veriyor. onun ücretlerine ve planlarına şuradan bakabilirsiniz.

    sonuç: 2 yıldır crashplan+ üyesiyim ve herkese tavsiye ediyorum. $49 bana göre böyle bir hizmet için verilebilecek bir para.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap