4 entry daha
  • şairi sevmemek okuyucuya kalır. şairi kamuya açık yayın organlarında aşağılamak okuyucunun değil eleştirmenin işidir eleştirmenliğe soyunan da dikenine katlanır ki illa ki diken birisi bulunur.

    enver gökçe, hayatın içinde her gün sayısız kere tekrar edilen kelimeleri, yaşayan türkçeyi, (burada gül canım kardeşim ukalalıkta sınır tanıma içinde halk geçen bir tamlama okuyacaksın) halk dilini şiire ilk defa sokmayı becerebilen şairlerdendir. monşerler ve dallamalar edebiyat ı edepli uyu anlamında emir cümleciği sananlar beğenmeyebilirler ama ahmed arif ve enver gökçe sırf bu yüzden bile kilometre taşıdır. benzer bir işlevi de can yücel "küfür"ü şiire sokarak gerçekleştirmiştir.
    enver gökçe düz yazı yazmayı bile beceremez ehuhu salaaak salaaak, diye çığırmadan evvel bu şairin şiirlerini okumak icab eder. şüphesizki sanatsal beğeni kişinin yaşadığı ve kendisini belirleyen sosyal şartlara göre oluşur ve gelişir. şiirleri okumadan önce çağın neresinde durduğunuzu ayırd edecek bir anlaka ve biraz olsun gelişmiş sanatsal beğeniye sahip olmanız gerekir. aksi takdirde "ehueee bu adam var ya, yok edebiyat tarhinde yer alamaz ben öyle bir angutum ki edebiyat tarhini ben belirlerim sanıyom o derecede dallamayım" diye ortada dolaşmanız normal karşılanır. picasso resimlerine bakıp aha bunu bende yaparım yaparım demeniz ya da ama bu resim balığa benzemiyor ki diye dolaşmanız da olasıdır ki işe yaramış olursunuz insanlara neşe kaynağı olursunuz.

    biz olmasak gokyuzu, biz olmasak uzum,
    biz olmasak uzum goz, komur goz, ela goz;
    biz olmasak goz ile kas, opucuk, nar ici dudak;
    biz olmasak ray, donen tekerlek, yikanan bugday,
    ayin onbesi;
    biz olmasak tasova'nin tutunu, kutahya cinisi,
    yani bizsiz
    anne dizi, kardes dizi, yar dizi
    guzel degildir.

    bu dizeleri ve nicelerini yaratan enver gökçe edebiyatın ne olduğunu anlamış ve kendi tavrını belli etmiş bir şairdir.
    edebiyat tarihi sağda solda rastladığı yazılardan sonra "ahaha ne okudum lan bak adam nasılmış muhahaha gidip ekşi sözlüğe yazayım da okuyup okuyup kendimi adamdan sayayım" diyen kişilerin abukluklarıyla değil işbu şair ve yazarların eserleriyle oluşur. daha edilecek laf da çoktur ama ilgisiz alakasız edebi dehaların ciddiye alındıklarını zannedip mutlu olmalarına fırsat vermek gibi bir misyonum yok netekim.

    ***
    not: onlarca yazı yazmıştı bırı enver gokce'nin nasıl salak olduguna dair. onun cevabıydı bu entry. eskiden buralar dutluktu
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap