168 entry daha
  • iktisat teorisine gore basitce aciklarsak, faiz paranin fiyatidir, parasi olan herkes onu bir fiyat karsiliginda degerlendirmek pesindedir. mesela ben elimdeki 100 liraya limon alirim, 120 liraya satarim, dolayisiyla 20 lira fayda saglarim paramla. oteki adam elindeki 100 lirasini bankaya yatirir 105 liraya fit olur, limon satip eli kolu agrimaz.

    parasi olan herkes ama herkes ondan fayda elde etmek pesindedir, bu fayda islemi ingilizcede interest diye ifade edilir. interest sadece paradan elde edilen fayda degil genel anlamda cikar anlamina gelir.
    ornegin: it is against your intrest to remain ignorant to direngezi = direngezi'yi gormezden gelmek senin cikarlarina karsidir

    simdi yukardaki cumleyi "deringezi'yi gormezden gelmek senin faizine karsidir" diye cevirmek ne kadar absurd ise faiz lobisi diye alt bir ekonomik grubun varligina inanmak o kadar abestir. sakin islami bankalarin kar payi mavralarina da inanmayin, onlarin yaptigi sey de sizin paranizi mevduata alip, degisik nominal (borsa, bono, etc) veya reel (garimenkul, enerji etc.) alanlarda yatirim yapip fayda (interest) saglamak

    borsadaki son gunlerdeki dususun temel sebebi, borsada yatirimi olanlarin, ulkenin yonetiminin gosterdigi tutarsiz ve beceriksiz kriz yonetememe orneginden sonra, borsadan elde edecekleri fayda (interest) seviyesinin surdurulemez oldugu dusuncesiyle, ellrindeki hisseleri bir anda satmaya calismasi sonucudur. bir anda oncekine gore cok fazla sunulan hisselerin, alicilarin gozunde degeri duser, potansilye faydasi da duser, boylece fiyat da duser.

    yukardaki ornek, ekonomi teorisinin cook basitlestirilmis, orneklendirilmis halidir. muhakkak, bu ana hatlar disinda konunun bahsedilmesi gereken yonleri mevcut. bir de adi ustunde teori bu ispatlanmamistir denmesin kosele terlikle dayak yerler.
311 entry daha
hesabın var mı? giriş yap