18 entry daha
  • bir quaffle, iki bludger, bir altın snitch, vurucu sopaları ve uçan süpürgelerle oynanan büyü dünyası sporudur. oyun yedişer kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. her takımda üç kovalayıcı, iki vurucu, bir tutucu ve bir arayıcı bulunur.
    tutucular üç büyük halkadan oluşan quidditch kalesini korumakla yükümlüdürler, kovalayıcılar da kendi başına hareketsiz bir top olan quaffle’ı birbirleriyle paslaşarak kalelere atıp skor elde etmeye çalışırlar. vurucular ise büyülenmiş olan bludgerları kendi takımındaki insanlardan uzak tutmakla uğraşırlar. arayıcının görevi ise altın snitch’i yakalamaktır. quaffle’la atılan her skor on puan ederken altın snitch’in yakalanması o takıma yüz elli puan kazandırır. altın snitch bittiği zaman oyun biter ama altın snitch’in yakalanmış olması o takımın kazanmış olduğunu göstermez. altın snitch yakalandıktan sonra puan olarak en yüksek olan takim galiptir, snitch yakalanmadan oyun bitmez. sonsuza kadar sürebilir. iki takımın kaptanı da aralarında anlaşırsa oyunu bitirebilirler. bilinen en uzun quidditch oyunu ise üç ay sürmüştür.
    oyun hakemin dört topu da havaya salmasıyla başlar. bludgerlar ve snitch kendi başına uçabilmesi için büyülenmişlerdir ama quaffle hakem tarafından havaya atılmalıdır. quaffle’ın havaya atılması başlama işaretidir. oyunda ara yoktur ama takım kaptanlarının mola alma hakları vardır.
    gol atıldıktan sonra oyun karşı takımın kalecisinin quaffle’ı atmasıyla devam eder.

    toplar

    quaffle – deriden yapılma bir toptur. önceki zamanlarda quaffle dört top arasından tek büyüsüz olandı ve kavranması için üzerinde bir kayış bulunurdu. bazı eski quafflelar ise kayış yerine parmak delikleri içerirlerdi. 1875’te keşfedilen kavrama büyüsüyle parmak delikleri ve kayış gereksiz hale gelmiştir çünkü büyülü deri rahatça kovalayıcı tarafından tutulabiliyordu. modern quaffle otuz santimetre boyunda ve dikişsizdir. ayrıca oyuncular ellerinden kaçırdıkları zaman yere düşüp vakit kaybedilmesin diye düşüşünü yavaşlatacak şekilde büyülenmiştir. yere doğru düşerken sanki suda ilerliyormuşçasına ağır ağır iner.

    bludger – ilk bludgerlar top yerine uçan kayalardan oluşurdu. bu kayaların en büyük dezavantajı sopalarla vurulduğu zaman parçalara ayrılıp, büyülü tüm parçaların oyuncuları kovalamaya başlamasıydı. kayalardan sonra metal bludgerlar yer almıştır. en son modern bludgerlar ise demirden yapılıp yirmi beş santimetre çapa sahiptirler. bludgerlar oyuncular arasında fark gözetmez ve en yakın oyuncuya hedef alırlar. onları uzaklaştırmak vurucuların görevidir.

    altın snitch – ceviz büyüklüğündedir. quidditch’in ilk zamanları top yerine altın sinicit denen küçük kuşlarla oynanıyordu. altın siniciti yakalamak için onu öldürmek gerekiyordu. sinicit sahadan kaçmasın diye seyirciler ona püskürtme büyücü yapmakla görevliydiler. ama altın sinicitlerin böyle vahşice kullanılması onların türlerinin hızla azalmasına sebep oldu ve bu yüzden büyücüler konseyi altın siniciti koruma altına aldı ve quidditch’te kullanılmasını yasakladı. bu yasak altın snitch’in bulunmasına sebep oldu. altın snitch de tıpkı sinicit kuşunun özelliklerini taşıyan bir toptur.

    oyuncular

    tutucu – quidditch’in ilk zamanlarında, quaffle’ın kaleye girmesini engellemekle yükümlü olan tutucular aynı zamanda kovalayıcı görevi de yaparlardı ve çemberlerin oradan ayrılıp rakip takıma gol atabilirlerdi. daha sonraları tutucuların bu haklarını elinden almışlardır ama hala tutucuların rakip takımı korkutma amaçlı sayı alanlarının dışına çıkabilirler.

    vurucu – bludgerlar oyuna dâhil olduğundan beri quidditch’e dâhil olmuşlardır. vurucular hiçbir zaman gol atmazlar, görevleri ellerindeki sopalarla saldırgan bludgerları takım arkadaşlarından uzak tutmaktır. bludgerları uzaklaştırmak fiziksel güç istediği için genelde vurucu pozisyonunda pek cadı bulunmaz, büyücüler bu pozisyonda oynarlar.

    kovalayıcı – quidditch’in sadece skor yapmaktan ibaret olduğu zamanlar olduğu için kovalayıcılar bu oyunun en eski pozisyonudur. eskiden tüm kovalayıcılar sayı alanına girebilirken yapılan bir kuralla sadece quaffle’ı taşıyan oyuncunun sayı alanına girilmesine izin verildi. eğer birden fazla kovalayıcı sayı alanına girerse atılan gol sayılmaz.

    arayıcı – genelde zayıf ve çevik insanlar bu pozisyonda oynarlar. hızlı uçmaları gerekmektedir, tek elle uçma özelliklerinin olması şarttır. hatta bazı durumlarda ellerini kullanmadan uçmaları gerekebilir. en önemli pozisyon oyuncusu oldukları için genelde rakip takımlardan faul yerler.

    kurallar

    - oyun sırasında oyuncular istedikleri yükseklikte uçabilirler. ama yatay olarak sahanın sınır çizgilerinin dışına çıkmamalıdırlar. böyle bir durumda quaffle rakip takıma geçer.
    - oyuncuların ayaklarının yere değmesine sadece mola esnasında izin verilir, molalar da takım kaptanları tarafından alınabilir.
    - hakem bir takım aleyhinde penaltı verebilir. penaltıyı kullanan kovalayıcı orta saha yuvarlağından sayı alanına doğru uçar. penaltı kullanılırken rakip takımın tutucusu hariç tüm oyuncular geride beklemelidir.
    - quaffle bir oyuncunun elinden kapılabilir ama bu esnada rakip oyuncunun vücudunun herhangi bir yerini tutmak yasaktır.
    - sakatlık halinde oyuncu değişikliği yapılmaz.
    - sahaya asayla çıkılabilir ama hiçbir şekilde rakip takımın oyuncularına, ekipmanlarına, hakeme, toplara ya da seyircilere karşı kullanılamaz.
    - quidditch maçının bitmesi için ya altın snitch yakalanmalıdır ya da her iki takımın kaptanı aralarında uzlaşmaya varmalıdır.

    fauller

    1-) asılma (tüm oyuncular) – rakibi yavaşlatmak ya da engellemek amaçlı süpürge kuyruğu tutmak.
    2-) bodoslama (tüm oyuncular) – çarpmak için rakibe doğru uçmak.
    3-) kenetleme (tüm oyuncular) – rakibi farklı yöne döndürmek için süpürgeleri birbirine kenetlemek.
    4-) sıpıtma (sadece vurucular) – bludger’ı seyircilere doğru yönlendirmek.
    5-) darp (tüm oyuncular) – rakibe karşı dirseğin aşırı kullanımı.
    6-) betonlama (sadece tutucu) – vücudunun herhangi bir yerini çemberin içinden geçirerek quaffle’ı dışarı vurmak. tutucunun kale çemberini arkadan değil önden kapaması gerekir.
    7-) bohçalama (sadece kovalayıcılar) – quaffle’ı elinden bırakmadan çemberden geçirmek.
    8-) quaffle-didikleme (sadece kovalayıcılar) – quaffle topuna zarar vererek bozmak.
    9-) snitch çalma (arayıcı hariç herkes) – arayıcı hariç birinin snitch’e dokunması ya da yakalaması.
    10-) koltuklama (sadece kovalayıcılar) – birden fazla kovalayıcının sayı alanına girmesi. (eskiden bu bir faul değildi, sonradan eklenen bir kuralla faul haline getirildi.)

    taktikler

    - ters bludger vuruşu
    - çiftevurucu savunması
    - çift sekiz sarmalı
    - şahinkafası hücum düzeni
    - parkin kıskacı
    - plumpton yakalayışı
    - porskoff manevrası
    - geri pas
    - tembel hayvan tutunuşu
    - sopalı denizyıldızı
    - transilvanya hamlesi
    - woollongong kaçışı
    - wronski aldatmacası

    hogwarts takımları

    -gryffindor
    -slytherin
    -rawenclaw
    -hufflepuff

    uluslararası takımlar

    arjantin, ermenistan, avusturya, brezilya, bulgaristan, ingiltere, flandra, fransa, almanya, hindistan, irlanda, japonya, lüksemburg, fas, iskandinav, peru, portekiz, iskoçya, ispanya, transilvanya, türkiye, uganda, amerika birleşik devletleri, galler, uluslararası takım (herhangi ülkeden oyuncular içeren takım)
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap