9 entry daha
  • zuhrevi hastalik cesitleri:

    1- bel soguklugu: (gonore)

    gonore isimli mikropun meydana getirdigi cinsel yolla bulasan bir hastaliktir.nadiren olsada cinsel yolla bulasmaz.mikroplu havlu,mendil gibi esyalarin kullanilmasi ile de bulasabilir.mikrop alindiktan sonra 3-7 gun arasinda belirti verir.bazen belirtiisi 12 saat ile 3 ay kadar da degisebilir.tedavi edilmezse 3-7 hafta sonra ciddi hastaliklara sebeb olabilir.

    penisten sari- kahverengi cok defada yesile calan bir akinti olur.miktari cok olmazsa bile her idrar yapistan sonra ve sabahlari ic camasira bulasan bir akintidir. idrar cikis yeri kizarir siser. idrar sikayetleri olur.

    teshis, akintinin ozel metotlar ile alinip mikroskop altinda belsoguklugu mikrobunun gorulmesi ile konur.
    tedavi edilmeyen vakalarda apse sonucu idrar yolunun daralmasi meydana gelir. hastalik daha ilerliyecek olursa testise yayilir. buradaki tohum hücrelerinin gelismesini onliyerek kisirliga neden olur.

    korunma: her seyden once hijyen kurallarina uyulmali.cinsel temas sirasinda condom (prezervatif) kullanilmalidir. supheli iliskilerde bulunulmamalidir.

    tedavi : bir doktor kontrolunde uygun antibiyotik ve gerekli ilacların kullanilmasi ile tedavi olunur.bu ilaclar hastaligin siddetine gore agizdan alinan haplar veya kalcadan vurulan ignelerdir.

    kadinlarda çok defa akinti olmaz.%20 oraninda idrar yanmasi vardır. tedavisi biraz daha yogun caba gerektirir.
    belsoguklugu mikrobunun kan yoluna gecmesi ile eklem sismeleri,kalp kasi iltihaplari olabilir. nadiren beyin zari iltihabi ve karaciger iltihabi yapar.

    2-bel soguklugu olmayan akinti:

    bu akintida bel soguklugu mikrobu bulunmaz. mikroplar genellikle degisiktir.cinsel yolla gecer.genc erkeklerde gorulur. bazen bel soguklugundan daha ciddidir. belirtiler 7-24 gun sonra cikar. akinti olmayabilir. idrarda yanma ve idrar yollari kasintisi vardir.

    3-trikomoniasis:
    trikomona isimli mikroptan ileri gelir. genellikle kadinlarda gorulur . cinsel temas ile bulasir. esler arasinda birbirlerine bulastirma cok siktir. akintida mikrobun gorulmesi ile teshis konur.
    erkeklerde bazen belirti vermiyebilir. prostata ve testise yayilacak olursa kisirlik meydana getirme riski olur.

    4-genital ucuk:

    kadin ve erkeklerde siklikla gorulur. herpes simplex virusunun meydana getirdigi bir cilt hastaligidir. daha ziyade agiz ve dudak cevresinde gorulur. %5 oraninda da genital organlarda bulunur ve cinsel iliski ile gecer.

    2-10 gun sureden sonra torbalarda ve kadinda dıs genital organlarda kirmizi zemin uzerinde ici sivi dolu bir cok keseciklerden olusur. kasiklarda beze yapar. tedavisi viruslere etkili merhem kullanilmasi ile olmaktadir. genital ucuklardan bir kere kurtulunsa bile daha sonra tekrar ortaya cikma olasiligi vardir.

    5-yumusak sankir:

    gene bir cilt hastaligidir. sebebi mikrobiktir. 1-7 gun bekleme suresinden sonra belirti verir. penis basinda gozukur. onceleri bir kizarti halinde baslar. 24 saat icinde kabarir ve yaradan akinti baslar. sonunda bir derin yaraya donusur. yaralar birleserek daha genis bir hal alir. kasiklarda beze olur. tedavisi, uygun antibiyotik kullanimi ve hijyene dikkat etmektir.

    6-aids:

    ilk defa 1981 yilinda gorulmustur. hiv isimli virusten ileri gelmektedir. seksuel iliski ile kirli enjektor kullanimi ve kan nakillerinden gecer. anneden cenine, kadindan erkege ve erkekten erkege gecer.

    virus vucuda gectikten sonra bagisiklik sistemini bozar. organizma kendisini koruyamaz hale gelir. yorgunluk, kilo kaybi ates ve ishal bulunur. kasiklarda koltuk altlarinda yaygin bezeler olur. bacaklarda cesitli buyukluklerde mor renkli cürükler meydana gelir. hastaligin teshisi en yaygin olarak kullanilan elisa testi ile konur. %95 positif sonuc verir. maalesef bugun icin belirili bir tedavisi yoktur.

    7-frengi:

    mikrobik bulasici bir hastaliktir. cinsel iliski ile deri yolu ile gecer. 2-4 hafta sonra peniste agrisiz bir yara gozukur. onceleri bir sivilce seklinde baslar daha sonra akinti olur. penis boyunca ve torbalara yayilir. bu yara 1-2 haftada zimba ile delinmis bir sekil alır. derin, sert kenarli olan bu yara tedavi edilmezse kendiliginden iyilesir. bu frenginin birinci devresidir.

    ikinci devre bu yaradan itibaren 6 hafta sonra ortaya cikar. daha yaygin kizarikliklar vardir. dokuntuler olur. bu devrede 4 yil sürebilir.

    ucuncu devrede yer yer bplgesel tumorler olusur. bu tumorler yaygindir. genital organlarda bulundugu gibi eklemlerde de bulunur.

    tedavisi, uygun antibiyotigin kullanimi ile olur. gunumuzde erken tedavi ile ve frenginin 2 ve 3uncu donemleri artık olmamaktadir.

    8- insan papilloma virüsü:

    cinsel organlar ve cevresinde sigil benzeri olusumlara neden olan bu virüs kadinlarda rahim girisi kanserlerine neden olabilir.

    9- chlamydial enfeksiyonlar:

    cok sik rastlanilir. kadinlarda ve erklerde gorulur. akinti ve idrar sirasinda yanma olur. bazen hic bir belirti vermez .

    10- kasik biti: (crabs):

    (bkz: am biti) genellikle kasik bolgesinde veya kasik bolgesine yakin kil bulunan herhangi bir bolgede kasinma yaratan bit cesididir. genellikle cinsel yolla veya yakin temasla bulasabilir. kasik biti kafaya ,kafa biti kasik bolgesine bulasmaz. genital bolgede bit veya bit yumurtasi normal insan gozuyle gorulup teshis edilebilir. tedavisi, gerekli merhemin kullanilmasi ile olur.

    11- trush:

    trush, genital mantar enfeksiyonunun (bkz: yeast infection) deri uzerinde gorulen versiyonu olarak tanimlanir.
    penis uzerinde, anus cevresinde, agiz icinde ve bogazda genellikle kasinti, kizariklik ve iltihaplanma bu hastaligin en belirgin semptomlaridir. cinsel iliski sirasinda aci hissediliyorsa, agiz icinde veya deri uzerinde beyaz yapiskan yaralar varsa ve idrar yanmasi yasayan kisilerin ancak doktor kontrolunde verilen ilac ve merhemlerle tedavsisi mumkun olmaktadir.

    korunma yontemi olarak genel hijyen en onemli yontemdir.

    12- scabies:

    bu hastaligia sebeb olan gozle gorulmesi mumkun olmayan bakterilerdir. egzema tarzi kasinti ve deri dokulmesinin gorulmesi ile saptanabilinir. ozellikle geceleri kasintilarin arttigi bilinmektedir bu hastalikta. tedavisi gerekli merhem kullanimi ile olmaktadir. cinsel ilisk, havlu ve giysi paylasimi sayesinde bulasabilir.

    ve tabiiki hepimizin bildigi bir hastalik olan hepatit b.
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap