5 entry daha
  • herhangi bir makinayı, kendi bireysel/ sosyal ihtiyaçlarının, ekonomik süreçlerinin gereği ve sonucu olarak dahi, üretememiş bir toplumun tam da bu nedenle yaşamaya mahkum olduğu hal.

    makina üretemeden, değil boğaz köprüsü, kendi başınıza dikiş iğnesi dahi yapamazsınız. tc'nin ya da benzer durumdaki yığınla devletin sorunu esasında makina üretememek ve sonuç olarak da hemen hiçbir alanda üretemiyor olmaktır.

    yıllar önce, kazı yapmaya meraklı bir arkadaşım, bir mağara tabanını eşelerken tesadüfen eline gelen bir kaç, çok küçük metal parçayı göstermişti, bana. çok ince metal borular idi bunlar. öyle ki içlerinden ancak çok ama çok ince metal teller geçebilirdi, "-ermeni metal işçilerinin el ürünü parçalar bunlar" , demişti.

    ... bu eşyaların nerede ise yüzyıllar öncesinden kalma olduğunu da eklemişti sözlerine. ve ben ( fizikçi bir kürt ) ya da o ( ısparta'lı en hasından bir türk, kimyager ) o metal "boruların" ne işe yaradığını veya neden yapıldığını anlamıyorduk. ben hala da anlamış değilim ya!.. siz bir de bu boruların yapımında kullanılan makinaları ve o makinaları yapan makinaları düşünün!

    ...sorun şu: bu toplum hala bu incelikte metal işlemeyi ve metalden alet edevat elde etmeyi bilmiyor.

    makina üretemeyen bir toplum, çağın gerektirdiği insanı da yetiştiremeyen kısaca hemen her anlamda çağın gerisinde kalan toplumdur. an itibarı ile organize sanayi bölgelerinde ya da daha gelişkin özel fabrikalarda ikame bilgi ve tekniklerle makina yapabiliyor olmanız o makinayı üretebiliyor olduğunuz anlamına gelmiyor. zira bu, sadece üretmiyor olmakla ilgili değil ondan daha ağır sonuçları olacak şekilde manifaktür üretimi kaçırmış olmanızla ilgilidir. bu üretimi yapabilmiş toplumlar ( ingiliz,fransız ,alman, vs. ) " fabrikatör mühendis", başka deyişle devrimci burjuvazi çıkarabilmiş toplumlardır.

    halen bir otomobil yapabilmeyi politika haline getirip ukde kabul eden siyasi lider/ler/in varlığı, bunu yapmaktan ya da boğaz köprüsünü yapma teknik kapasite ve becerisinden ne kadar uzak olunduğunun da kanıtıdır.

    bu duruma ilişkin olarak yığınla tarihi-sosyal suç ya da suçlu yazılabilir... en belirgini de kitle katliamları, mübadele ve tehcir gibi rutin dışı yollar ile yerleşik hayatın, üretimin en becerikli toplumlarını bu topraklarda yok etmiş olmaktır.
hesabın var mı? giriş yap