7 entry daha
  • schopenhauer okumuş, okuduğu kadarını kendine yontmuş kadın. *
    schopenhauer, kadınlar 18 yaşında zihinsel ve ruhsal kabiliyet olarak tamamen olgunlaşır diyordu. erkeklerde bu yaş 28'miş. arthur bey diyor ki:

    ''fakat kadınların durumunda bu * çok zayıf ve dar sınırlar dahilinde gerçekleşir. bu sebepten ötürü de kadınlar, hayatları boyunca çocuk kalırlar, çünkü her zaman içinde bulundukları ana sıkı sıkıya bağlı kalarak sadece kendilerine en yakın olanı, olmak üzere olanı görürler, gerçek yerine bir şeyin görünüşüne teslim olurlar ve en önemli işlere karşı önemsiz şeyleri tercih ederler. erkekler, akli melekesinin ve ruhi kabiliyetlerinin sayesinde, hayvanlar gibi sadece içinde bulunduğu anda yaşamaz, fakat geçmiş ve geleceği hep göz önünde bulundurur ve değerlendirmesini buna göre yapar; ve ihtiyat, temkin ve bu denli sık karşılaştığımız kaygı, endişe ve tedirginlik buradan kaynaklanır.''

    hayvan kelimesi geçtiği için eklemek istiyorum; insanın kültürel ilerlemesinin nedeni soyutlama kabiliyetidir. ava çıkan için av orada bitmemiştir, mağarasına dönüp resim çizmiştir, avı düşünmüştür vs. bunun erkeklerde daha gelişmiş bir yetenek olduğunu söylüyor. bunu da geç olgunlaşmasına bağlıyor.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap