4 entry daha
  • beş yılı aşkın bir çalışma sonucunda dünya sinema tarihini bütünüyle gözler önüne seren belgesel, mark cousins’in aynı adlı kitabını temel alıyor. sinemanın getirdiği yenilikleri keşfe çıkarken sinemacıların hem dönemlerinin tarihi olaylarından hem de birbirlerinden nasıl etkilenmiş olduklarını inceliyor; sessiz sinemanın ilk günlerinden hollywood’un doğuşuna ve yıldız sistemine uzanarak, sinemanın rusya, japonya, almanya, fransa, italya, ingiltere, iskandinavya ve abd’deki sanatsal evrimini kat ediyor. bernardo bertolucci, aleksandr sokurov, martin scorsese, jane campion, gus van sant, lars von trier, claire denis ve claudia cardinale gibi efsanevi sinemacılar ve oyuncularla söyleşiler içeren bu yapıtla izleyiciler tüm zamanların en iyi filmlerini kuşatan sürükleyici bir dünya turuna çıkıyor.

    dört kıtada sinemanın ilk gününden bugüne kadarki serüvenini araştıran belgeselde, sinema tarihinin öne çıkan filmleri dışında, bu filmlere imza atan yönetmenlerin yaşadıkları yerleri ve sinema mabedlerini de görmek mümkün. hollywood filmleriyle los angeles, new york, washington gibi yerleri görürken, hitchcock filmleri aracılığıyla londra’ya, pather panchali üzerinden hindistan’a ve ozu üzerinden japonya’ya uzanıyoruz.

    mark cousins’in belgeseli sinema tarihini fazlasıyla anglosakson bir bakış açısıyla indirgemeci bir biçimde yansıtsa da, sinemaya gönül verenlerin bu sete ilgisiz kalmamasında fayda var. son bir dipnot düşelim: belgeselde, nuri bilge ceylan da son yıllarda sinemanın en yaratıcı yönetmenlerin biri olarak öne çıkartılıyor ve yönetmenin özellikle iklimler filmi yakından inceleniyor. kiyarüstemi ve ceylan belgeselin son bölümünde öne çıkan iki yönetmen olarak göze çarpıyor.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap