4221 entry daha
  • ağzı olanın üzerine konuştuğu şehir. evet sorunları var, ama nedenleri çok farklı.

    şaşırıyorum izmir'in tüm sorunlarının belediyeye ya da izmir halkına bağlanmasına. oysa ki google amca orda.
    arkadaş bu şehir istanbul ve kocaeli'nden sonra türkiye'nin en fazla vergi veren 3. şehri. 2012 yılında "32,8 milyar tl" vergi vermiş.
    ancak hazineden aynı oranda pay alamayan şehir. hazineden alınan pay sıralamasında ise 6. şehir. izmir'e 2012 yılında yapılan kamu yatırımı sadece "704 milyon tl", tüm kamu harcamaları toplamı ise "7,8 milyar tl".
    yani devlet izmir'den paraları toplarken aynı oranda hizmet vermemiş, 4 alırken, sadece 1 vermiş.
    devlet bu şehrin parasını almış, ancak aynı oranda şehre yatırım yapmamış. bir nevi cezalandırılmış şehir. daha ödediği paranın yarısını, hatta 3'te 1'ini bile yatırım olarak geri alamamış izmir devletten.
    ve izmir'de kişi başına verilen vergi 8276 tl iken, türkiye ortalaması 1418 tl.
    ancak karşılığında, türkiye'de 2012'de devlet tarafından kişi başına yapılan ortalama yatırım 404 tl iken, izmir'liye kişi başına hazineden yapılan ortalama yatırım 178 tl.
    üstelik izmir vergi tahsilat oranında en yüksek ikinci şehir. izmir'de tahsilat oranı %70 iken, örneğin ankara'da bu oran %49.
    yani kısaca düz mantıkla izmir'den toplanan vergiler, başka şehirler için harcanmış. izmir'linin verdiği para, başka şehirlerin kalkınmasına gitmiş, yarısı bile izmir'e yatırım olarak geri dönmemiş.
    bazı sorunlar vardır, ancak devlet desteğiyle çözülebilir. mesela gecekondu ve göç sorunu. buna bağlı olarak yolların yetmemesi, alt yapının yetersiz kalması.
    devlet destek değil, köstek olursa, oy vermiyor diye o şehri cezalandırırsa, o şehrin vergisini alıp, karşılığında "4'te 1'i kadar" hizmet verirse, tabiki bu şehrin sorunları olur. ve devletin bu tutumu görmezden gelinip, bu sorgulanmıyor, sadece belediyeye yükleniliyorsa kusura bakmayın ama, ben bunda art niyet ararım.

    ama herşeye rağmen izmir türkiye'nin en yaşanabilir şehirleri sıralamasında hep 1. çıkıyor. bu da merkezi destek olmamasına rağmen, belediyede, özel sektörde, sosyal toplum kurumlarında izmir için çalışan, uğraşan, kalbi izmir için atan herkesin başarısı. yani izmir'linin. izmir halkının.

    (bkz: http://www.sabah.com.tr/…en-yasanabilir-kenti-izmir)

    siz geleneksel olarak, her yerel seçim öncesi olduğu gibi, izmir'e, belediyeye, izmir'liye çamur atmaya devam edin.
    izmir'lilerin ezici çoğunluğu gerçekleri biliyor.
    bir önceki yerel seçim zamanında çıkan "arsenikli su" tartışmalarında, başbakanın "izmir'e baraj yapayım da cakasını kocaoğlu mu satsın?" demesini de unutmuyor.

    ama benden size nacizane küçük bir tavsiye; o istediğiniz partiye bu şehirden oy çıkmayınca, yüzünüzü ekşitip, dişinizi sıkarak izmir halkına saldırmak yerine, bunun biraz nedenini sorgulayın.
12088 entry daha
hesabın var mı? giriş yap