• 26 mayıs 1650'de doğmuş, 16 temmuz 1722 senesinde ölmüş olan meşhur ve bazılarına göre gelmiş geçmiş en iyi ingiliz generali, ilk marlborough dükü ve mindelheim prensi. duke of wellington olarak tanınan arthur wellesley'in tabiri ile: "conceive nothing greater than marlborough at the head of an english army." ertem şener moduna girecek olur isek babasının adı winston churchill'dir.

    ispanya veraset savaşları'nda kilit rol oynayan blenheim savaşı'nı(bkz: blenheim savaşı/@flavius aetius) büyük ittifaka* kazandıran iki isimden biridir, ekürisi ise avusturya adına sahalarda olan ve osmanlıların da elinden çok çektiği eugen savoy'dur. bu savaştan bahsetme nedenim ise modern anlamdaki ilk savaşlardan birisi olması ile birlikte taktiksel bazda grand alliance'ın kazandığı zafer kimilerine göre napoleon bonaparte'ın austerlitz'te zaferi getiren taktiklerden aşağı kalmaması şeklindeki düşüncedir.

    kendisi öncelikle hollandılara karşı oluşturulan fransa-ingiltere merkezli ittifakta çeşitli savaşlara katılmış, ardından kral ii. james'i tahttan indirmek maksadıyla gerçekleşen monmouth isyanını bastırmış bir generaldir. daha sonra gerçekleşecek olan glorious revolution sonrasında kral olacak olan william of orange'ın generallerinden birisi olmuş ve dokuz yıl savaşları'nda yer almıştır*. burada şunu da belirtmeliyiz ki uzun bir zaman boyunca yeni kral william duke of marlborough'a güvenmemiş-netice itibarı ile bir önceki kralın en güvendiği isimlerden birisiydi kendisi-, dolayısıyla bu yetenekli general de aktif askerlikten uzak bir hayat sürmüştür.

    blenheim savaşı'ndan önce ispanyol denetiminde olan alçak toprak şehirlerinin birkaçını zapt etmiştir, bunlardan birisi de liege'dir. blenheim savaşı'nın ardından ramillies savaşı'nda ordusuna denk güçte olan birleşik fransız-bavyera ordusuna karşı galip gelmiştir.

    1711 senesinde adaya geri dönmüş, ömrünün kalanını sarayda etkin bir rol oynayarak geçirmiştir.

    *: sözlükte dokuz yıl savaşları'na bakayım dedim, kutsal ittifak-osmanlı savaşları'na yönlendirdi. dursun burada da biri ilgilenir belki.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap