45 entry daha
  • bu işe herhangi bi şekilde (hediye olur, merak olur) bulaşacaklar için buraya bir rehber koyalım ki insanlar sapıtmasın. bakıyosun adam maksimum 50 liralık aleti 150 liraya satmaya çalışıyor sonra.

    öncelikle neye bulaştığınızı kısaca bir anlatayım. polaroid hepimizin bildiği, gerek amerikan filmlerinden, gerek meraklı amca dayılarımızdan tanıdığı şipşak markası. kendisi dijital dünyaya ayak uyduramadı (aslında çalıştı, ama olmuyor halen daha). ve battı tabii...

    ama bir grup analog sever, nostaljik, hipster ruhlu, maymunkolik, koleksiyoncu ruhlu insan "makinalar sapa sağlam, bize film lazım. ben bunun filmini üretirim arkadaş" diyerek kolları sıvadılar ve impossible projecti oluşturdular. bakıyoruz efendim:

    http://www.the-impossible-project.com/

    bu cinsi sapıklar sadece film üretmekle kalmayıp, refurbished dediğimiz şeytan icadı şipşak kameralar da sundu piyasaya. ancak bizim konumuz filmleri zira makinalar biraz cep yakıyor.

    gelelim bu işe yeni gireceklerin adım adım yapması gerekenlere.

    *** bir adet polaroid edinilir***

    bir yerlerden polaroid bulmanın çeşit çeşit yolları var. öncelikle konuyla ilgili akrabalarınıza sorun "var mıydı böyle tuşa basıyon alttan fotoğraf veren makina?" diye. "vardı" diyecekler, "bebelere verdik oynasınlar, parçalandı" diyecekler. o dakika ilişkinizi bitirin. unfriend ve unfollow edin kendilerini.

    bir diğer yol tabii ki ikinci el bir makinayı internetten bulmak. internet derya maşallah, aradığınız şeyin nerede karşınıza çıkacağı belli olmaz. ama ebay çoğu ihtimali bir noktada buluşturuyor. girin polaroid diye aratın, sonra kategorilerden gitmeye çalışın. çünkü polaroid yalnızca bir marka. bakarsınız siz fujifilmin şipşaklarından istersiniz, belli mi olur?

    polaroid makinaların fiyatları ebayde değişiklik gösterebilir özellikle kargo* eklendiğinde. siz ucuzdan pahalıya sıralayın. baktınız ebayde aradığınızı bulamadınız, ya da bir modeli gözünüze kestirdiniz ama shipping makinadan pahalıya geliyor. gidiyoruz gittigidiyor'a giriyoruz.

    buyrun gittigidiyor. aynı şekilde aratıyoruz polaroid diye. satıcılarla "50 lira verrim o makinaya, zaten 2 aydır satamamışsın, gel ikimiz de kazanalım" minvalinde mesajlaşıyoruz. ya da direk 50 liraya satan birisini bulup onu alıyoruz.

    bu noktada aldığınız risk, dev gibi. çünkü zaten aldığınız makinanın 2. el olması yetmiyormuş gibi, bir de yaşı sizle aynı. yani çalışıp çalışmaması tamamen şans. ancak polaroidler bildiğiniz tank. zaten alet tamamen mekanik, kırık dökük olmadığı sürece bozulmuyor. tek yapabileceğiniz düşürmek. o da dış yüzeyde de bir hasar bırakacağından anlaşılır.

    sonuç olarak her türlü satış sitesinde ve facebook grubunda dolaşıp, makinanızı aldınız. gelelim asıl meseleye, filme.

    ***bir paket film alınır"""

    film meselesi makinadan tamamen farklı. hatta sakın ha aynı yolu izlemeyin. çünkü satılan çoğu şipşak film artık bayatladı, doğaya karıştı. sizin yapabileceğiniz tek şey the impossible project. ancak sorunlar burada bitmiyor. gelişen teknoloji bir bırakmıyor ki kendi kendimize analogumuzla, şipşağımızla, kendi iç hipsterliğimizle baş başa takılalım. impossible'ın türkiyeye shipping ücreti tammmmmı tamına 50dolar. evet zaten 20dolar seviyesinde olan filme 50 dolar shipping ödemeniz gerekiyor. o zaman ne yapıyoruz?

    ebay. ondan önce impossible'da aldığımız kameranın modeline bakıyoruz. yani makinamız onestep 600 ise 600 type olduğunu not ediyoruz. daha sonra yine impossible'ın filmlerle ilgili kısmına giriyoruz ve okuyoruz:

    px 70 color protection is the latest and much improved material for sx 70 cameras.
    px 680 color protection is our latest color film for polaroid 600 cameras.
    pz 680 color protection is our latest color film for polaroid image/spectra cameras.

    her şey ortada. kendi kameramıza uygun film modelini not ediyoruz ve ebaye dönüyoruz. arama kısmına film modelimizi yazıp shipping dahil en ucuzdan pahalıya sıralatıyoruz. tabii türkiye'ye kargolamayanlara da sormakta fayda var daha ucuza getirmek mümkün.

    makinamız ve filmimiz elimize geçtiğinde yine impossible'a dönüp ne yapmamız gerektiğine bakıyoruz. aslında filmin içinden de çıkıyor ne yapmanız ama belki içimizde user's guide bağımlısı vardır.

    film için ödemeniz gereken fiyat 60-80tl arasında olmalıdır. daha fazlasını babanız bile istese vermeyin. makina için de aynı fiyat marjı geçerli, hatta dediğim gibi 50tl'dir piyasa.

    buraya kadar gelmeyi başardıysanız ilk fotoğrafınızı çekip, sonuca göre "voooooooooooooov" ya da "niye yaaaaaaa ışık, flaş, dolap, güneş,açık hava, direct sunlight" gibi cümleler kurmuşsunuz demektir. polaroid hayatınızda başarılar.

    not: bu yazı ankara'da yaşıyan ve istanbul'daki fotoğraf piyasasını bilmeyen birisi tarafından yazılmıştır. impossible filmleri satan bir yer ebayin verdiği fiyatın çok daha üstünde verecektir.*

    not2: fujifilmin makinaları da filmleri de bambaşka. hatta daha kaliteli olabilirler daha yeni oldukları için.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap