4 entry daha
  • skin destegi'nin yazilim dunyasina vurdugu sekte butonlarin yerlerini degi$tirmesi degil, tum kullanici ali$kanliklarini hice saymak suretiyle her bir skin'in kendi arabirim anlayi$ini getirmesidir.

    mesela herhangi bir muzik setinde yanyana 10 butondan hangisinin play oldugunu hic bir yerde play yazmasa bile i$aretlere bakmak suretiyle bulabilirsiniz. bunun sebebi play forward rewind gibi i$lemler icin evrensel grafik anlatim dili geli$tirilmi$tir. kimse de kalkip "karde$im ben muzik setimi gunde 24 saat kullaniyorum goz zevkime hitap etsin istiyorum o yuzden bunu boyayayim" diyemez.

    bilgisayar yazilimlari da aynen gunluk kullandigimiz alet edevat gibi araclardir, gozumuze ho$ gorunmesi gereken manzara programlari degillerdir. bir yazilimin sundugu hizmetler skin destegi de olmak uzere tamamen i$levselligini guclendirir nitelikte olmalidir.

    winamp: bu winamp denen program muzik dinlemeye yarar seyretmeye degil. eger bir parcayi calip sonra 10 dakika boyunca spectrum analyzer seyredenler varsa onlara skin destegi degil tedavileri icin devlet destegi veya kizilay yardimi gerekmektedir. winamp'ta i$levsellik konusunda en onemli ihtiyaclar hizli playback fonksiyonlari eri$imi, o an calan parcanin hakkindaki bilgiye aninda ula$im ve cabuk ve kolay playlist yonetimi gelir. bu konularin ucte ikisinde winamp ilk surumunden itibaren yaptigi "skinli dunyaya ilk adim" tercihinden dolayi son derece sikintilar cekmi$tir. sonunda "butun bir windows gui'sini ba$tan yazma" pahasina da olsa 6 yil sonra winamp 5 betalarinda $u i$ler dogru durust arabirimlerle yapilmaya ba$lanmi$tir.

    winamp 2'nin skin boku yuzunden kicindan cikardigi yarrak gibi arabirim cozumlemeleri icin solda her biri tek bir harften olu$an quick access menu veya butonlarin ustune basik tutunca expand olan playlist add remove butonlarini ornek vermek mumkundur.

    ben spectrum analyzer seyretmiyorum butun yaptigim parca secip onu calmak, playlistimi olu$turmak ve shuffle etmek. bu konularda winamp'in son surumune kadar play di$indaki i$lemleri son derece sikintili ve kabiz bir $ekilde yaptigini soyleyebilirim.

    skin hastasi olanlar muzik calan programi surekli ekranda gormek, spectrum analyzer'da frekans degi$ikliklerini takip ederken bir de ustune ustluk baktigi $ey program degil de aslinda sony marka muzik setiymi$ gibi hissetmek isteyenler olabilir. onlari yadirgamiyorum. onlar eminim winamp'a baktiklarinda o kalin skin'in arkasinda aslinda sicacik bir kalp gorebiliyorlardir.

    miranda im: miranda bir instant messenger yazilimidir. yapmasi gereken i$ mesaj almanizi ve yollamanizi, o sirada da kimlere mesaj atabileceginizi gormenizi saglamaktir. dolayisiyla ekranda surekli durmakta ve winamp'in aksine zaman zaman ustunde goz gezdirilmesi, bir $eylerin takip edilmesi gerekliligi ortaya cikabilen bir uygulamadir. diger yandan bu uygulamanin ekranda surekli durmasi ile skin destegi gerekliligi arasinda bir korelasyon cikarmak cok guc. hadi winamp kullananlar "sanki o winamp degilmi$ de i$te uzay gemisiymi$ gibi gorunsun" gibi cocukluk donemi fantazileri yuzunden bunu yapiyorlar. ama miranda'da daha vahim bir durum olmasi gerek.

    uzun uzadiya du$ununce akla gelen winamp'a skin giydiren arkada$in miranda'yi da winamp'la uyumlu yapmak icin skin ihtiyaci duymasi oldu ki bu recursive denyolugu eminim pek cok insan yapiyordur. en ba$ta dedigim uzere i$letim sistemlerinin tum grafik altyapisini yekpare bir $ekilde bir temaya uydurmak mumkun oldugu takdirde zaten bu tur uyum problemleri cozulecek ve her programa ayri skin kodu yazmak, ayri muamele etmek gerekmeyecektir. lakin bu anla$iliyor olsa zaten skin destegi diye bir dert hic olmayacaktir. bu ayni zamanda 386 dx'in ustunde durdugu "efendim goz zevki felan" turevi aciklamalarina da ilk entry'mi okumadigi icin cevap tekrari olsun. 386 dx entry'leri ozumsemeden ustune entry yazamasin. (bkz: 386 dx ile ilgili istekler)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap