153 entry daha
  • önleme/ortadan kaldırma/yok etme yollarını sıralayacağım, insana dünyayı dar eden pislik! tanrı'ya şükür 2 korkunç gecenin ardından atlattım.

    önleme: daha önce hiç jet lag olmadığım için doktor ablamın tavsiyelerini yabana attım. keşke uygulasaymışım. 3 günüm rezil olmazdı. varacağınız ülkede gece olana kadar asla, asla, asla uyumayın! bol, bol su için.

    ortadan kaldırma/yok etme: bir kere başa geldiyse ve gitmek bilmiyorsa yapılabilecekler silsilesi.*

    * ben iki gece boyunca 06.00-08.00 arası sadece 2 saatcik uyuyabildim. zombi gibi ortalıkta gezinip süründüm. çözüm için 06.00-08.00 arası uyuyabildiğim ikinci gece 00.30'a kadar uyanık kaldım! ama sadece bununla yetinmedim. başka neler yaptım:
    * günümüz uzun ve uykusuz geçireceğiz. evde koltuk ve yatak civarından uzak durmak için dışarı çıkın. arkadaşlarınızla buluşun. öğleden sonraya kadar böyle takılın.
    * burası önemli: annenizden en sevdiğiniz yemeği yapmasını isteyin. zaten anne ile yaşıyorsanız mesele yok. yaşamıyorsanız, ziyarete gidin ve yemeği paketleyip benim gibi eve dönün. anneniz uzaktaysa yakın arkadaş ve akrabalar imdadınıza koşabilir.
    * dışarıda bulunduğunuz süre boyunca trafikten uzak durun, araba kullanmayın! ben yaya olarak uykusuzluktan tam 3 kez ezilme tehlikesi geçirdim. hepsinde hatalı olan bendim. zaten normalde de bir kez geçiririm bu tehlikeyi ama 3 olunca insan korkuyor.
    * gün içinde uykunuz defalarca gelecek. alışveriş yaparken, sohbet ederken resmen ayakta uyuyacaksınız. merak etmeyin. sık sık yüzünüzü yıkayın. uyku çok bastırdığında yüzünüzde buz gezdirin. bir taşla iki kuş! cilde iyi gelir.
    * eve döndünüz... akşam oldu, en tehlikeli saatler. saat: 20.00 gibi annenize/arkadaşınıza yaptırdığınız o en sevdiğiniz yemeği hazırlayın. normalde kırmızı şarap içmeniz gerek ama ben beyaz şarapla da işimi gördüm. bir-iki kadeh için yemekle birlikte. bol bol su da için! yatana kadar geçecek sürede en az 8 bardak su bitmiş olsun.
    * saat: 20.30! yemeği yediniz. ağırlık çöktü. uyku geliyorrrrr! sakın. uyumak yok. hedef 00.30!
    * sakın film izleyeyim, koltuğa oturayım demeyin. ayakta yapmanız gereken işleri halledin. bavul yerleştirmek, çamaşırları asmak, dolanarak arkadaşlarla telefonda konuşmak gibi.
    * saatler 21.30 oldu. yemeğin üzerinden bir saat geçti. birazdan banyo yapacaksınız. önce yatağımızın nevresimini değiştiriyoruz. akşam enfes bir uyku uyuyacağız çünkü. nevresimin üzerine kokulu vücut pudrası serpin. yastık ve çarşaf bölümüne. sonra dağıtın. hatta bunu bence normal zamanlarda da yapın arada. parfüm kadar ağır olmayan, şahane bir koku olur yatakta.
    * uyuyacağınız odayı havalandırın. en az bir saat pencere açık kalsın.
    * banyo zamanı! soğuğa yakın ılık bir suyla banyonuzu yapın. "uyuyacağım! ne soğuğu! uyanık kalırım" demeyin. daha işimiz bitmedi çünkü.
    * saat 22.30... yoga zamanı.
    hiç yapmadıysanız sakın denemeyin. asanalardan çıkarken bir tarafınızı kırıp, iyi uyuyacağım derken günlerce uykusuz kalabilirsiniz.
    ben bu kez 45 dakikalık bir program seçtim. bence çok da zorlamayın. 45 dakika-1 saat uygun gibi.
    zaten yoga'nın iyi uyku üzerindeki etkilerini hocalarımdan duymuştum. uyumadan önce ya da günün ilk saatlerinde yapılanının daha faydalı olduğunu da...
    burada önemli nokta şu. savasana pozisyonuna geçmeden önce alnınıza biraz lavanta yağı sürün.
    zaten transa geçtiniz, uyuklamaya başladınız. ancak tüm yoga kursları ve dvd'lerinde olduğu gibi müzikle uyandınız.
    * saat 23.30... aslında artık yatsanız uyursunuz. bence bir saat daha direnin. en sevdiğiniz, zevkli kitabı alıp okumaya başlayın. uyku iyice gözünüzün üstüne konunca, mis gibi kokan yatağınıza gidin.
    * cep telefonunu kesinlikle uzak bir noktaya yerleştirin.
    * uyumaya başlayın...
    hedefim 00.30-07.30 arası deliksiz, hiç uyanmadan uyumaktı. bir yaklaşıkla başardım! 08.30'da kalktım.
    yaşasın düzenli uyku, yaşasın yeni gün!
    geçmiş olsun.
192 entry daha
hesabın var mı? giriş yap