151 entry daha
  • şimdi burada seride ilerde olacak hakkında teorilerimi yazacağım ve bunları önceki kitaplardaki kanıt ve kehanetlerle desteklemeye çalışacağım. burdaki bilinen teorilerin dışındakiler* tamamen benimdir*. hiçbir yerde okumadım bunları ve george martinin verdiği parçalardan puzzleın çoğu parçasını çözdüğümü düşünüyorum. uzun bir yazı olacağını tahmin ediyorum adamın 2 kitapta* yazacağı şeyleri ben buraya 2 satıra sığdıramam zaten. son kitabın kaldığı yerden devam edeceğim ve başlıyorum.

    --- a dance with dragons spoiler ---

    ilk jon snowdan başlayacağım en heyecanlı orda bitti zaten. genelde ana konu olarak jon olarak anlatacağım çünkü jon snowun konunun merkezi olacağını düşünüyorum. diğer karakter ve olayları da eş zamanlı olarak anlatmaya çalışacağım. ilk olarak jon snow'un azor ahai olduğunu düşünüyorum ki bu zaten bilinen bir teori. bunu neden düşündüğümü ve kehanetleri ilerde tek tek yazacağım. ilk olarak bu video benim kanıtım. bu videodaki konuşmalar hepsi kitaptan alınmıştır*. burda rheagar'ın kral muhafızlarını oraya yemin ederek koyması, lyanna stark'ın kanlı yatakta olması ve ned'in sonunda yemin etmesi var. büyük olasılıkla burda lyanna çocuğu doğurdu ve çocuğu ned'e çocuğu oğlu gibi bakmasını istedi. ayrıca çocuk targaryen kanı olduğu için eğer ned kendi himayesi altına alınmasaydı hayatı tehlike altında olacaktı bu yüzden lyanna ned'e yemin ettirdi. bu olayı bilen de birtek ned ve lord reed var. ek olarak son kitapta bran ağaç olduğunda babasının ağacın altında jon ve diğerleri için kardeş gibi büyüsünler diyor ama bunlar gerçekten kardeş. gerçi bunun fazla önemi olmayabilir. buraya kadar büyük ihtimal bildiğiniz şeyler. biraz john'un neden azor ahai olduğundan bahsediyim. bir kehanete göre azor ahai rheagar'ın soyundan geliyor. birde melisandre ne zaman azor ahaiyi görmek için dua etse karşısında john snow'un yüzünü gördüğünü söylemişti.

    şimdi en son jon snow bıçaklanıyordu. burda melisandre'nin jon'u dirilteceğini düşünüyorum. hatta kitapta olmamasına rağmen dizide melisandre beric dondarion'un yanındaki rahiple tanışıyordu ve beric dondarion'u nasıl dirilttiğini öğreniyordu ve bayağı şaşırıyordu. ben bu sahnenin dizi izleyicileri ilerde olacak jon snow diriltmesine hazırlık için çektiklerini düşünüyorum çünkü beric dondarion'un rahibi diriltmeyi şans eseri buluyordu ve tahminimce dizide melisandre de ondan öğrenmiş gibi gösterecekler. neyse devam edelim jon snow diriliyor ve burda kehanetteki tuz ve dumanla olan yeniden doğma olayını gerçekleştiriyor. açıkçası tuz ve dumana bir açıklama bulamadım ama sur değişik bir yer eminim ki bir bağlantı vardır.

    jon ölürken son düşüncesi havanın ne kadar soğuk olduğuydu. şimdi bu ölürken hissedilen soğuklukta olabilir ama whitewalkerların ne zaman ortaya çıksa havanın soğuk olduğu biliniyor. burda bence whitewalkerlar sura saldırıyor. jon dirilince whitewalkerlarla savaşıyor ve bir tanesini kılıcıyla öldürürken kılıcında anlık bir sıcaklık hissediyor*. savaş sürerken melisandre'yle karşılaşıyor ve melisandre ona gitmesi gerektiğini, stannis konusunda yanıldığını ve gerçek azor ahai'yi bulmasını söylüyor. burda tabii ki daenerys'i kastediyor.(surdaki tek bilgi ramsay bolton'un yolladığı mektup. melisandre de mektubu duyunca tabii ki stannis'in öldüğünü düşünüyor.) jon melisandre'ye kendisiyle gelmesini teklif etse de melisandre yerinin orası olduğunu ve kendisinin surda kalması gerektiğini belirtiyor. jon surda hain gözüyle bakıldığı için gitmesi gerektiğini biliyor. surdaki savaşı night's watch kazanıyor(white walkerler ilk geldikleri gün sur düşerse bir haftada westeros düşer seri biter). jon doğuya daenerys'e doğru yola çıkıyor.

    şimdi güneye inelim ve gelelim jon connington ve aegon targaryen'a. jon connington storm's end kalesini kazanıyor. bunu o kaleyi kazanması da çok basit aslında george martin bunu çok zor bulmuş gibi anlatmış ama. storm's end kalesi stannis'in ve kaleye giren ve çıkan kuzgun yok yani kaledekilerden hiçbir şeyden haberleri yok. böylece jon connington ve ordusu kuşatmayı kıracaklar sonra stannis'in askerleri gibi kale kapıları açıkken içeri girip kaleyi alacaklar. tabi bunu öyle güzel yapacaklar ki king's landingin haberi olmayacak. bu arada doran martell kızından aegon'un saçlarını görünce onun targaryen olduğunu düşünecek ve doran martell aegon targaryen'a bağlılığını ilan edecek.

    doğuya gidelim ilk şehirden başlayalım. barristan selmy savaşı kazanak ve şehri daenerys için koruyacak. ama bunu yaparken zaten rehin olan daario naharis bir şekilde ölecek. daenerysde en son khalla karşılaşmıştı. dothraki toprakları kış dolayısıyla kuruduğu için khalın ordusuyla işbirliği yapacak ve birlikte batıya gitmek konusunda anlaşacaklar. daenerys şehre khalasarla şehre geri dönecek ve şehrin savaş dolayısıyla yıkıldığını görecek. bu sırada tyrionla karşılaşacak ve tyrionla müttefik olacaklar. bütün bu olaylar olurken jon snow gelecek ve daenerys'e surdaki büyük tehlikeden bahsedecek. daenerys kendisine yardım etmeyi kabul edecek ve jon'u yanına alacak ama batıya dragonları olmadan gitmeyeceğini söyleyecek. burda yine kehanetten bahsetmek istiyorum. bir kehanete göre azor ahai dragonları taştan uyandıracak ve white walkerlara karşı olan büyük savaşında bu dragonları kullanacak. son kitapta da daenerys'in en büyük dragonu dağa ateşle mağara yapıp orda yaşıyordu. jon snowda dragonları bu mağaralardan kendine itaat etmelerini sağlayacak yani bir nevi dragonları dağdan(taştan) uyandırmış olacak. böylece daenerys, jon snow ve tyrion dragonun 3 başı olarak batıya yolculuğa başlayacaklar.

    king beyond the wall'ın elinde horn of winter vardı ve bunun son kitapta sahte olduğunu öğrendik*. şimdi de victorion greyjoy'un elinde dragon horn var. bence bunlar kitapta okuduklarımızla aynı şey ve victorion greyjoy'un elindeki gerçek olanı. 6. kitabın preview bölümünde victorion greyjoy boruyu üfleyip hayatta kalabilecek kişiyi arıyordu çünkü üfleyen kişinin akciğerleri yanıyordu. jon snow'un deanerys'le buluşmadan victorionla karşılaşacağını ve bir şekilde boruyu ilerde whitewalkerlara karşı olan savaşında bir şekilde kullanacağını düşünüyorum. o boruyu tahminimce az önce bahsettiği dragonları taştan uyandırmak için kullanacak*. tabi borunun başka gücü de olabilir. jon snow'un akciğerleri boruyu üflediğinde yanmayacak çünkü kendisinde de deanerys'de olduğu gibi dragon kanı var. bu sırada victorion jon'a mı katılacak yoksa jon tarafından öldürülecek mi emin değilim.

    jon snow ve yanındakiler westerosta valley'in orda westeros'a gelirler. neden valley derseniz çünkü eğer deanerys tahtı kazanmak istiyorsa en azından westeros'daki lordlardanda yardım alması lazım. kuzey zaten çok güçsüz bir durumda. fırtına lordlarının orada zaten aegon targaryen var yani oraya gitmek saçma olur. güneyde dorne'a oğulları öldükten sonra gidemezsin(önceden yazdım ama burda dorne hala aegon'a yeminini etmemiş olacak*). burda en mantıklı seçenek vadi kalıyor. önceki 5 kralın savaşında tarafsız kalmış ve hala güçlü olan vadiyi arkalarına almayı düşünerek buraya inerler.

    güneyde jon connington ve aegon targaryen küçük lordları kendilerine bağlarlar ama fazla güçlenemezler. king's landing yeni kralı duyunca tyrell/lannister ordusu güneye gelir ve jon connigton'ın ordusu storm's end de kuşatma altında kalırlar. bu arada deanerys ve ordusu vadide sorun yaratmaya başlayınca bu kuşatma yarıda kalır. doran martell lannisterların zor durumda kaldığını görünce aegona bağlılık yemini eder ve savaşa katılır*.

    stark kardeşleri hiç anlatmadım onlara geleyim. bran kuzeyde çok güç kazanır. ağaç olarak geçmişi görebildiğini öğrenmiştik ve ağaç olarak şimdiki zamanda insanlarla konuşabiliyordu. hatta bir bölümde geçmişteki kişiye seslendiğinde tepki verdiğini öğrenmiştik. yani bir nevi geçmişe de müdahele edebiliyor*. ileride jon snow'a büyük görevinde çok yardımı olacak ve tahminimce jon'a rheagar'ın oğlu olduğunu söyleyecek. arya eğitimini tamamlayacak ve mükemmel bir assassin olacak. rickon'u da bence davos bulup white arbor'a getirecek hatta getirmiş bile olabilir çünkü kendisinden son kitapta haber alamadık.

    şimdi yine kuzeye ama bu kez stannis'e gidelim. stannis en son karın ortasında kalmıştı. 6. kitabın preview bölümünde hayattaydı ama bu mektuptan önce mi sonra mı belli değil. bence ramsay burda yalan söyledi. stannis'in güçsüz olsa da bir planı olduğunu biliyoruz. bu planın ne olduğu hakkında bir fikrim yoktu yabancı bir sitede birisi yazmış bana çok mantıklı geldi*: 5. kitapta bir yerde askerlerin göllerde çok balık avlandığı için suyun üstündeki buzların çok güçsüz kaldığından bahsediliyordu. stannis bunu avantaja çevirip gelen orduyu gölün dibine sokacak büyük ihtimal. az önce bahsettiğim gibi eğer rickon white arbordaysa wyman manderly şu anda stannis'in adamı ve wyman manderly zeki bir adam. freylerle birlikte stannis'e saldırıyorlarmış gibi gözükebilir ama onun bir planı olduğuna da eminim. peki bunlar stannis winterfell'i kazanmasını sağlayacak mı bilmiyorum ama bu savaşı kim kazanırsa kazansın sur düştüğü zaman white walkerlar tarafından yenilecek.

    sur tahminimce deanerys westeros'a indikten bir süre sonrasında düşecek. ondan sonra geceler uzayacak günler kısalacak. white walkersların geçtiği her yer karanlık olacak(güneş onlara zarar veriyordu). deanerys king's landing'e uğramadan batıya giderek girdiği bütün savaşları kazanacak. hatta bu savaşlardan birinde jon snow bir lannisterı kalbinden* öldürecek tahminimce tommen ya da jamie'yi. onu öldürdükten sonra kılıcında white walker öldürdüğünden daha fazla sıcaklık olacak ama yine sonradan kaybolacak.

    deanerys vadininde gücünü ele geçirecek zira littlefinger zeki olabilir ve tahtı istiyor ama cesur biri değil ve deanerys ve ejderhalarına karşı gelebileceğini sanmıyorum. bu sırada güneyden jon connington'ın gelmesiyle lannisterlar yarra yering olacak. jon connington king's landing'i kazanacak ve uzun zamandır umduğu aegon targaryen'ı tahta oturtacak. bu sırada cersei costerly rock kalesine kaçacak. bu kaleyi de jon, tyrion, deanerys üçlüsü kazanacak ve cersei'nin kehaneti gerçekleşecek. tyrion ablasını boğazlayacak ve cersei de kendisinden daha güzel bir kraliçe tarafından her şeyi elinden alınacak. burda şunu da ekleyeyim jon snow ve deanerys tanıştıklarından beri aşk yaşayacaklar. jon snow ilk ateşle öpülmüş biriyle birlikte olduktan sonra direk dragon kanıyla* birlikte olacak.

    casterly rock savaşı bittikten sonra 3lü king's landing'e gidecek aegon deanerys düğünü için. ancak deanerys eagon'un targaryen olduğunu kanıtlamasını isteyecek ve deli babasının starklara yaptığı gibi eagon'u ateşle sınayacak*. aegon gerçek targaryen olmadığı için*** yanarak can verecek. bundan sonra daenerys- jon snow düğünü olacak. deanerys 5. kitapta daarioyla evlenemeyeceğini çünkü onunla aynı statüde olmadıklarını düşünmüştü. sonra daha yüksek statüde biriyle evlenince kendisine ihanet ettiği için jon snowlada aynı hatayı yapmamak için evlenecek. bir kral ya da kraliçe bir kişinin piçlik soyadını kaldırabileceği için jon targaryen olacak ama bunu istemeyecek.

    deanerys aegonu öldürdüğü için yanındaki bütün müttefikleri de öldürmüş olacak. bu olaylar sırasında doran martell'in kızı da ölecek ve jon connington'ın storm's end kalesinde olacağını düşünüyorum. başarıları sayesinde aegon tarafından o kalenin lordu yapılacak. aegon güneyde çok sevildiğinden hatta azor ahai gibi gözüktüğünden* güney daenerys'e karşı savaşmaya karar verecek. jon snow asıl düşmanın kuzeyde olduğunu düşünse de daenerys önce güneye gitmeye karar verecek. burda azor ahainin önceki hayatıyla ilgili bir bilgi vereyim. azor ahai kendisine bir kılıç yapıyor sıcakken suya sokuyor ve parçalanıyor. sonra yeni bir kılıç yapıyor ve gidip aslanın kalbinde soğutuyor ve bir süre sonra o kılıçta parçalanıyor. bu hikayeyi okurken benim aklıma 3. kılıcı yaptığında benim aklıma bir dragonun kalbine sokacağı geldi. azor ahai 3. kılıcı yaparken ne yapması gerektiğini anlıyor ve karısını çağırıyor kılıcı karısının kalbinde soğutuyor, karısı hiç çığlık atmıyor ve o kılıç lightbringer oluyor. jon snow'un hikayesinde su burda whitewalker oluyor. bu yüzden sıcaklık az sürüyor. lannister'ın kalbine soktuğunda o da aslan oluyor ama o kılıcında ısısı fazla uzun sürmüyor. burda jon daenerys'in kalbine kılıcını sokuyor. melisandre'de bir kere demişti zaten kral kanında güç olduğunu. jon sevdiği kişinin/dragonun/kraliçenin kalbine kılıcı sokunca kılıçtan hiç bitmeyen sıcaklık oluşuyor ve lightbringer tamamlanıyor. kuzey bir stark olduğu için, batıda tyrion, dorne intikamını aldığı için, littlefinger da eğer whitewalkerlar kazanırsa yönetecek bir yer olmadığı için jon snow'a katılıyor. hatta king beyond the wall'un söylediği gibi 'eğer birlik olmazsak hepimiz öleceğiz' diye jon snow bütün insanlığı bir araya getiriyor(bu da başka bir kehanet) ve whitewalkerlarla savaşı başlıyor. zaten kendisi de daenerys'le evlendiği ve piçliği alındığı için kendisi haklı kral oluyor.

    şimdi burdan sonra 3 tane son var. biri yukardaki son cümlemle biter ama bunu george martinin yapacağını düşünmüyorum çünkü böyle bir durumda biterse seri dizinin yapımcısından kitabın yazarına kadar sikerler olum hepinizi sikerler . bir diğeri jon snow savaşı kaybeder sonsuz kış ve gece olur. hatta bir röportajında böyle bitirmeyi düşündüğünü* söylemişti ama kitapları yazarken fikirlerinin değişebileceğini söylemişti. sonuncuda da zaten jon snow kazanır.

    son olarak yukarıda yazmadığım birkaç şeyi açıklığa kavuşturayım. jojen reed'in kötü bir kaderi vardı ve bran'a yardım ederek bunu değiştirebileceğini düşünmüştü. ne olacağını tahmin edemiyorum hastalığıyla ilgili bir şey olabilir*. tahminimce meera reedle birlikte güneye geri dönecekler. bran meeraya kalmasını söyleyecek ancak meera'da bran'a hisleri olmasına rağmen kabul etmeyecek ve gidecek. sonunda birlikte olamayacaklar tahminimce meera ile jojen sonunda ölecek. bran'da jon'la ağaçlar yardımıyla konuşarak çok yardım etmesine rağmen her şey bittiğinde eski tanrılara katılacak. bran'ın geçmişi etkileyebilme özelliğiyle* belki de bir şekilde geçmişte yaşayacak belki de sonunda mağaradaki ağaç adam gibi geçmişteki olayları izleyerek müdahele edemeden hüzünle yaşayacak. ama sonunda ağaç olacak ondan eminim.

    rickon stark eğer jon kazanırsa winterfell'in lordu olacak.

    jamie son kitapta briennele gidiyordu. bence onu orda asmayacaklar daha önce sandor'a yaptıkları gibi ateş tanrısına yargılanacak ve ordan kurtulacak*. ondan sonra jon snow tarafından öldürülebilir.

    boltonlarda ya stannis tarafından ya da whitewalkerlar tarafından öldürülecek.

    freylerde catelyn tully tarafından çok fena intikam alınacak nasıl olur bilmiyorum. ama tahminimce bütün frey sülalesini öldürecek en son walder frey'in canını alacak ya da almayıp soyunun bittiğini düşünerek acı çekerek ölecek.

    son olarak arya stark mükemmel bir assassin olacak bu kız. arya eğitim alırken çok yüzlü tanrı hakkında fazla bir bilgimiz yok ama ilerde anlatacaktır george martin. bir isim verildiğinde o ismin ölmesi gerektiğini öğreneceğiz. mesela arya adama kendi ismini verdiğinde çok korkmuştu ve değiştirmesi için yalvarmıştı. arya'da bir isim verildiğinde o kişinin kesin ölmesi gerektiğini öğrenecek. birisi o tapınağa gelecek bir isim verecek ve bu isimide arya'ya verecekler. bu isim sizce kim? biraz heyecan olsun diye hemen söylemiyorum*. tabii ki de jon snow olacak bu isim. bu ismi verende bizzat samwell tarly olacak. bunu da jon'un bir hain olduğunu sura sırtını çevirdiğini düşündüğü için yapacak. zaten önceden bir haini öldürmeye çalışmıştı. şimdi de çok yüzlü tanrının tapınağının çok yakınında olduğunu biliyoruz. neyse arya da ismi alınca jon'u öldürmesi gerektiğini bilecek ve kendisinin olmayan bir yüzle westeros'a gidecek. burda jon snow'la karşılaşacak ama jon'u öldüremeyecek. tabi bunun olabileceğini düşünen rahipler 2. kişiyi görevlendirmiş olacak. arya son anda jon snow'u kurtaracak. böylece yine bir çok yüzlü rahibin bir cana karşılık bir diğer can olayı gerçek olacak ve jon'un ölmesine gerek kalmayacak. jon bu sırada ellerinde can veren arya'yı gözlerinden tanıyacak ve tahminimce arya'nın çantasında arya'ya verdiği kılıcı bulacak.

    not 1: bazı karakterlerden hiç bahsetmemiş olabilirim. ana hikayeye fazla etki etmeyeceğini düşündüğümden onları hiç katmadım. quentyn martell gibi mesela 5. kitapta o kadar okuduk hikayeye fazla bir katkısı olmadı.

    not 2: niye bunları yazdığıma gelirsek bunları yazdım ki bir kanıt olsun. ilerde kitaplar çıkacak şimdi ben bunların hepsini önceden tahmin etmiştim desem millet bana siktir lan pezevenk nerden tahmin ettin der*. şunların yarısı bile tutsa benim için yeterlidir.

    --- a dance with dragons spoiler ---

    edit: imla
251 entry daha
hesabın var mı? giriş yap