3 entry daha
  • şu iğrenç klişenin tam da yerini bulduğu iddiadır: (bkz: vay anam vay neler dönmüş serhat ya)

    önsöz: adamların asıl işi milletin malını babalarının malıymış gibi satmakmış. boş vakitlerinde hobi olarak hükümetçilik de oynuyorlarmış.

    komplo teorilerine, dedikodulara, boş laflara prim vermem ama gezi parkı'ndan çıkan rantın pis kokusu ve haberde anlatılan olayın sağlam örgüsü (her türlü makul şüphe payını bir kenara koysak bile) iddialara ciddiyetle yaklaşmayı zaruri hale getiriyor.

    [ne olur ne olmaz silinir milinir diyelim ve sonarhaber.com sitesinin aydınlık gazetesinden alıp yer verdiği haber metnini en aşağıya kopyalayalım.]

    önce birazcık arka plan bilgisi:

    haberde bahsi geçen orta asya ülkesi türkmenistan'dır. gezi parkı'na talip olan diktatör gurbanguli berdimuhamedov'dur. haberde bahsi geçen diğer diktatörün ismi recep tayyip erdoğan'dır.

    haberde satışa aracılık yaptığı söylenen karadenizli bakan tokicigillerden erdoğan bayraktar'dır. haberde bahsi geçen cennet koyu ile ilgili başbakan'ın - sözde - teftiş gezisindeki beyanına ilişkin ek bilgi için (bkz: bodrum koylarında durum felaket) ve (bkz: erdoğan'ın tebdili kıyafetle bodrum'u denetlemesi)

    çıkan kısmın özeti:

    1. sen kalk beynelmilel emlakçılık yap. kamu malı olan gezi parkı'nı sat, parasını kendi cebine indragandi. [biz de ülkenin sorunlarını çözmek için o makama oturduğunu zannedelim.]

    2. parkta isyan çıkıp da proje tehlikeye girince alıcı parasını geriye istesin. adamın parasını geriye vermeye yanaşma. [biz de gezi direnişine yönetişim prensipleri temelinde karşı durduğunu zannedelim.]

    3. alternatif teklif üretmek üzere bodrum koylarında kimseye haber vermeden gizlice tekneyle şöyle bir tur at. türkiye'nin en kıyak gayrimenkulü niteliğindeki taksim meydanı arazisinin yerine hatırı sayılır bir teselli olacak derecede cazip cennet koyu'nu gözüne kestir. [biz de ülkenin kıyı şeridindeki aşırı yapılaşma ve doğa katliamına üzüldüğünü zannedelim.]

    3. alıcı kaptırdığı parasının akibetini konuşmak üzere seni adresine çağırsın. (bkz: 15 ağustos 2013 erdoğan'ın türkmenistan gezisi) ve bu bir günlük ziyaret sırasındaki basın toplantısının görüntüleri: youtube sen de git altın tepsi içinde cennet koyu'nu teklif et. [biz de iki ülkenin ortak çıkarları için resmi ziyaret yaptığını zannedelim.]

    5. bodrum'daki koylarda türkmenbaşı için uygun arazi baktığın kazara basına yansıyınca, en çok senin iktidarın döneminde yağma edilen kıyılara tavizsiz çekidüzen getirmek için denetim yapıyordum kılıfını uydur. [biz de türkiye'nin kıyı şeridindeki suistimallere asla geçit vermeyeceğinizi zannedelim.]

    6. on bir senedir güney ege'nin kıyı şeridindeki koruma kapsamlı arazilere inşaat izni için ak parti yönetimine masa altından manyak bedeller ödeyenler, başbakanın esip gürlemeli bu tiyatrosunu kahkahalar atarak izliyorlar. daha dün milyonlarca dolarımı ceplerine attılar, bugün de birkaç gün medyatik şov yaparlar, ağır cezalar getirecegiz derler, sonra yine eski tas eski hamam diyorlar. bu danışıklı dövüşü en iyi onlar biliyor. yalansa söyle fettah bey?

    7. türkmenistan cephesinde maç devam ediyor. gurbanguli kaptırdığı parasını geriye almak için ısrar ediyor.

    [türkiye cumhuriyeti, bu örgütlü hırsızlık suçunun cezasını doğalgaz aldığımız ve orta asya politikalarımızda elzem bir kilit taşı konumundaki türkmenistan'a ve rusya'ya büyük tavizler vererek ödeyecek. iflas etmiş dış politikamız bir darbe de o cepheden yiyecek. yani adamlar çalıyor ama çalışıyor tezinden medet umanlar bu noktada tükürdüklerini yalayacaklar.]

    .

    aheste çek kürekleri, mehtap uyanmasın!

    .

    not. bu gezi direnişi başladığında hükümet güçlerinin anlamsız ve orantısızca vahşete varan şiddetinin rasyonelini çözemiyordum. kendi kendime bu işin içinde bir iş var, perde arkasında çok derin oyunlar var ama sokaktaki insanlar olarak ne olduğunu bilemiyoruz diyordum. yani şimdi, ben demiştim triplerine girmiyorum ama 16 haziran 2013 günü (bkz: #34629073) ekşi sözlük'e şöyle bir not düşmüştüm:

    "o inşaatın derhal başlatılması ve seçimlerden önce en azından kabasının bitirilmesi, iki buçuk milyar ağaç diktim diyen adamın takıntısıdır ve aynı zamanda boynunun borcudur. sözler vermiş, taahhüt altına girmiş; gecikilen her gün mahçup oluyor. aksi takdirde sen ne biçim iktidarsın, sen ne biçim iş ortağısın diye sorarlar, tefe koyup oynatırlar alimallah."

    yani o tarihlerde kör karanlıkta bir şeyler hissetmişim ama ilk günlerin tozu dumanı arasında tezgahın bu kadar büyük olduğunu kim, nereden, nasıl bilebilirdi?

    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    .

    --- spoiler ---

    gezi için 500 milyon dolar alındı

    bu iddia çok konuşulur. akp'nin parka yapmayı planladığı avm proje aşamasındayken satılmış!

    26 ağustos 2013 pazartesi 10:28
    gezi için 500 milyon dolar alındı

    aydınlık / ankara'da yabancı diplomatlar arasında konuşulanlara göre, gezi parkı'na yapılacak otel ve avm daha proje aşamasındayken orta asya ülkelerinden birinin cumhurbaşkanı'na satılmış. yapılan gayri resmi satış için 500 milyon dolar peşin alınmış. halk ayağa kalkıp projeyi iptal ettirince, gezi parkı'nın yerine cennet koyu önerilmiş.

    ankara'da diplomatik çevrelerde dilden dile dolaşan bilgilere göre, taksim projesinin arkasında büyük bir rant pazarlığı var. birçok diplomatın özellikle de bazı avrupalı diplomatların taksim gezi parkı olayları ile ilgili olarak, ülkelerine gönderdikleri raporlarda da yer verdikleri iddialar şöyle:

    proje gizlendi satış yapıldı

    taksim gezi parkı projesi kamuoyundan gizlendi. ilk proje değiştirildi. yapılan değişiklikte başbakan erdoğan belirleyici oldu. gezi parkı'na yapılması planlanan toplu kışlası'nın altı avm, üstü otel olacaktı.

    bu avm ve otel proje aşamasında iken bir orta asya ülkesinin cumhurbaşkanı'na gayri resmi satıldı. 49 yıllığına satış için yapılan gayri resmi sözleşme belgelerinde ilgili cumhurbaşkanı'nın adı geçmedi. ilk etapta 500 milyon dolar peşin alındı. yapılan satışta projede rolü olan karadenizli bir bakan da devredeydi.

    ancak taksim gezi parkı direnişi ve binlerce kişinin olaya müdahalesi hesapları bozdu. bunun üzerine proje aşamasında avm ve oteli satın alan cumhurbaşkanı 500 milyon doları geri istedi. para geri verilmek istenmedi.

    bodrum kıyı teftişi

    cumhurbaşkanı'na, taksim gezi parkı'na yapılacak avm ve otel yerine cennet koyu'nda yer verilmesi teklif edildiği öne sürüldü. bu tartışmalar sürerken, başbakan erdoğan'ın bodrum kıyılarında inceleme yaptığı ortaya çıktı.

    sözcü gazetesinde yayımlanan fotoğrafta yer alan ekip de bu iddiaları doğrular nitelikte. erdoğan'ın şapka takıp kendini gizleyerek yatla yaptığı incelemede, erdoğan bayraktar ve ilgili bürokratların yer alması da dikkat çekti.

    iddiaya göre, erdoğan'ın incelemeleri fotoğraflanınca, kıyı yağması tartışması gündeme getirildi. yağmanın önemli bir bölümü akp döneminde olmasına rağmen, kıyılarda yıkım yapılacağı ortaya atılarak tartışma başka noktaya çekilmeye çalışıldı. arkasından da başbakan'ın türkmenistan ziyareti gündeme geldi. erdoğan'ın türkmenistan cumhurbaşkanı ile baş başa görüşmeler yaptığı da bildirildi.

    5 şehit rant için mi?

    bir diplomatın ülkesine gönderdiği raporda, ''5 gencin öldüğü, 10'dan fazla gencin gözünün çıktığı, 7 bin civarında kişinin yaralandığı olayların kaynağı rant. iktidar çevrelerinin para hırsı olayların durulmasını, tansiyonun düşmesini önledi.

    ülkeyi yönetenler sert önlemlerle bastırırız, anlaşma bozulmaz diye hareket etti, ama sonuç alamadı. en çok müdahalenin taksimde olması da iddiaları doğruluyor. hükümet bir tek taksim'de taviz vermedi'' ifadelerini kullandığı öğrenildi.

    ilk planda avm ve otel yoktu

    aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, taksim düzenlemesi için yapılan ilk planda topçu kışlası yok. planı takip eden mühendisler ilk planda tek duvarlı bir yapı olduğunu ama sonra bunun değiştiğini ve başbakan erdoğan'ın devreye girmesiyle plana avm ve otelin eklendiğini ifade ediyorlar.

    istanbul büyükşehir belediyesi'nden bir yetkili aydınlık'a, ''avm ve otel çok gizli devreye sokuldu. bu projede çalışan mühendisler bile avm ve otel projesinden çok sonra haberdar oldu. projeyi öğrenen birileri unesco'ya başvurmuş.

    gezi parkı'na avm ve otel yapılmasının önlenmesini istemiş. unesco o bölge kendi sorumluluk alanlarına girmediğini bildirmiş. ama yine de incelemişler. unesco'dan gelenler olunca ben de merak edip konuyu araştırdım. ben bu işlerden bilgi sahibi olmam gerekirken, haberim olmadığını anladım'' dedi.

    --- spoiler ---
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap