2 entry daha
  • 25 yaşındaki genç hükümdarın adını nasıl olup da savaş stratejileri uzmanı olarak tarihe yazdırdığını anlayamadığım çarpışma.

    iskender'in yaptığı bildiğin çılgınlıktır. darius'un savunma hattında bir açık arayarak süvarilerin başında at sürmekteyken aradığı açığı bulup bir intihar saldırısına girişmiştir. sonuçta tüm süvari birliğinin kıyma olması gerekirken trajikomik olan gerçekleşmiş ve darius paniğe kapılarak tüymüştür. bu da ordusunun psikolojik olarak çökmesine sebep olmuş ve pers ordusu iskender'in piyadelerini ezmek üzereyken dağılmıştır. bu saldırıyı bilgisaraya verip kurgulasanız 100 kerenin 99'unda iskender'in daha atını darius'a çevirdiği anda katledilmesi sonucu çıkar. darius ödleğin teki olmasa tarih bambaşka yazılırdı. olmamış yazık!

    edit:
    (sözlük yazarı scannegro'nun yorumu:)

    darius ve iskender 2. kere karsi karsiya geliyordu, bundan once de iskender 2 meydan savasinda ve 3 kusatmada perslileri maglup etmisti, anadolu ve misiri almisti yani zaten ortada feci bir psikolojik ustunluk vardi.

    bence iskender de buna oynadi, yoksa o da biliyordu yaptiginin normal sartlarda bir mantiginin olmadigina. ise de yaradi, zaten kacan darius u takip etmedi, gidip zorlanmakta olan sag kanadi kurtardi sonra hep beraber ortadaki hengameyi kurtardilar savas da, darius da, imparatorluk da orada bitti zaten.

    iskender'i iskender yapan seylerden biri bu savas zaten, insan psikolojisini dogru kullanarak tek bir kisiyi psikoloji ile maglup edip bir kralligi yok etmek, zaten monarsinin de en buyuk zayifligi bu.
    --------------------------------
    andrew -> scannegro: hem evet hem hayır. çünkü iskender'in stratejisi ya planlanmış değildi ya da ordunun bir kısmıyla paylaşılmamıştı.

    en ağır hasarı alan sol kanadın komutasını yürüten ordunun en tecrübeli generali parmenion'un iskender'in ona vermesi gereken desteği bırakıp atağa geçmesinden hiç hoşnut kalmadığı bilinir.

    iskender kaçmaya başlayan darius'u takip edebilirdi. bununla birlikte, parmenion'dan (daha sonra callisthenes ve diğerleri tarafından parmenion'u gözden düşürmek için kullanılacak bir olay) umutsuz mesajlar aldı . parmenion'un kanadı, pers sağ kanat süvarileri tarafından kuşatılmıştı; her taraftan saldırıya uğramıştı, kuvvetleri karışıklık halindeydi. alexander, darius'u takip etmeyi ve onu öldürme şansı bulma, savaşı tek seferde bitirme, ancak orduyu kaybetme riski taşımak ya da parmenion'a yardım etmek ve kuvvetlerini korumak için sol kanadına geri dönme seçeneği ile karşı karşıya kalmıştı; böylece darius'un çevreleyen dağlara kaçmasına izin verip parmenion'a yardım etmeye karar verdi ve darius'u sonra takip etti.

    yine de parmenion'un kendisini yem olarak kullanan iskender'e fazlasıyla öfkelendiğini düşünmüşümdür. sonra yaşanan olaylar da bunu kanıtlar niteliktedir.

    parmenion, iskender'e kurmuş oldugu bir komplo yüzünden oğlu philotas gibi idam edilir. (m.ö. 330) kimi tarihçiler bunun iskender ve imparatorluğu için ilk kırılma noktası olduğunu yazarlar. eğer gerçekten böyle ise o fay, henüz gaugamela esnasında ortaya çıkmış olmalı. yani denilebilir ki, iskender'in aldığı risk ona gaugamela'yı kazandırmıştır ama aslında uzun süreçte orada oluşan çatlaktan sızan su imparatorluğu batırmıştır.
    ---------------------------------
    scannegro: "benim bildigim parmenion un bir komployla alakasi olmadigi hatta oglunun oldugunu bilmeden oldurulmesi (haberi alinca ayaklanmasin diye)."
    ----------------------------------
    andrew -> scannegro: iskender, parmenion'un gerçekten suçlu olup olmadığını bilmiyordu. biz de bilemiyoruz. ancak bahsettiğim çatışma, parmenion, bu komploda yer almış olsun olmasın vardı ve aslında belki de komplo söylentisi bu çatışmayı kendi tarafında sonlandırmak adına iskender'e bir fırsat sunmuş bile olabilir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap