24 entry daha
  • şöyle ki nasıl heath ledger joker'e çizgi-romanlara alternatif ve tutarlı bir karakter vermişse, aslında jim carrey de bunu zamanında the riddler'a yapmıştır.

    riddler'ın spandex giysisi çizgi-romanlarda ilk göründüğü hali. ekim 1948. o zamanlar ciddi bir kötü değildi, harcanabilir ve geleceği çok da beklenmeyen geçmiş hikayesi dandik bir villain görünümündeydi. aile sorunları yaşamış.

    ama sonradan işin rengi değişiyor. çünkü dc comics yarasasının süper ninja özelliklerinin yanına ona asıl derinliğini veren dedektifliğini getiriyor. (dc comics evreninde batman dünyanın en iyi dedektifi sıfatındadır.)

    işte batman'in zekileşmeye başladığı dönemde onun karşısına getirilen "kas" gücü anlamsızlaşıyordu. batman'in en azılı düşmanının the joker olmasının bir nedeni de budur. riddler ve joker "deha" derecesindeki zekaları ile batman'e onun kulvarında rakip olmuşlardır. riddler spandex'i çıkarıp yeşil takım elbiseye geçer ki yazının ilerisinde buna değineceğim. (knightfall'a kadar batman'e karşı kaba kuvvetle karşılık verebilen çok yoktur)

    riddler dehasını bilmecelerine serpiştirir, "hayat sorularla dolu değil mi batman? ben onlara bilmece demeyi tercih ederim." diyerek felsefesini de açık eder. edward nashton ismini geride bırakıp edward e. nygma (veya nigma) ismiyle yeniden doğmuştur.

    sadece bilmeceleri değil, riddler aynı zamanda "kaçış uzmanı" olmasıyla da batman'i çok zorlamıştır. joker'i senelerce içeride tutan arkham, riddler'ı haftalarca bile tutmaz. üstelik riddler kaçarken joker veya diğerleri gibi dışarıdan da yardım almaz, tek başına kaçabilir.

    bir servete sahiptir, hem suç yoluyla hem de yasal yollarla servetini durmadan büyütmektedir. aynı zamanda bu serveti diğer suçluları finanse etmek için kullanmıştır.

    geldik can alıcı kısma...

    the dark knight. biliyorsunuz gelmiş geçmiş en iyi çizgi-roman filmidir. batman'i joker'le karşılaştıracak cürette ve bunun altından kalkabilecek başarıdadır. the riddler the dark knight rises filminin asıl kötüsü olacaktı, hatta dicaprio düşünülüyordu iptal edildi. yani joker'den sonra riddler ile kapışacaktı yarasa. ne oldu?

    peki size dark knight'ta joker'in arkasındaki büyük planın riddler'a ait olduğunu söylesem? gelelim delillere;

    - joker kendisinin "kuduz köpek" olduğunu ve planlardan nefret ettiğini açıkca belirtmiştir. peki filmin başındaki ayrıntılı soygun planı ile başlayan onlarca zekice plan kimindir?

    - filmde joker kendisi hakkında konuşmayacaksa, yani bir topluluğa konuşacaksa, planla alakalı birşeyden bahsedecekse hep bir kağıttan okuyor, ezberini hatırlamaya çalışıyor, saate bakıyor. bu da ona planların ve konuşmaların birisi tarafından verildiği fikrini doğuruyor.

    - joker'in nereden geldiği bilinmiyor, bir anda ortaya çıkıyor ve saldırmaya başlıyor, hakkında bir iz bulamıyorlar. hatta takım elbisesinde etiket bile yok, özel yapım, mor renk. mor renk içeren bir takım elbiseli kötü daha tanıyoruz ve o da takımlarını özel olarak yaptırıyor.

    - batman joker'e karşı üstün gelebilecek pozisyonlar yakaladığı bir sırada wayne holding'te çalışan coleman reese batman'in gerçek kimliğini bulduğunu söyleyerek tehdit ediyor. lucius fox ona mr. reese olarak hitap ediyor. "mysteries" diye telaffuz ediliyor. "e. nygma" ismini seçmiş biri tarafından gönderilse şaşırmayacağınız bir ayrıntı olurdu.

    - aynı mr. reese birden spontan bir biçimde joker'in planına dahil oluyor. hatta biraz fazla spontan değil mi?

    - batman joker'in neden bunları yaptığını filmin sonunda bile anlamıyor.

    - joker "ben kaos'un bir ajanıyım" diyor. joker ve ajanlık mı?

    - ilk soygunda isimsiz bir banka müdürü vardı hatırladınız mı? nedensiz yere topallıyordu. ağzına bir bomba koyan joker onu öldürmüyordu. riddler'ın baston kullandığını batman hayranları bilir, burası tesadüf diyelim. bombadan çıkan gaz yeşil renkliydi. riddler oraya soygunun gidişatını kontrol etmek için mi gelmişti? kamera görüntülerinden yakalanmamak için de joker ile böyle bir oyun yapmış olabilir miydi? mantıklı. banka müdürüne söylenen "whatever doesn't kill you simply makes you stranger." sözü joker'in riddler'a göndermesi olabilir mi?

    - heath ledger ölünce birden tüm rises senaryosu sıfırlanıyor, baş kötü riddler olacakken birden bane oluyor, başroller değişiyor. bunun nedeni joker - riddler ilişki değilse nedir?

    teoriye inanıp inanmamak size kalmış tabi. ben sadece görebildiğimi yazdım. çıkış noktam da "rises'ın baş kötüsü neden değişti?" sorusu oldu.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap