114 entry daha
  • sıkıştırılmış, kayıpsız ses formatı.

    wav (waveform) kayıpsız, ses dalgası halidir. aiff ile birlikte tüm prodüksiyon aşamalarında bu format kullanılır. aiff, wav'a apple markalı eşdeğer.

    prodüksiyon aşamasında genel olarak standart 44.1khz/24bit'dir. yine prodüksiyon aşamasında yapımcılara bağlı olarak 44.1,48,88.2,96,176.4,192 khz şeklinde çalışılabilir. bu master cd'de* satışa 44.1khz/16bit olarak convert edilerek sunulur.

    bu konuda odyofil abiler, sektörün (teknik olarak) ağır abileri aralarında ikiye bölünmüş bir takım vay efendim 44.1/16bit yeterlidir insan algısı için derken, diğer taraflar vay arkadaş sen nasıl 96khz'in stereo imajıyla 44khz'in farkını duyamaz ve bir tutarsın diye birbirine girmiştir ve girmektedir. benim şahsi görüşüm farkın olduğu yönünde. tabi 44.1/24 projeyle çalışmakla 96, 192khz çalışmak arasında pratikte dağlar kadar fark var. kapladığı alan, sistemlere olan yük vb. bu yüzden kullanımı halen tercih meselesi.

    dönelim konumuza cd'den çevrilmiş bir flac, 44100hz ve 16bit'lik verinin detayını taşıyacaktır. bu senaryoda flac algoritmasının vaadettiğine göre cd ile arasında bir fark olmayacaktır, mb cinsinden kapladığı yerden başka. eğerki fark var ise, sıkıntı var demektir.

    cd harici yollardan edinilen eserlerde örneğin daft punk'ın random access memories albümünü 88khz/24bit formatında şuradan temin edebilirsiniz. direk flac olarak indirdiğinizde cd'den daha yüksek kaliteye erişmiş olacaksınız. çünkü cd formatına uyarlanmamış, prodüksiyon aşamasındaki kalitesindedir. cd ile karşılaştırmaların bunu göze alarak yapılması gerekmektedir. zaten flac bilgilerinde kaynağın cd olup olmadığı yazar (genel olarak)

    son olarak gelelim duyum kısmına. bu detayları gerçek anlamda duymak istiyorsanız öncelikle belli bir seviyede dac'a***. ardından da frekans aralığı geniş ve belli frekansları vereyim derken, diğer aralıkları perdeleyip, yemeyecek olabildiğince düzgün hoparlörlere ihtiyacınız var. neticede duyduğunuz yada duyduğunuzu sandığınız şeyi, sisteminizin doğru verdiği ne malum?
142 entry daha
hesabın var mı? giriş yap