3 entry daha
  • türklüğe bilinen en eski tarihinde bakıldığında, türk kültürünü en yoğun yaşatmış devletlerden biridir safevi devleti.
    bir devletin kültürünü belirleyen eşlerini savaşa getirip getirmemeleri değildir kanımca. devletin rengini belirleyen resmi yazışmaları dahil edebiyatında, iliminde kullandıkları dil, şahının şahsen yazdığı şiirlerinin dili ve yaşam tarzıdır.
    osmanlı türklüğü, türkmenleri aşağılamanın ve katletmenin tarihini yazarken, türkmenler kurtuluşu safevi devletinde görmüştür. osmanlı'da türk olmak, türk anılmak en düşük sosyal statülerden biridir. devletin bir halkı temsil ettiğinin en güçlü kanıtı, devletin halkı sahiplenmesinden ve karşılığında da o halkın devletini sahiplenmesinden başka nedir ki? dönemin türk halkıbüyük çoğunlukla osmanlı'yı değil, safevi devletini sahiplenmişlerdir. 500 yıl sonra, egemen kültürün etkisiyle bunu görmezden gelmek ilginçtir.
    bu arada türklüğe bugünden bakar ve bugünkü türklük bilinci olan, türk olmayı hanefi müslüman mezhebine meyletmekten başlatırsak, osmanlı daha türktür, hatta sudan, etiyopya bile safevilerden daha türktür. o zaman da tartışma konusu ortadan kalkar zaten.

    ek: dünyanın en güzel devleti safevilerdir demiyorum. zira tarihte yarattıkları karanlıklar ve katliamları osmanlıyla yarışan bir devlettir ayrıca safeviler. sonuçta aradaki tüm savaşlar da sadece türklükten, araplıktan, alevilikten sunnilikten değil, asıl olarak iktidar ve güç mücadelesinden çıkmıştır. iktidar ve güç söz konusu olduğunda bu coğrafyada kardeş kardeşi öldürebilir zaten, kardeş-kardeşi kalıbı gerçek anlamda kullanılmıştır. (bkz: fetret devri). ayrıca padişahlların kardeşlerini boğdurması, şah ismail'in annesini öldürtmesi, vs...
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap