6 entry daha
  • suudi arabistan 40'tan fazla insanın ölümüne yol açan ve yaklaşan hacı mevsimi nedeniyle endişe yaratan coronavirus. ingiltere fransa italya gibi ülkelerde de sporadik vakalar var. bilhassa yaşlılar, çocuklar ve gebeler risk altında. bir de kronik hastalığı olanlar tabi. bu kişilerin önümüzdeki hac ziyaretine katılmaması öneriliyor.
    virus sars'a benzerliğiyle biliniyor ve temelde pnömoni ve renal yetmezliğe neden oluyor. ancak sars'tan farklı olarak silyasız bronşial hücreleri tutuyor. silyasız hücreler repiratuar yolun %20 si civarını oluşturduğundan enfekte olabilmek için çok sayıda virus almak gerekiyor, yani bu iyi bir haber. insandan insana bulaş var ancak temel rezervuar parmak kadar bir yarasa. (keçi-meçi bişeyler daha sayıyorlar) dolayısıyla kontaminasyon daha önemli. bu da bu hayvanların dışkısı ile kontamine mağara kaynaklı sular ve guano. (benim aklımda kum fırtınaları ile yayılma filan gibi şeyler de canlanıyor)
    insan vücudu virusle karşılaştığında ilk iş interferon üretir. işte mers bu ifn üretimini blokluyor. bu da immun sistemin zayıflaması demektir. bir de hastalık daha sık erkeklerde görülmüş. bunun nedeninin kadınların peçe takması olduğu düşünülüyor.
    sanırım sağlık bakanının son suudi arabistan ziyareti de bu durumla ilgili önlemler almak nedeniydi. yeni vakalar gelecek diye tahmin ediyorum ama umarım fazla yayılmaz.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap