8 entry daha
  • renksiz ve kokusuz bir gazdır, anestezik olarak kullanılan tek inorganik bileşiktir. analjezik etkisi çok güçlüdür. hipotansif ve myokardı deprese edici etkisi en düşük olan inhalasyon anesteziğidir.

    azot protoksit irritan olmadığından öksürük ve laringospazm yapmaz. bu ilaçla indüksiyon yapıldığında hastada kahkaha nöbetleri görülebilir, bu nedenle azot protokside güldürücü gaz da denir. hasta anestezide seksüel içerikli rüyalar görebilir, uyandığında doktoruna bu konuda itiraflarda bulunabilir. bu yüzden azot protoksit uygulanacak hastalara uygulama esnasında ikinci bir kişi şahit olması amacıyla ortamda bulundurulmalıdır.

    azot protoksidin kardiyovasküler sistem ve solunum sistemi üzerinde belirgin depresan etkisi yoktur. vücutta metabolize edilmeden akciğerlerden itrah edilir. ayrıca azot protoksit anestezisinden çıkmak çabuk ve kolay olur.

    yan etkileri:
    - b12 vitaminini inaktive eder, uzun süre maruz kalınırsa, lökopeni veya pansitopeniye neden olabilir.
    - vücutta hava içeren boşluklara difüze olarak barsak distansiyonu, pulmoner kist oluşturabilir.
    - ilacın anestezi sırasında kandaki parsiyel basıncı yüksek olduğu için alınma sırasında kandan alveollere hızla geçiş yaparak alveol havasındaki basıncı yükselir. inspirasyonla alınan oksijenin alveol havasındaki parsiyel basıncı da düşer ve buna bağlı difüzyon hipoksisi gelişir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap