10 entry daha
  • 'dot.com', 'social' ve 'cloud''dan sonra yeni içi boş kelimelerimiz. aslında epeydir bu anlatılan şeyi havalı bir ismi olmadığı halde yapıyoruz çoğu yerde, mesela alışveriş sitelerinin 'bunu beğenenler bunu da beğendi' uygulaması bir big data analizi. ya da facebook'un bunları tanıyo musun aracı. ama işte konferanslarda falan konuşmak için böyle havalı şekil kelimelere ihtiyaç var.

    hayret dedim ne zamandır aklımda ama bir şey yazmamışım buraya bu konuda. bi iki karalayayım.

    hacım, şimdi her yerde güvenlik kamerası falan var di mi mesela? yüz binlerce saat kamera kaydı var, ama şehirde bi adam arıyorsan bir sürü insanı kamera monitörleri önüne dikip, görüntüleri izletmek dışında bir çaren yok. insanlar izleyecek, o adamı görünce haber verecek, falan filan.

    big data yaklaşımıyla bakıldığında bu analizin tamamını belirli algoritma ve yazılımlarla bilgisayara yaptırıyorsun. böylece sonuca çabucak ucuz ve hızlı bi biçimde ulaşıyorsun. bir nevi bi dünya veri üzerinden bilgisayarla anlam çıkarma.

    mesela ekşi sözlük veritabanı bende olsa, yazarlar songül karlı sütyensiz başlığından hemen önce hangi başlığa bakmışlar diye hızla bir analiz yapar, böylece insanların gerçekten de hagi'nin mençıstıra attığı golü ararken mi oraya geldiklerini, yoksa hakikaten de songül karlı'nın o videosunu mu aradıklarını öğrenmiş, ciddi bir yalanı ortaya çıkarmış olurum. ne oldu, elimdeki 'yazarlar hangi başlıkları okuyor' verileri üzerinden bir çıkarım yapmış oldum. vs.

    esasında big data uygulamalarını geliştirmek veri bilimcisi / madencisi denen epey zor bir uzmanlık dalı üzerinden ilerliyor. türkiye'de bu konuda bir eğitim / yaklaşım olduğunu sanmıyorum, belki sabancı cs'de falan ilgili dersler veriliyordur. onun dışında evet, ben geleceğe yatırım yapacağım, işim gücüm garanti olsun diyen arkadaşlar bilgisayar bilimleri okuyup master'da veri madenciliği / veri analizi / büyük veri üzerine çalışırlarsa işleri garanti, yok yine iş bulamazlarsa bana gelsinler. garantisi benim.

    edit: bana gelmeyin artık.
138 entry daha
hesabın var mı? giriş yap