122 entry daha
  • evet sevgili gençler, toplanın buraya.. aklınızda aspavalarla ilgili ne soru varsa anlatmaya geldim. yemeyin birbirinizi boş yere.. ankaradaki namı yayılmış aspavaların sahiplerini tanıyan biri olarak ve kültürünün kıyısından köşesinden geçmiş biri olarak açıklayayım size..

    aspava'nın kelime anlamı nedir? : lütfen tartışmayın artık. hepiniz belli mitler duydunuz şimdiye kadar biliyorum. kimileriniz yorumlar yaptı. bazılarınız bilimsel çalışmaya döktü. aspava kelimesinin anlamı allah sağlık,para afiyet versin amin'dir. oradaki p pide,pizza veya türevleri değildir. zira aspavacıların pideyi falan umursadığı yoktur. parayı çokça severler. daha aspavanın açılımına kasan olursa eksiyi basacam ona göre.

    ilk açılan aspava hangisidir? : aslında aspava ismi ilk olarak ankara ulusta açılan bir restoran ismidir. ve bu restoranın dürümle falan alakası yoktur. isim tecil hakkı da oraya aittir. (yanılmıyorsam yıllar evvel arena tarzı bir programda diğer aspavaların dosyası açılmıştı da sahipleri gerçek aspava biziz deyip yüzlerini kapatmışlardı.) ancak sizin bildiğiniz ilk açılan aspava, esat hassas bölgenin oradaki özçelik aspavadır.(3'lünün ortasındaki değil) hasas bölgeye falan takılmayın, bir hassaslığı yoktur yani. geçmişten kalma birşey. yalnız tam olarak aspava kültürünü yayan restoran orası değildir. bunda cadde üzerinde olmamasının etkisi de vardır. dolayısıyla şu en eski,bu döver muhabbetlerini de geçelim.

    aspava nasıl meşhur olmuştur? : aspavanın ününü buralara kadar taşıyan restoran esat caddesindeki yıldız aspavadır. restoranın ilk hali 10 metrekare civarındaydı. 2-3 masası bir tane de dönercisi vardı. o dönem ankaranın yaprak dönerini dürüme sarıp,biraz kuyruk yağı biraz salça sosu ekleyip fast food haline dönüştürmüş,yanına cacık ve patates koymuştur. ama en önemli pazarlama stratejisi restoran sahibi hacı yıldızın yemekten sonra uzun marlboro ikram etmesiyle olmuştur. (yıllar sonra esat caddesi bilmemne derneği bunu dava etmiştir ve bu uygulamadan vazgeçilmiştir)

    neden ankarada pek çok aspava isimli restoran var ve bunlar birbirinden alakasız mı? : bir kere sevgili gençler, ankaradaki aspavaların %99'u kırıkkalenin sarıkaya köyü sakinleri tarafından açılmıştır. yani birbirinden alakasız restoranlar değildir. aspavacıların hemen hepsi birbiriyle akrabadır. hatta sarıkaya köyünden olmayan kimse ekseriyetle aspava açamaz,açsa da tutturamaz. işte sarıkayalı olmayıp da aspava açan kimse genelde ya bu köyden birine dükkanı devreder, ya da kapatır.

    peki hangi aspava en iyisi? : bu tam anlamıyla yıllardır süre gelen tartışmaların en büyüğüdür. bu konuda taraf tutmayan ankaralı yoktur muhtemelen. ben size bir müşteriden fazlasını bilen biri olarak söyleyim, belli bir standardı tutturmaya en çok yaklaşan yıldız aspavadır, bunun sebebi de sirkülasyonun çok fazla olmasıdır. dolayısıyla döneri beklemez. ikramlar daha sıcak ve taze gelir. ancak tam bir standart yoktur. hafta içi boş bir zamanda gece yarısından sonra patatesler yenmeyecek kadar soğuk, dürüm bayat gelebilir. öte yandan akşam servisi diye adlandırdıkları 8-11 arası tunalıdan esat caddesine dönerken ilk aspava olan koç aspava iyidir. esat caddesi üzerindeki öz çelik aspava (hassas bölgedekinin şubesi değildir,hassas bölgedeki aspavayı kuran kişi,2 sene önce ayrılıp meşhur aspava isimli cadde üzerindeki ortanca dükkanı devir almış burayı öz çelik aspava ismiyle değiştirmiştir. sonra burayı da bırakmıştır ama isim aynı kalmıştır) orta şekerdir. 3'lünün başındaki yıldırım aspava kırıkkalelilerin değildir. nasıl ayakta duruyor derseniz, dükkan sahibi laz müteahitler işlettiği için kira derdi yoktur ve çok ince nüanslarla en kötüsüdür.

    gördüğünüz gibi ilk aspavayı kuran kişi aspavacılığı bırakmıştır. o yüzden en eski bu,en meşhur şu demeyin. zaten aspavacılık yapılacak iş de değildir. özünde.

    aspavalar 24 saat açık mı? : değil.. herkes gecenin en geç saat 5inde yemek yiyip kalktığı için bilmiyor. yemek servisi hafta içi saat 5:30 - 9:00 arası hafta sonu saat 6:00 - 9:00 arası kapalıdır. hem temizlik yapılır,hem de toptancı ve et işleriyle uğraşılır bu sürede. vardiye değişir bir de.

    aspavaların fiyatı pahalı mı? : evet pahalıdır. gün itibariyle bir dürüm 15tl'dir. yediğiniz dürüm en fazla 100gram.. butcha gibi biftekçilerde 500 gram ete ortalama 50-60 lira arası verirsiniz. bu hesaptan 500 gram dürümün fiyatı 75 lira gibi bir fiyat çıkar. biftekle dürüm arası kalite farkı tartışılmaz. ancak bunun da sebebi var. esat caddesindeki 3 dükkanın da sahipleri laz müteahitlerdir ve aspava sahiplerinden kan almaktadırlar. şöyle ki bir sene önce yıldız aspavanın dükkan kirası aylık 18bin lira idi. basit bir hesap yaparsanız korkunç bir rakam olduğunu göreceksiniz. restoranların kar edebilmesi için gece-gündüz dolu çalışması lazım. anlayacağınız şu an aspavacılık işinden çok büyük paralar kazanılmıyor. zamanında kazanan kazandı yani. bir de her ne kadar sarıkayalılar kendi aralarında kartel yaratıp fiyatı ayarlamaya çalışsalar da mikro ekonomi bilgileri zayıf olduğu için,ikramları arttırarak pazar kapmaya çalışırlar :) dolayısıyla olay rekabetçi piyasaya döner. uzun dönemde de rekabetçi piyasada kar "0" dır.

    peki bu aspavaların olayı nedir? : aspava gececi mekanıdır. clubdan çıkan gençler son model arabalarıyla gelir. rock gençleri biralarını bitirip gelir. ankaranın meşhur pavyonlarından çıkan buraya gelir, hafta sonu yanında escort gezdirmeye meraklı ankara yiğitleri buraya gelir. aslında o saate kadar açık başka bir restoran bulmak da kolay değil sebebi bu. ama çok farklı profilden insanları buluşturur. özellikle ankaranın dışından geldiyseniz, bir cumartesi akşamı buraya oturun ve gelen gideni izleyin, ankaranın gece hayatıyla ilgili gerekli bilgiyi gezmeye gerek kalmadan alırsınız.

    en önemli soru, bir misafirimiz geldiğinde ankarayı tanıtmak için aspavaya götürmeli miyiz?????

    hayır hiç gerek yok aslında. tamam ankarada öğrenciyseniz,ya da doğma büyümeli buralı değilseniz ve gençseniz götürün.. nasılsa bir yerlerde eğleneceksiniz. dönüşte götürün. ama sakın ola ankara yaprak döneri budur falan demeyin o kişiye..ankaranın en meşhur yaprak dönerini yapmak,kırıkkalelilerin işi değildir. ankaranın popüler mekanıdır deyin geçin.

    son 15 senedir yaprak döneri doğru düzgün veren bir tek aspava bile yoktur. hatta işleri kesat olduğu zaman, ya da döner yeterince lezzetli değilse hepsi kıyma katar dönere. pek çoğunuz farkına bile varmazsınız. gerçekten birine ankara yemeklerini tanıtmak istiyorsanız ulusta yeğenbey vergi dairesinin yukarısında boğaziçi restoran var. oraya götürün. ankara tava yedirin, yaprak döner için çiçek lokantasına götürün, kızılcahamamda sığır eti yedirin, beypazarına götürün.

    sen nerden biliyorsun lan bu kadar bilgiyi derseniz, orası çok uzun hikaye boşverin..

    allah ; sağlık,para,afiyet,versin amin
267 entry daha
hesabın var mı? giriş yap