5 entry daha
  • ermenice hint-avrupa dil ailesinde 38 harflik özel alfabesiyle bagimsiz bir dal meydana getirmistir. hint-avrupa dillerinin doguda bulunan son dallarindan biri ermenicedir. (yerli dilde: hayeren ) ermeniler khaldes’lerden birçok kelimeyi ödünç almislardir. eyalet ve genis ölçüde yer adlarinin hepsi urartu kökenlidir. er , ner iar gibi ortaçag’da çok kullanildiklari halde modern ermenice’ye geçmis sonekler yine urartu kökeni tasir.
    ermenice’nin phygien (friyka dili) ile iliskisi : eski cografyaci ve tarihçileri ile bositonius (m.ö. i yy. ) ermeniler , araplar ve suriyeliler arasinda dil, fiziksel yapi , örf ve adetler bakimindan benzerlikler bulmuslardir. etienne de byzance (vi yy.) ermenice’yi phrygien diline benzetirdi. phrygien dili hakkinda elde bulunan pek az bilgi ermenice’nin , eskilerin dedigi gib phrygien bir çesidi olduguna dair düsünceyi ne red ne de kabul etmeye yeterlidir.

    dilcilerin düsünceleri : modern zamanlarda lacrase (1661 - 1739) ermenice’yi medes’lerin dili ile birlestirmistir. daha baskalari ise , derin incelemeler sonucunda onu iran dilleri arasinda tasnif etmislerdir. böylece bopp ( 1791 - 1867 ) yazdigi hint-avrupa dilleri gramerinde ona ayri bir yer vermistir. petermann ( 1801 - 1876 ) ve windischmann ( 1811 - 1861 ) ermenice’yi hint-avrupa dilleri arasina koymustur. daha sonra f.r. müller ( 1823 - 1900 ) de la zarte ( 1827 - 1894 ) ve daha baska dilciler bu düsünceyi paylasarak arastirmalarini o yana dogru yönettiler. bu bilginler ermenice’yi iran grubuna sokuyorlardi çünkü iran yaylasi hint-avrupali milletlerin besigi sayilmaktaydi.hübschmann kurami : ilk kez hübschmann ermenice’nin hint-avrupa dilleri ailesinde bagimsiz ve ayri bir dil oldugunu kanitladi. ( 1875 ) alman dil bilimcisi ermenice’yi yabanci kelimelerden arindirdiktan sonra vokalizi ile aryen dillerine degilde , avrupa dillerine baglandigi sonucuna varmistir. boylece bu dilin fonetik ve morfolojik karakterlerini ortaya çikarmistir. hübschmann’in kuramlari dilcilerin büyük bir bölümü tarafindan kabul edilmistir.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap