1 entry daha
  • "saykodelik yıllar" alt başlığında hazırlanan 1. cilt şu bölümleri içermektedir;

    zenci velvelesi:
    ülkemizin caz tarihi mütareke yıllarında istanbul’a bir saksafonun gelmesiyle başlıyor. çıkış merkezi new orleans olan caz dünyaya yayılırken bizim buralara da hemen ulaşmış. halk bu müziğe önceleri “sinir müziği”, “yamyam müziği” ve “zenci velvelesi” gibi adlar takmış. 1950’ler biterken celal ince, ilham gencer ve erol büyükburç popüler müziğe ilk yön veren isimler olmuş.

    abidik gubidik twist
    1957’de deniz harp okulunda ilk rock’n roll grubunun kurulması ve erkin koray’ın gs lisesi'ndeki konseriyle rock’n roll ülkemizde etkisini gösteriyor. barış manço 1962’de vinil plak dönemini başlatan isimler arasında yer alıyor. twist salgını sinemadan modaya her yanı sararken, 1964’de tülay german’ın “burçak tarlası” adlı plağı ve 1965’de hürriyet altın mikrofon yarışmalarıyla “anadolu pop”un temelleri atılıyor.

    saykodelik yillar
    70’li yıllarda barış manço, cem karaca, erkin koray ve moğollar’ın başa yazıldığı onlarca isimle “anadolu pop” yükseliyor. avrupadan katmandu’ya giden yolda en önemli konaklama noktası sultanahmet. rock, protest şarkı sözlerine güçlü bir vurgu getiriyor. kasetlerin yaygınlaşıp plakların raflardan çekildiği günlere kadar yaşanan “saykodelik günler”, 12 eylül 1980’de son buluyor.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap