4 entry daha
  • türkiye'de, genellikle hemen hemen hiç reklamlarda yer almayan halk kitlesi.

    türkiye'de çekilen reklamlarda bile (yani sadece dublajlı yabancı reklam olmayan reklamlarda), reklamın yapımcıları kesinlikle anadolu çomarlarını sete sokmaz, sadece ve sadece coğu zaman beyaz türk olarak adlandırılan sosyo-ekonomik tabakaya yakınlık hissettiren, beyaz tenli, modern, avrupai türk halkını oynattırır.

    nadiren reklamlarda görülen anadolu çomarları ise hemen hemen hep ya kurnaz hizmetçi, ya da saf köylü teyze veya amca rollerinde yer alır.

    bunun nedenleri ise şöyledir:

    1. anadolu çomarı, yani kara halk, genellikle kazıklamayı ve kurnazlığı sever, böylece tüketicide, anadolu çomarların olduğu reklam zerre güven hissini uyandırmaz. tam tersine, itici olur, bir sakatlık çıkabilir hissine kaptırır, benzer ama başka markanın ürünlerinin daha hesaplı ve güvenilir olduğu kanısına yol açar.

    2. ancak bu kurnazlığı kullanmasını bilen reklam ajansları, anadolu çomarlarını önceden denildiği gibi kurnaz hizmetçi veya kurnaz ev hanımı rollerinde kullanır. bu, genellikle kredi reklamlarında olur. bunun amacı ise anadolu çomarının bilinen kurnazlık ve kazık atma sevdasını kullanarak, "bakın banka size kazık atmıyor, siz bankaya kazık atıyorsunuz. yoksa bu kurnaz çomar bizi tercih eder miydi?" görünümünü vermek.

    3. anadolu çomarı halk kitlesi fakirdir, bir şekilde parayı bulsa bile (kazık atmak, miras kavgasını kazanmak, yeterince köylü kurnazlığı yapmak), bu parayı daha lüks bir yaşam şekli yerine (bazı ürünler hariç**) olduğu yaşam şeklinde tükettiği ürünlerin dozajını arttırarak, en fazla biraz daha ürüyerek değerlendirir. böylece anadolu çomarı tribünlerine oynamanın pek anlamı yoktur.

    4. hem beyaz türk halk kitlesi hem de anadolu çomarı halk kitlesi, beyaz türklerin yaşamdan daha fazla zevk aldığını, daha iyi yaşamayı bildiklerini bilirler, ve buna imrenirler. böylece beyaz türklerin, reklamda tanıttıkları ürünler, daha iyi bir yaşam stili ve daha fazla zevk vadeder, hem başka beyaz türkler için, hem anadolu çomarları için. onun yerine anadolu çomarları aynı reklamda kullanılsaydı, tam aksine bu ürünün satışları azalırdı. bunun nedeni ise, herkesin anadolu çomarlarının ne kadar zevksiz, renksiz ve değersiz yaşamlar sürdürdüklerinin farkında olması, ve bu kitlenin tercih ettiği ürünlerden bu nedenle uzak durması.

    5. son olarak tabii ki herkes inkar etse de, bir avrupa ve amerika özentisi var. onların reklamlarında nasıl güven verici, aydın, modern, ufak çekirdek aile varsa, tüm türklerin, anadolu çomarları dahil, ve hatta özellikle anadolu çomarların, hedefi bu standartları ve yaşam tarzını yakalamaktır. bu tür ailelerin tanıttığı ürünleri satın alarak bu ideale ulaşılabileceğini yanılgısı, satışları arttırmak için kullanılır.

    yani kısacası: türkiye'de, hemen hemen hiç reklamlarda yer almayan halk kitlesi.
1066 entry daha
hesabın var mı? giriş yap