4 entry daha
  • kurban bayramı vesilesiyle bu hafta bol bol yeme fırsatı bulacağımız, dünyanın en lezzetli, en doyurucu, en özel yemeklerinden.

    yapımı çok büyük emek gerektiren 5-6 saat süren bir ön hazırlık aşamasından sonra bile neredeyse 12-13 saatlik bir zaman diliminde pişirimi gerçekleşen bir yemektir. sadece bayram***, adak vb özel günlerde** yapılır. her zaman bulunmaz, yapıldığında da yöre insanı tarafından çok fazla rağbet görür.

    bazı yemeklere benzerliği yüzünden, türkçeleştirmeyi zorunlulukmuş ve sosyetelikmiş gibi hisseden asimilasyonla da kültürünü unutup yozlaşmaya başlayan kesim tarafından kendisine; aşure, keşkek gibi isimler takılsa da kendine has özelliğinden dolayı orijinal ve gerçek ismi sadece hrisi'dir. kazanlarda pişirim işlemi bittikten sonra en geç 1 saat içinde sıcak ve tazeyken yenmesi salık olunur zira en lezzetli zamanı bu zamandır.

    sadece samandağ'da yapılmaz, çukurova yöresine özgü bir yiyecektir. evet ülkemizde başkenti hatay olsa da adana ve mersin illerinin bazı bölgelerinde de yapılmaktadır. yurt dışında; arap alevileri'nin yerleşik olarak yaşadığı suriye, lübnan ve avustralya'da da özel günlerde bolca bulabilirsiniz.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap