20 entry daha
  • güzel oyuncak. yaklaşık 1 hafta oldu kullanmaya başlayalı. ilk izlenimlerim hemen hemen aşağıdaki gibi...

    ekran gerçekten inanılmaz. kullanılan teknoloji samsung'un ıps alternatifi ve çok parlak olmasa da doğru renkler eşliğinde oled ekranlara göre daha pastel bir görüntü veriyor. özellikle tablet üzerinde film izleyemeyi planlıyorsanız oldukça keyifli bir deneyim sağlayacaktır. 2560*1600 çözünürlüğündeki ekranın elbette bazı sıkıntıları da var. örneğin sayfaları hızlı bir şekilde kaydırırken hafif bir dalgalanma hissediliyor. unutmadan cihaz 2 gb ram ile geliyor olmasına rağmen android 4.3 güncellemesi sonrası bunun yaklaşık 800 mb ını grafik işlemci için kullanıyor, yani size yaklaşık 1.2 gb lık bir alan kalıyor. açıkçası söz konusu çözünürlükte bir ekran için kabul edilebilir bir fedakarlık sayılabilir bu durum zira 1.2 gb benim gibi ortalama 300+ uygulama bulunduran bir arşiv deılsiı için bile yeterli.

    performans anlamında android için çok iyi. ios karşılaştırması ise başka bir konu zira iki platformdan biri uygulamaları native olarak çalıştırırken, diğeri bir vm üzerinde işletiyor. doğal olarak aynı kullanım performansı için android daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duymak durumunda. nexus 10 bu ihiyacı karşılıyor mu? evet büyük ölçüde karşılıyor ancak kullanım amacınız daha çok oyun oynama ekseninde şekilleniyorsa o zaman ipad hem uygulama sayısı, hem de oyun performansı bakımından daha doğru bir tercih olacaktır.

    konu android olunca özelleştirmeler doğal olarak önemli bir yer tutuyor. benim cihazı aldıktan sonra yaptığım ilk iş rootlamak oldu zira sgs3 yedeklerini titanium backup ile yüklemem gerekiyordu. 2 gün önce de custom recovery ve franco kernel r13 'ü yükledim ki bu kernelle birlikte kullanılan interactive governor ihtiyaçlara daha hızlı tepki veriyor diye düşünüyorum. franco'nun pil kullanımını da daha optimal bir seviyeye çektiği aşikar.

    root, custom recovery ve farklı bir kernel kurmak için öncelikle fastboot ve windows android bootloader sürücülerine ihtiyacınız olacak. ilgili sürücüler için android sdk 'nın güncel sürümünü çekebilirsiniz. fastboot için de xda-developers sitesi doğru bir adres olacaktır.

    ilgili kurulumları tamamladıktan sonra flashlama işlemleri gayet basit ve hızlı. sıralama:

    1. cihazı unlock edin ve rootlayın.
    2. cihaza custom recovery kurun.
    3. custom recovery üzerinden yeni kerneli kurun.

    opsiyonel olarak custom recovery kurma aşamasını pas geçip fastboot üzerinden kernel image i yazdırabilirsiniz.

    beni geçtiğimiz 1 haftada en çok zorlayan konu yerel ağ üzerinden film izleme meselesiydi. evde ttnet'in verdiği vdsl modem üzerindeki kablosuz ağı kullanıyorum ve bu ağ i802/11g desteği veriyor. medya dosyalarını ise windows'un standart paylaşım fonksiyonu üzerinden dağıtıyorum.

    android tarafında es file explorer ile ağ üzerinden cifs share i mount ettirip sonra mxplayer a bu dizinleri göstererek filmleri izliyorum. unutmadan mxplayer için neon v7 codec paketini de kurmanız ve ayrıca uygulama içerisinden erişeceğiniz bir linkle indirebileceğiniz ffmpeg modülünü de tanımlamanız gerekiyor. bu şekilde ses ve görüntü için hardware decoding yaptırabiliyorsunuz.

    videolarda 720p'e kadar çok ciddi bir problem söz konusu olmasa da, 1080p içerikte hem ses hem de görüntüde ciddi takılmalar vardı ve bunun nedeni de bant genişliğinin yetersizliğiydi. bu sorunu nasıl aşabilirim diye düşünürken yaklaşık 1 ay önce aldığım tplink wifi n adaptörü kullanmak aklıma geldi. usb üzerinden bağlanan bu adaptör 150 mbps 'e kadar çıkabiliyor.

    windows 8'de adhoc olarak tanıttığım cihaz sayesinde bant genişliği problemini büyük ölçüde çözdüm. bilmeyenler için kısaca açmak gerekirse, bu işlem uyumlu bir wifi arayüzü access point olarak kullanmanıza olanak sağlıyor. windows 8 üzerinde söz konusu işlemi gerçekleştirmek için takip etmeniz gereken adımlar:

    0) adaptörü bilgisayara takın ve tüm sürücüleri kurun. microsoft yerine kendi sürücülerini kurmanız daha mantıklı olabilir zira microsoft sürücüleri bazı ürünler için yeterince performanslı çalışmıyor.
    1) admin yetkisiyle bir command prompt açın.
    2) "netsh wlan show drivers" yazın ve enter tuşuna basın. output mesajını inceleyin, burada "hosted network supported : yes" ibaresini görmeniz gerekiyor. şayet ilgili alan karşılığında "no" yazıyorsa kullandığınız wifi adaptör bu iş için uygun değildir.
    3) "netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=<ssid_adi(örn:murtaza)> key=<şifre(örn:mahmut1212> " yazın ve enter tuşuna basın.
    4) "netsh wlan start hostednetwork " ile arayüzü başlatın.
    5) adapter settings ekranında, yeni bir arayüz girdisi görecekseniz, bu adaptörü aktif internet bağlantısını kullandığınız arayüz üzerindeki paylaşım seçenekleri üzerinden işaretleyerek onaylayın.

    tüm bu işlemlerin ardından nexus 10'un kablosuz ağ ayarları altında yeni access point'i görmeniz gerekiyor. 3. adımdaki şifreyle bağlanabilirsiniz.

    bu kısa ukalalaık nöbeti ardından cihaz hakkındaki diğer yorumlara gelmek gerekirse:

    önde iki adet hoparlör olması multimedia içerik için biçilmiş kaftan. ses olarak inanılmaz sonuçlar beklemek mantıksız olur ancak yine de boyuna göre iyi iş yaptığını söyleyebiliriz.

    android 4.3 performansı oldukça iyi gözüktü. özellikle samsung sgs3 gibi bloatware çöplüğüne dönüşmüş bir cihazdan sonra nexus 10 çölde bir vaha gibi geliyor.

    neden tablet arayüzünü tercih etmediklerini anlamadım. cihaz yatay kullanım için tasarlanmış da olsa arayüz seçimi yüzünden kullanım deneyimi olarak devasa bir telefon kurcalıyormussunuz hissi veriyor. home screen widgetlarının dikey ve yatay geçişler arasında kıçları başları ayrı oynadıkları için en temizi nova gibi ücüncü parti bir launcher edinip portrait ya da landscape seçeneklerinden biri üzerine sabitlemek...

    malzeme kalitesi oldukça iyi. evet metal bir kasası yok ancak yine de elde gayet sıkı duruyor. sağı solu oynamıyor ya da tuhaf gıcırdama sesleri çıkmıyor.

    kamera bu seviyede bir makineden beklenen seviyede. yani harika değil ama iş görür. zaten fotoğraf çekmek için tablet almayı dusunuyorsanız ya sizde ya da tablette bir sorun vardır. ön kamera da video chat için beklentileri karşılayabilecek seviyede.

    deoplama alanında nasıl bir bellek modulu kullandıklarını bilmiyorum ancak kesinlikle samsung note 2 ve s3 e göre çok daha hızlı. uygulama kurma aşamasında bu durum gayet net anlaşılıyor.

    uygulama desteği bu cihazlar için en önemli darboğaz. aslında bir işi gerçekleştirecek tablet uygulamasını bir şekilde buluyorsunuz ancak alternatif sayısı ios'e göre daha düşük. bu işin muhasebesini son kullanıcı yapmalı. daha çok uygulamayı daha az özelleştirilebilir bir platform üzerinde mi kullanmak yoksa az sayıda uygulamayla daha gelişmiş bir geek toy ile haşır neşir mi olmak? herkesin ihtiyaçları da beklentileri de bu soruların yanıtlarına göre değişiyor.

    sonuç olarak ben nexus 10'dan memnun kaldım. elbette geliştirilebilir tarafları var. örneğin 3g/4g desteği hiç fena olmazdı. depolama alanının genişletilemiyor oluşu da bence önemli bir sorun yine de yüksek performanslı bir andoid tablet arayanlar için doğru seçim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. tablet arayan ancak işletim sistemi konusunda kararsız olanlar içinse yukarıda da bahsettiğim gibi teknolojiye çok hakim değilseniz ve/veya yoğun olarak oyun oynayacaksanız ipad belki daha doğru bir tercih olabilir. yok eğer teknoloji merakınız var ve bu tür cihazları kurcalamayı seviyorsanız nexus sizi üzmeyecektir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap