2 entry daha
  • amerikan otomotiv çarpma testlerinde overlap engele tam ortadan değil de aracın sağ veya sol tarafına sapmış bir şekilde çarpmak şeklinde kullanılıyor (veya siz sabitsiniz, engel size böyle çarpacak... aynı şey). small overlap crash test de hali hazırda var olan bir testin amacının farklılaştırılmış ve ters çevrilmiş hali.

    amerikan piyasayında 90'lı yılların ortasından 2000'li yılların ortasına kadar üretilen arabaların çoğu gelen şikayetler üzerine yakıt sistemleri testine tabi tutuluyor. şüphelimiz piste yerleştiriliyor, sabit duran bu araca 50 mil hızla tam yakıt deposuna odaklanmış bir şekilde darbemizi indiriyorlar sled ile. ki bu arkadan çarpma testinin resmi adı da "70% overlap rear impact test" oluyor. ki tam depoya denk geldiği için darbe; yakıt deposundan motora yakıtı götüren borular (en çok sorunlu olan bölüm burası özellikle tam depo çıkışı), kasa ile depo arası giriş gibi parçaların da canının acıması bekleniyor.

    işte yeni nesil önden çarpma testinde de benzer bir yere odaklanarak darbe göndermek seçilmiş. öyle tam ortadan duvara girdirmektense makinaları, tam sürücünün olduğu yerden girdirecekler. ayrıca 10 senelik bir mazisi olan 75 derecelik direk testi de bu amaçla getirilmişti, direğin arabaya temas ettiği yer ise bizim sürücünün gövdesiydi.

    yalnız şunu da söylemek gerekir ki testlerin prosedürlerini hep nhtsa belirler, özel test şirketleri de araç gereçlerinin çoğunu kendi hazırlayarak standartlara uygun bir şekilde devletin kendilerine verdiği eski veya yeni araba diye düşünmeden öperler. sonrası ise hurda zaten :))

    %70 overlap, arkadan çarpma şöyle;
    http://www.youtube.com/watch?v=laackoxhsqk

    bu da başlıkta bahsedilen önden çarpma;
    http://www.youtube.com/watch?v=pg9h4xmjv6y

    direk testi de şöyle (ki bu test yapılan direği çoook yakından izlemişliğim var);
    http://www.youtube.com/watch?v=dgmbnpz0rgo
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap