5 entry daha
  • safevi şahlarının ikincisi. şah ismail ve taçlı begüm'ün oğulları. safevilerde kardeş katli diye bir olay olmadığı için en büyük erkek evlat olarak tahta geçmiştir. bu hiç sorun yaşanmadı demek değil tabii.

    kendisi fuzuli'nin öğrencilerindendir. dört yaşında valiliğe atanmıştır. dokuz yaşında ölümden dönmüştür. şah ismail'e kin besleyen eski bir devlet adamı intikam almak amacıyla onu çadırında sıkıştırıp yay kirişiyle boğmak üzereyken son anda kurtarılmıştır. burcu balıktır. boş zamanlarında balık tutmayı ve para saymayı severmiş. avrupalı elçiler sürekli üzgün görünen, sakin mizaçlı biri olduğundan bahsetmiş. tutumlu, çaldıran gibi bir yenilginin tekrarlanmaması için aklını ve ileri görüşlülüğünü konuşturan ilgi çekici bir isimdir. kriz yönetimi konusunda uzmandır. bu zekası torunu şah abbas'a intikal edip üstüne askeri kuvvetle birleşince ortaya korkutucu bir güç çıkmıştır. yine de şah tahmasb dönemi kısmen sakin geçmiştir denilebilir. savaş sevmez çünkü gücünün sınırlarını bilir.

    venedikli bir gezginin mission to the lord sophy of persia adlı eserde anlattığına göre anadolu alevileri kendisini görebilmek için yalınayak kilometrelerce yolculuk yaparlarmış. şah'la tanıştıktan sonra da geri dönerlermiş. ordusu ve ona bağlı boyların şah'a sadakati inanılmazdır. kızılbaşlar denen süvari birlikleri şah ismail döneminden beri yaptıkları korkusuz akınlarla hatta bazen üstsüz ve kalkansız savaşmalarıyla tanınmıştır. o dönemin üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen türkmenlerden oluşan tüm askeri ve idari birlikler şah'a delicesine bağlıdır dersek abartmış olmayız. aralarında çıkıntılık yapanları da kendileri ayıklarlar. tahmasb'ın yirmi dört yıl boyunca muhafızlarına maaş bile vermediği buna rağmen hiçbirinin isyan çıkarmadıkları söylenir.

    şehzade bayezid'in babası kanuni sultan süleyman ve ağabeyi selim'den kaçtığı zaman sığındığı kişidir aynı zamanda. yanlış bir strateji uyguladığını söyleyelim. kimse kendisine ihanet edildiğini düşünen sinirli bir babayla, işin içinden zarar görmeden hatta kazançla sıyrılmayı iyi bilen bir adam arasında kalmak istemez.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap