14 entry daha
  • bugün 19:00 seansında metrocity'de izlediğim güzide film. cuma akşamı olmasına rağmen 5-6 kişi vardı sinemada, ilginçtir.

    --- spoiler ---
    filmin ilgi çeken, izleyenler tarafından bu kadar beğenilmesinin * * en önemli sebebi bence olaya sadece kaptan phillips ve mürettebatı ya da onu kurtarmaya gelen donanma tarafından değil de, korsanlar * tarafından da bakılıyor olmasıdır. muhtemelen belirli bir kişi tarafından yönetiliyor bu somalili insanlar; ki muse de 30 bin dolar'a razı olacağını ama patronlarının buna razı olmadığını belirtiyor. bir yunan gemisinden yanlış hatırlamıyorsam 6 milyon dolar aldığını phillips'e söylediğinde, phillips'in 'o zaman burada ne işin var?' sorusunu geçiştirmesi de bunu gösteriyor.

    diğer bir nokta ise amerika'nın, ya da diğer gelişmiş ülkelerin somali'yi ve halkını ezdiklerini, küçümsediklerini düşünmelerinden dolayı bir aşağılık kompleksi de oluşmuş bu insanlarda ve kendilerini bir şekilde kanıtlamaya çalışıyorlar; filmin sonuna kadar 'bizim hâlâ oyun oynadığımızı mı düşünüyorlar bunlar?' gibi soruları sormaları bunu açıklar nitelikte. ve kurtarma ekibinde olan pazarlıkçının cankurtarandaki tüm korsanların isimlerini, nerede yaşadıklarını vs. söylediklerinde yüzlerinde oluşan ifade açıklıyor her şeyi. 'bizi tanıyorlar.'

    ve en önemlisi, diğer devletler tarafından sömürüldükleri için yapacak bir şeyleri yok artık. balıkçılık mesleği üzerine basıla basıla konuşuluyor zaten cankurtaran içinde. tutacak balık yok artık onlar için, muse'nin açıkladığı gibi. var olan işlerini de elinden alıyorlar, onlar da para kazanmanın böyle pislik bir yolunu seçiyorlar. bu arada 'sen sıradan bir balıkçı değilsin' diyor phillips muse'ye, üstte değindiğim aşağılık kompleksini yıkmaya çalışarak belki de.

    tüm bunların ötesinde filmin son 15-20 dk'sında tom hanks'in sergilediği oyunculuk bambaşkaydı gerçekten. hele revire gittiklerinde o şoka girmiş insan davranışları, izlemeye değerdi. onunla ilk konuşan doktorun da hakkını vermek lazım tabii.
    --- spoiler ---

    türkiye'de hak ettiği değeri görmesini dilediğim bir film olmuştur captain phillips.
294 entry daha
hesabın var mı? giriş yap