7 entry daha
  • ilaç bulunması deyince iki tüpü karıştırıp renk değişince ilacın bulunduğunu sananlar tarafından bok atılan çalışmalardır. bir ilaç bir hastalık etmenine karşı ilk aşamada in silico testlere tabi tutulur bu kısmı tamamen teorik sayabiliriz. bu aşamadan sonra in vitro deneyeleri yapılır burada kültür üzerinde hücrelerin tepkisi test edilir. bu aşamayıda geçen bir ilaç artık in vivo testlere geçer. burada ilk aşama bu ilacın bir model organizmada denenmesidir burada olumlu sonuçlar alındıktan sonra ilacın klinik deneylerine başlanır. klinik deneylerde bu ilaçlar insanlar üzerinde denenir isminin önüne klinik eklenmesi bu durumu değiştirmez.

    ayrıca in vitro ile in vivo arasında korkunç sonuç farklılıkları oluşur yani bu deneyler alternatifsizdir. bu konuda bir örnek verecek olursak herhalde en güzel örnek (bkz: talidomit faciası) olur. yani bu aşamalardan herhangi biri sağlıksız bir şekilde geçiştirilirse sonuçları olay olarak değil facia olarak nitelendirilir. yok ilaç gerekmez ben bir hoca bulup okutup üfletirim diyorsanız gönül rahatlığı ile bu deneylere karşı olabilirsiniz.

    bu tür deneyler olmaksızın ilaç kullanmak ile rus ruleti oynamak arasında fark kalmaz. ayrıca hadi diyelim ilaçları alternatif yöntemlerle bulduk ama bu seferde dozunu ayarlamamız gerekecek malumunuz çok fazla aldığınız zaman su bile toksik etki yapar.

    bir diğer nokta insan üzerinden 1 vs 5 yazanlara söylemek istediğim şey şu; şimdi siz annenizi pek sağlıklı olarak değil bir kanser hastası olarak görün ve hastalığına mevcut ilaçların etki edemediğini düşünün. bu durumda ilaçların geliştirilmesi için hala hayvan deneyleri yapılmasın diyebilir misiniz?

    bir diğer nokta ise şu; bu deneyler yapılırken belirli prosedürler var. hayvanların acı çekmeleri, korkmaları vs. durumlar deneylerin tüm parametrelerini değiştireceğinden kesinlikle istenmeyen durumlardır. ağrılı durumlarda muhakkak hayvanlara acı çekmelerini önleyen ilaçlar verilir, bunu yapmak zorundayız çünkü hayvanların çektikleri acı deney sonuçlarının hatalı çıkmasına neden olur. ayrıca hiç kimse hayvanları bu gün biraz bağırtayım da sarsın diyerek bu deneylere girmez.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap