10 entry daha
  • "bu örneklerden daha komik olanı ise dokuz eylül üniversitesi’nde bir tuvalet kâğıdının test edilip onaylanması olmuştu. yukarıdaki sorular bu reklam için de geçerli olmakla birlikte, çalışmanın insanlar üzerinde mi yoksa deney hayvanlarında mı yapıldığı, insan çalışması ise deneklerin nasıl belirlendiği, denekler bölüm öğretim üyelerinden oluşuyorsa yanlılık (bias) olup olmadığı merak konusu olmuştu.

    bilim kurumlarının televizyon reklamlarında kullanılması en fazla adı geçen deterjan, diş macunu, tuvalet kâğıdı vb. mamullerin daha fazla satmasına neden olabilir. ek olarak bilimin saygınlığını da azaltır halkın gözünde.

    bunlardan çok daha tehlikelisi ise bilimin toplumsal mücadeleyi bastıracak şekilde kullanılmasıdır. anımsarsınız, bergama’da siyanürle altın çıkartılmasına karşı yıllar önce yoğun bir mücadele başlamıştı. öyle ki, konu bergama’yı ve çevre mücadelesini aşmış, tekellerin sorgulanması boyutuna ulaşmıştı.

    işte böyle bir zamanda doç. dr. necip hablemitoğlu’nun kitabı piyasaya çıktı. bu kitapta, siyanürlü altına karşı mücadelenin alman vakıfları tarafından bizzat örgütlendiği söyleniyor ve bunu kanıtlayan bir belge yayınlanıyordu.

    bunun üzerine hareketin öncülüğünü yapanlar hakkında alman ajanlığı yapmaktan dava açılmıştı. daha kötüsü bu belgeyle birlikte köylülerin direnişi kırılmış, eylemler neredeyse bitme noktasına gelmiş, karşı çıkışlar sadece hukuksal düzeyde kalmıştı (bugün bile çevre sorunları için mücadele edenlerde “acaba ajan olmakla suçlanır mıyız?” kaygısını görmek zor değil).

    arkasından yine bir öğretim üyesinin (prof. dr. yılmaz savaşçın) kitabı ve bir tübitak raporuyla siyanürlü altın aramanın önü açılmıştı.

    sonrasında tübitak raporu dokuz eylül üniversitesi çevre mühendisliği raporuyla çürütülse de, hablemitoğlu’nun yayınladığı belgeye hiçbir şekilde ulaşılmamış olsa da, mücadele bastırılmıştı ve şimdi siyanürlü madenler çalışıyor.

    bilim insanı elbette doğru bildiğini savunacaktır. ama belge, deney, gözlem vs.ye dayanmayan görüşlerin bilim insanı unvanıyla yazılmasının ne denli zarar vereceği, en azından verdiğim örnekte, çok açıktır."

    http://bilimsol.org/…n-izleri/test-edilip-onaylandi
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap