33 entry daha
  • hangi geçmiş deneyimler, ihtiyaç, eğitim ve kültür alt yapısından sonra nereye göç ettiğinle eş güdümlü lineer bir çizgi çizen mutlu ya da mutsuz olma halidir. sonuçta 60'lı yıllarda almanya'ya işçi olarak göç etmiş bir türkle, 2010'da üniversite mezunu, eğitim için almanya'ya giden ve orada kalan bir türkün mutluluk ya da mutsuzluk halini karşılaştırmak ne denli saçmaysa bu konuyu genel geçer bir kriter olarak almak da o denli saçmadır.

    ne yazık ki bizim gibi üçüncü dünya ülkeleri halklarının çoğunlukla başka ülkelere göçü pek çok avrupa ülkesi vatandaşı gibi macera ve yeni hayatlar aramak amacıyla değil, kendi ülkelerinde ulaşamadıkları eğitim, fırsat eşitliği, maddi olanaklar ve sağlık hizmetleri gibi birincil öncelikli yaşam sebepleri yüzündendir. bizler eğer besin zincirinin en üstünde yer alan bir aileye sahip değilsek, çoğunlukla bize hayatımız boyunca kendi ülkemizde sağlanamayan, ancak bir dünya vatandaşı olarak sağlanması gerektiğine inandığımız değerler için başka ülkelere gideriz. ve bu görece mecburi sebeplerle bir noktada, geldiğimiz kültür, yetiştirilme şartları ve beklentilerimizle birlikte kendimize gittiğimiz o ülkede mutlu olma ya da olmama şartlarını da yaratırız.

    bunun dışında herhangi bir hayattan mutlu olma ya da olmama durumu da tamamen kişiye bağlıdır. keşke bu durumun sihirli bir formülü olsa sevgili sözlükçüler. keşke şöyle davranırsanız ya da şu şartlardan gelmişseniz mutlu ya da mutsuz olursunuz diyebileceğimiz sınırları belirli kurallar olsa. ancak hayat, çoğumuzun düşündüğünün tam aksine pek de genellemelere gelmeyen bir süreklilik halinde. kimin nerede, hangi koşullarda mutlu ya da mutsuz olacağı ise bırakınız yurt içi, yurt dışını, kainatsal bile ölçülemeyecek bir derinlikte.
162 entry daha
hesabın var mı? giriş yap