1 entry daha
  • monitör ekranı üzerinde gördüğünüz görüntü, katot ışın tüpünde (crt) bulunan elektron tabancası tarafından oluşturulan 3 elektron ışın demeti arasındaki temas sonucu oluşmaktadır. bu görüntü ön camın iç kısmında bulunan fosfor çubukları üzerindeki bir tabakadır. işın demetlerinin etkisi sonucu fosfor ışık yayar ve görüntünün anlık bir parçasını oluşturur. görüntü, elektron demetlerinin çok kısa bir süre içinde ekranı soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru satır satır süpürmesi sonucu oluşturulur.

    fosfor tabakası, görüntüdeki renkleri de oluşturmaktadır. elektron demetlerinden biri renkli bir fosfor çubuğuna çarptığında uygun rengin ışığı yollanır. renklerin tamamı kırmızı, yeşil ve mavi (rgb) fosfor çubukları kullanılarak oluşturulur. üç rengin çeşitli yoğunluklarda üst üste bindirilmesiyle spektrumda bulunan tüm renkler oluşturulabilir. elektron demeti doğru fosfora yöneldiğinde elektron tabancası ile fosfor perde arasında bir maske oluşur.trinitron monitörlerde bu teknoloji "aperture grille" olarak bilinmektedir.

    trinitron monitörler benzersiz parlaklıklarını ışın demeti akış kontrol sistemlerine borçludur. trinitron, daha fazla elektron demetinin geçmesi ve böylece daha fazla fosfor çubuğunun aydınlatılabilmesi için son derece ince ve kesiksiz yarıklar kullanır (super-fine-pitch aperture grille). bu etkili ve tam olarak düzenlenmiş elektron demetleri, ekrana daha fazla ışığın ulaşmasını sağlayan çok iyi bir pitch -bir çubuğun ortasından sonraki çubuğa olan uzaklık- ile birlikte mükemmel görüntüler oluşturur. böylelikle ekranda canlı, keskin ve temiz bir görüntü oluşur.
    geleneksel shadow mask sistemi ışın demetinin etkisinin, parlaklığın ve berraklığın azalmasına yol açan, üzerinde küçük delikler bulunan metal bir levha kullanır.

    shadow mask sistemi trinitron teknolojisine göre ekrana daha az ışığın ulaşmasına izin verir. trinitron teknolojisinde ışın demetlerinin gücü ve parlaklığı çok daha iyi olduğundan, monitörün ön panelinde daha koyu bir cam kullanılabilir, bu da çok daha net görüntüler için süper bir kontrast sağlar.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap