3 entry daha
  • yalan yazan tarih utansın senaryolarına uygun bir ismi (karl detroit) ve hayat hikayesi (hamburg'tan gemiye binip osmanlı'ya kaçması vesaire) olan paşa. bir tek "bu kadar gülecek ne vardı" kısmı eksik; ki hayatının ülke adına kötü bir döneme denk gelmiş olmasından ötürü herhalde, güldüğüne dair bir kayıt bulamadım.

    93 harbi meselesi açılınca herkes istanbul'dan duyulan top seslerinden bahseder (plevne düşünce istanbul yönü açık kalmıştı) ama ne bu, ne de düvel-i muazzamanın elinde oyuncak olmamız; en acısı tuna nehriyle olan bağlarımızı kaybetmemizdir herhalde (milliyetçi jargondaki manasıyla söylemiyorum; tuna önemlidir çünkü kaybedilmesi günümüz türkiye toplumunu temelinden etkilemiştir). mehmet ali paşa rusçuk'ta galip gelebilseydi plevne'ye destek gidebilirdi ve savaşın dengelenme ihtimali doğardı ama savaş talihi öyle tecelli etmedi. paşanın kendi talihi de bambaşka bir yöne gidecekti zaten.

    bu örneğine az rastlanır büyüklükteki mağlubiyetten tam kırk yıl sonra bir zamanların kudretli imparatorluğu son nefesini verecekti. gerçi mehmet ali paşa, berlin'de kabul etmeye mecbur kaldığı ağır şartlar yüzünden (ki ayastefanos antlaşmasına göre daha kabul edilebilirlermiş aslında), linç edilecek ve sonraki yıllarda yaşanacak benzer felaketleri göremeyecekti. torunları ve torun çocukları genelde meşhur mücadele insanları olmuştur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap