2 entry daha
  • ankara'nın keçiören semtinde 1953 yılında tüberküloz sanatoryumu olarak kurulan hastanenin adı.
    tam adı atatürk göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi eğitim ve araştırma hastanesidir.

    bu hastane ile arkadaşımın babasının bir ameliyatı vesilesiyle ankara'ya geldiğimizde tanıştık. vakit öldürmek maksadıyla bekleme yerlerindeki koltuklarda hasta ve hasta yakınlarıyla muhabbet ediyoruz. hastaların doktorlar hakkındaki yergi ve övgülerini dinledikten sonra, konu hastanenin kuruluşuna geldi. sazı eline alan pos bıyıklı amcamızın dediğine göre : atatürk keçiörende tam bulunduğumuz yer dahil ankara'nın dört köşesine ciğer astırmış ve ciğer bu bölgede çürümediği için buraya akciğer hastanesi kurulması emrini vermiş. "olur mu öyle ya" dediğimizde de çok ciddi bir yüz ifadesiyle karşılaştığımız için ses etmedik. sonra orada muhabbetimizin yoğun olduğu bir abimizle çay ve sigara keyfi yaparken durumu gülerek anlattık. gülmemize bozularak "evet bu olay doğru keçiören ankara'nın havası en temiz yeridir. hiç araştırmıyorsunuz beyler." diyerek ciğer olayını doğruladı.

    bende o abimizin dediğini yaptım ve tarihçesine bakayım dedim:

    "953 yılında tüberküloz sanatoryumu olarak kurulmuş olan hastanemiz, 1978'de göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi merkezi haline gelmiştir. hastanemizin hikayesi 1930'lu yıllara kadar dayanır ve şöyle başlar:

    vefatından birkaç sene öncesinde atatürk, yaverlerinden cevat abbas bey'in köşküne sık sık gelir ve hastanemizin şu an bulunduğu tepeden ankara'yı seyredermiş, havası, iklim koşulları ve görüş alanını çok beğendiği bu sahada yanındakiler bir köşk yapmayı planlarken, atatürk bir hastane yapılmasını istemiş. daha sonra sağlığı bozulan atatürk için buraya bir köşk yapılması hazırlıklarına başlanılmış ancak hastalığı ilerlediği için vazgeçilmiştir.

    1944 yılında ankara'ya bir sanatoryum yapılması kararlaştırılmış ve yer olarak keçiören seçilmiştir.hastane inşaatı eski bir ermeni manastırının bulunduğu bölgede 1945'de başlamış, 1952'de sona ermiştir. 19.mayıs.1953'de hastanemiz, atatürk'ün bu bölgeye duyduğu ilgi göz önüne alınarak "atatürk sanatoryumu" adıyla tüberküloz sanatoryumu olarak açılmıştır. ..."

    http://www.ataturksanatoryumu.gov.tr/…/show/tarihce
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap