8 entry daha
  • orta sınıfın, alt ve üst sınıflara göre çoğu zaman daha tutarlı ve katı bir ahlak anlayışını benimsemesinden kaynaklanan durumu ifade eden önermedir. orta sınıf aynı zamanda üst sınıfın izleyicisi ve alt sınıfın eleştirmenidir.
    alt sınıfın eğitim, para, kültür gibi çeşitli yoksunluklar içindeki değişken ahlak anlayışının, üst sınıfta da benzer unsurların fazlalığından kaynaklı değişkenliğini gözlemlemek mümkündür. nitekim farklı yaşam tarzlarını görmek ve deneyimlemek, farklı kültürleri tanımak ayrıcalığı ile ortalama ahlak anlayışından sapabilmek ve sapmayı gereğinde örtbas edebilmek lüksü üst sınafa aitken; ahlaki normlara tutarsız bir değişkenlik kazandırmak ve gereğinde cehalet ile örf adetin dayatmasına sığınmak ayrıcalığı da alt sınıfa aittir.

    orta sınıf bu anlamda hem alttan gelen hem de üstten gelen tazyikle kıstırılmış durumdadır. çünkü onun ortalama ahlak anlayışından sapmasını ne açıklayabilecek bir argümanı ne de örtbas edebilecek bir gücü vardır. zira orta sınıf bir mucize olmadığı sürece, ilgiyle izlediği ve herşeyi mübah gördüğü üst sınıfa asla dahil olamayacağını bilir ve bu anlamda alt sınıfın varlığının ve buraya gerilemenin endişesini daima içinde taşır.
    bu durumda orta sınıf teselliyi, oynadığı ligi ve mevkiiyi ömrü boyunca müdafa etmekte bulur. bu müdafanın koşullarından ve yollarından en önemlisi de ahlaki değerler adını verdiği ve erdem saydığı tutum ve davranış kalıplarıyla kendi etrafını zırhlamaktır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap