• disclaimer: bu yazının fikir babası bir yerde konuyu şu yazısıyla gündemime taşımış olan dogmatik degil ozgur dusunce nickini kullanan yazardır.

    evet efendim, açık açık sözlükte reklam yapan botlardır bunlar. bahsedilen bir iki şeyi övüp diğerlerini batıran normal yazarlar değil. açık açık belli firmalar/ürünler hakkında koordineli bir çalışma içinde olan bildiğin bot olarak tanımlanabilecek "yazarlar" benim kastettiğim.

    uzun bir yazı olacak, kanıtlarımı sunmam için gerekli çünkü bu uzunluk.

    önce size belli konu/başlıklar içeren bir liste sunacağım. sonra da teker teker inceleyeceğiz bu başlıkların ortak noktalarını.
    - (bkz: sola unitas)
    - (bkz: zet)
    - (bkz: marmaray tanıtım filmi)
    - (bkz: nescafe'nin snickers reklamını çalması)
    - (bkz: future 25)
    - (bkz: sadettin saran)

    öncelikle sola unitas başlığına alalım sizi. başlıkta entrysi bulunan 5 tane yazar var. sıralıyorum şimdi bu yazarları:
    (bkz: es es es ki ki ki)
    (bkz: karasinekli bakkal)
    (bkz: marlboro girl)
    (bkz: geldim yine sikin tipimi)
    (bkz: was sinem was)

    ne hikmetse bu 5 yazar da, belirtilen firma mı neyse artık onun hakkında oldukça olumlu yorumlarda bulunmuşlar. iş bununla kalmıyor ama ne yazık ki. bu sefer de sizi zet başlığına alalım.

    ne tesadüf? karasinekli bakkal, marlboro girl ve geldim yine sikin tipimi isimli "yazar"ların burada da fazlasıyla olumlu yazıları olmuş. hatta burada oltamıza yeni botlar da takılıyor: cihangir soytarisi, nimet abla, ve sidonli antipatros.

    hemen başlık değiştiriyoruz: bu seferki konumuz marmaray tanıtım filmi.

    marmaray tanıtım filmi başlığını açan yazar zaten yukarıda bahsettiğimiz sidonli antipatros. hemen altta övgü yağdıran yazarlara bakıyoruz. o da ne? karasinekli bakkal, geldim yine sikin tipimi, cihangir soytarisi yine karşımıza çıkıyor.

    bitmedi.. açık açık karalama kampanyası da yürütmüş bu bot mafyası bir tane. nescafe'nin snickers reklamını çalması diye bir başlık açmışlar(açan yine sidonli antipatros, kendisi lead bot görevini sürdürüyor sanırım), başlığın içine bir bakıyorsunuz, hoop hemen was sinem was'ın destek veren yazısı.

    devam.. future 25 konusuna geçelim. başlığın ikinci entrysini yazan kişi wapsoadige, ki kendisinin de bir bot olduğu marmaray ve zet entrylerinden anlaşılıyor(burada bir parantez açayım, hah tamam artık bitmiştir derken bot sayısı sürekli artıyor). aynı başlığa botlarımızdan sevgili cihangir soytarisi, nimet abla, karasinekli bakkal ve geldim yine sikin tipimi de katkıda bulunmuşlar sağolsunlar eksik olmamışlar.

    sadettin saran'a geliyor sıra. açıkça söyleyeyim beni en şaşırtan botluk muhabbeti buradan çıktı. hadi firmalar bir yere kadar da.. bakıyoruz şimdi dikkatlice: nimet abla, sidonli antipatros, karasinekli bakkal, ve yeni bot olarak karşımıza çıkan zombiye asik olan kiz nickli "yazarların" hepsinin yazıları bulunmakta. yeri gelmişken bahsettiğim hesapların hesap başına ortalama 15 entry'si ya var ya yok.

    eveet şimdi yukarıda verdiğim listenin haricinde bir konu ortaya atıyorum, çünkü bu tam anlamıyla bir altın vuruş olacak. konumuz için: (bkz: republika academic aparts)
    allahaşkına başlığa bir girin. 2-3 tane aklıbaşında sözlük yazarı inatla işletmenin kazıklığından ve uzak durulması gerektiğinden bahsetmiş. olumlu söz sarfeden yazarların neredeyse hepsi bot!

    bakıyoruz kimler övgüleri sağlı sollu dizmiş bu başlığa:

    wapsoadige (varan 1)

    nimet abla (varan 2)

    sidonli antipatros (oo elebaşımız hoşgelmişiniz, sizi görmeseydik şaşardık)

    was sinem was (sinem de şaşırtmadı, 4 oldu bu arada..)

    geldim yine sikin tipimi (nick de orijinalmiş aslında, bot üzerinde kullanılması yazık olmuş. averaj hala artıyor)

    marlboro girl (mavi jeans -çok oluyoruz- tepkisini koydu bile şu an)

    zombiye asik olan kiz (7 etti!)

    aslında bu başlıktaki cubbeli dede ve thewalkingjoker nickli yazarlar da birer bot. cubbeli dede şu entryi girmiş, ki başlık kredi kartlarına dokuz taksit sınırlaması dikkatinizi çekiyorum, thewalkingjoker ise yukarıda bahsi geçen bot başlıklarından zet ve future 25 hakkında toplam 3 tane entry girmiş.

    9 etti. 9. yazıyla dokuz.

    araştırmanın sonucuna gelelim: bu yapılanlar sözlük kurallarına aykırı mıdır değil midir bilmiyorum. açıp da incelemedim. ama kurallara aykırı olmasa bile, benim de bunları yazmam kurallara aykırı olmamalı sonuçta. sözlük yazarları da kendilerini burada belirtilen botları mallar listelerine ekleyerek olası reklamlara karşı önlemlerini alabilmeliler. resmen bir bot mafyası yaratılmış burada.

    ayrıca evet, bir an için kendimi csi'da oynuyormuş gibi hissetmedim değil. değişik bir duyguydu.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap