3 entry daha
  • efendim simdi bu neo-con'lari iyice anlamak icun ilk once bu grubun tarihsel kokenine ve bunlara kimlerin oy verdigine bakmak lazim geldigi kanaatindeyim:

    amerika birlesik devletleri, herkesin takdir ettigi uzre, hiristiyan/puriten degerler ustune kurulmus bir ulkedir. oyle ki, ulkeye 1629 tarihinde ilk gelen gemilerden olan mayflower gemisinde bulunan kaptanlarin birisinin yazdigi uzre "city upon a hill" denilen deyi kurmak bu gocmen gemisinin en asli gorevidir. bunu muteakiben city of god'u kurmak uzere yolan cikan din adamlarinin varligindan da haberdariz, hatta st. aurelius augustin'in ayni isimli eserini okumak zorunda kalanlar icin bu ulkulem ve protestanligin gecmisi nefret edilesi kavramlar haline donusebilir.

    bir muddet sonra kendi kiliselerini kuran bu gocmenler (guneyli baptistler mesela) yeni dunyanin kendilerine sagladigi nimetlerden zenginlestiler ve her toplum gibi kendi ahlaki degerlerini, milliyetcilik bilincini, dini yorumlarini olusturdular. avrupa birbirini yerken, bu elemanlar incil'i yanlarindan ayirmadilar ve icabinda savasarak ve cok calisarak toplumlarini belirli bir noktaya getirdiler.

    bir sure sonra iclerinden cikan, horatio alger, benjamin franklin, ralph waldo emerson gibi, yusuf eradam'in ifadesiyle, akilli bidiklarla kolektif iktisadi bilinclerini yukselttiler, ve ikinci dunya savasi'ndan sonra da dunyanin iki gucunden birisi oldular. her zenginlesme insana bir hoyratlasma havasi verecek olsa gerek ki amerikan gencliginin onemli bir kismi 60'larda, 70'lerde bir eglence cilginligi yasadi. allen ginsberg'in olagaustu guzel siirleri mesela, eglence merakinin, alkolun, uyusturucunun sinirlarinin, ahlaki cokuntunun simgelediler mesela. soguk savas* isterisinin cikmasi ve neo-con denilen insanlarin hortlamasi da bu doneme rastlar.

    edward said'in belirttigi uzre 1. nesil yeni muhafazakarlarin beyin takimi bir donem marxist olmus ve sonradan 180 derece donerek kendilerini hiristiyanliga ve amerikan degerlerini yaymaya adayan irving kristoll, norman podhoretz ve midge decter gibi adamlardan olusur. tarih bize gosteriyor ki bu takimin 3 tane hedefi var imis: 1- sartlar ne olursa olsun amerikan degerlerini dunyaya yaymak. 2-israil'in kurulusunu saglayip, ondan sonraki donemde ne pahasina olursa olsun bekasini garantiye almak. 3-anti-komunizm'i dunyaya yayarak sovyet rusya'nin gelismesinin onune gecmek. bu neo-con denilen tayfa guney baptistlerden ve yahudilerden olusur. aslinda guney baptist tayfasi, israil'i desteklemesine ragmen, anti-semitiktir. israil'i ve desteklemelerinin tek muradi, isa'nin kudus sehrindeki israil ulkesine gelecegine olan inanclaridir. ayni inanca gore, isa geldikten sonra israil'e goc etmis tum dunya yahudileri de hiristiyanliga gececeklerdir.

    bu isin siyasi yonu. bir de besere bakalim: son yapilan bir kamuoyu yoklamasina gore, amerikan halkinin %86'si tanrinin kendilerini sevdigine inaniyorlarmis. aralarinda francis fukuyama'nin da bulundugu sosyologlara gore de amerikan birey surekli hareket etmek zorundaymis ve bu yuzden mis ki halkin %25'i surekli eyalet degistiren insanlardan olusmaktaymis. bu yuzden devinim, cagcil amerikan kulturunun bir parcasidir; bu da kuskusuz ki globallesme denilen seye olan etkisini gostermektedir.

    demin de bahsettigim uzre, bu neo-conlar amerikanizmi yaymak icin her seyi mubah kilarlar. peki nedir bu degerler? ve nedir bunlarin goreceli dogrulugu ve faydalari?
    1- demokrasi*, 2-ozgurluk** , 3-ulke sevgisi*. bunlarin hepsi soyutlamalardir ve hic biri uzerlerinde anlasilmis kavramlar degildir. ama bu neo-con'lar icin bu kavramlarin amerikan yorumlari kesin dogrulardir, ve dunyanin mutlulugu icin olmazsa olmaz seylerdir. cunku bu amerikan sirketlerinin faydasinadir ve amerikan-ve israil siyasetlerinin uzun vadede onunu acmaktadir.

    gunumuzde ise bu neo-con'arin basini ceken grup richard perle, dick cheney, paul wolfowitz, condoleeza rice, ve donald rumsfeld isimli sahislardir. perle ve wolfowitz'in yahudi olduklarini ve hatta perle'nin benjamin netanyahu'nun danismani oldugunu biliyoruz. kimileri zbigniew brzezinski'yi de bu gruba ekler- ki yerindedir. bu brzezinski denilen sahis icine turkiye'yi alacak sekilde balkanlarin, orta dogunun ve kafkaslarin haritasini yeniden cizmistir ve bu kitabi da yayinlamistir. *

    bu tayfaya oy verenlerin buyuk cogunlugunu ise sayilari 60 milyona vardigi tahmin edilen guney baptistleri olusturmaktadir. ayni secmen grubu dusmanlarini asagilamak icun "unamerican" gibi bir kelime uretmislerdir, ve amerikali olmama durumunun ciddi ciddi kotu bir sey olduguna inanmamaktadirlar. demek ki ortada bir savas var ve amerika'yi yonetecek sekilde guclu bir insan toplulugu tum insanligi kendisine dusman olarak gormektedir. hem de medya, buyuk holdingler ve amerikan/israil dis siyasetlerine dinlerini alet ederek. bill clinton'un gecen gunlerin birinde yaptigi bir konusmasinda dedigi gibi, "bu dumeni bu kadar sert bir sekilde kirmanin ne anlami vardi?"
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap